Народний синоптик розповів, якими будуть цьогорічні літо, осінь та зима

2018 рік почався різким коливанням температур, серіями магнітних бур, похолоданням і снігопадами наприкінці березня.

“Кожна планета керує конкретним роком. 2018-й – рік Венери. 2018-й – теплий, але з великою кількістю опадів. Про засуху навіть не йдеться. Буквально на всі регіони України гарантований рекордний врожай. Найкращим буде на Полтавщині та Черкащині. Над Україною не формуються ніякі циклони, смерчі, які б дуже вплинули на посіви. Але без бурі не обійтися”, – говорить народний синоптик Леонід Горбань.

Gazeta.ua розібралася, як різкі перепади температур впливають на життя людей та тварин. Як природа та інфраструктура страждає від коливань та як призвичаюватись до нового клімату.

Вплив на врожай

“Урожай озимих і ярих зернових буде рекордний цього року. При умові, якщо його вдасться зібрати без втрат. У липні можливі сильні дощі. Вони вплинуть на збір врожаю. По-друге, від занадто великої вологи врожай гине в полі. Затяжні дрібні дощі вересня та жовтня стануть серйозною проблемою при зборі кукурудзи, соняшника і цукрового буряка. Врожаю соняшника може не бути. Корзинки соняшника може майже повністю знищити сіра гниль. Гарно вродить городина – овочі та фрукти”, – каже Леонід Горбань.

Автор: agropolit
Без засухи і з гарним врожаєм — синоптик розповів про погоду на наступні роки
Без засухи і з гарним врожаєм — синоптик розповів про погоду на наступні роки

Вплив на природу

Птахи найкраще визначають коливання погоди. Вони стають менш рухливі. Нежваві. Погано несуться. Рослини не віддають тієї енергетики, яка потрібна для існування життя людини.

“На майбутнє не слід чекати сніжних морозних зим. Тенденції до цього немає. Навпаки, зими стануть теплішими”

“Це призводить до зниження снігових покривів. Холодний період скорочується”, – говорить завідуюча відділом синоптичної метеорології Гідрометеологічного інституту Віра Балабух.

Цьогорічний покрив снігу не перекрив дефіцит вологи, який спостерігався протягом останніх 3 років, які були досить посушливі. Утворився дефіцит вологи у ґрунті. До того ж сніг випадав нерівномірно по території України. Найбільше його випало на Черкащині та Полтавщині. На Поділлі – Вінницькій і Хмельницькій областях випало опадів небагато. Так буде надалі, зазначила Балабух.

Вплив на здоров’я людей

Найуразливіші до коливань температур люди з ослабленою імунною системою. Тому слід їсти побільше свіжих овочів та фруктів та шоколад”, – радить народний синоптик Микола Завальний.

“Також важко переносять перепади літні люди та діти, які мають хронічні хвороби. Вони загострюються. Раджу вставати на світанку. Хто спить після сходу сонця – дратівливіші. Людина все одно сонна. Гірше, якщо похмурий день. Сонця нема. Це викликає дискомфорт. Гіпертонікам краще прогулятися у парку, а ще краще у найближчому лісі. Підійти до улюбленого дерева і посидіти під ним хоча б півгодини. Або лягти перепочити. Достатньо півгодини сну аби відновити сили”, – каже Завальний.

Автор: playcast
Гіпертонікам краще прогулятися у парку
Гіпертонікам краще прогулятися у парку

Вплив на інфраструктуру

Погода – основний фактор, який впливає на конструкцію будівель. Починаючи від фундаменту і закінчуючи дахом не треба економити, вважає головний архітектор Вінниччини Леонід Гужва.

“Для будівництва слід вибирати лише якісні матеріали. Коливання температур добре переносять дерев’яні будинки та будівлі з пінобетонних блоків. Фасадну цеглу для будинку слід обирати з найбільшим ступенем морозостійкості, – говорить архітектор. – При утепленні фасадів люди грубо порушують будівельні норми. Фасад слід утеплювати не з люльок альпіністів, а з риштувань. Альпініст висить на мотузках і не може притиснути до фасаду стіни пінопласт, щоб він приклеївся. По нормах треба стіну повністю покривати клеєм. Вони ж наносять клей на п’ять точок і ліплять. Проходить час. Між стіною будинку та пінопластом проникає волога у вигляді повітря. Утворюється гниль. Врешті все утеплення може відлетіти. Такий випадок трапився нещодавно у Києві”.

Зовсім неправильно утеплювати одиночні квартири. Два-три роки служить і перестає виконувати теплозахисну функцію. Доводиться переробляти.

До того ж люди встановлюють дешеві однокамерні вікна замість двокамерних. Якісне вікно служить 20-30 років. А в нас лишень – 5-10 років, додає Гужва.

Через різкі коливання температур найвразливішими є дороги. Найбільша ямковість з’являється у зимово-весняний період. Лише у Вінницькій області дорожники нарахували 300 тис. кв.м. ямковості на дорогах.

Автор: beztabu.net
У Вінницькій області дорожники нарахували 300 тис кв.м. ямковості на дорогах.
У Вінницькій області дорожники нарахували 300 тис кв.м. ямковості на дорогах.

“Для нашого клімату слід будувати асфальтобетонні дороги. Щоб погода не впливала на якість автошляхів, треба правильно експлуатувати. Кожні 5-7 років проводити поточний якісний ремонт”, – каже начальник відділу якості, технічного контролю та нових технологій Служби автодоріг у Вінницькій області Олександр Гонько.

Бетонні дороги, які пропонують будувати в Україні не практичні у регіонах, де зазвичай найхолодніше. Такі дороги взимку слизькі і проблемні в ремонті. Їх можна будувати хіба лише на півдні країни – на Миколаївщині, Херсонщині, зазначає експерт.

Автор: commandalkon.com
Бетонні дороги, які пропонують будувати в Україні не практичні у регіонах, де зазвичай найхолодніше.
Бетонні дороги, які пропонують будувати в Україні не практичні у регіонах, де зазвичай найхолодніше.

Прогноз: якою буде погода в наступні роки

Цьогорічна весна під впливом Венери прохолодна і сира. Квітень і травень жаркими і посушливими не бувають. Літо вологе і в міру тепле

“Осінь на початку тепла. Потім холодна. В кінці жовтня можливі морози. Зима помірна. Спочатку суха, далі холодна з великою кількістю опадів. Це стає причиною великого розливу рік, що спричинить знову паводок”, – говорить Леонід Горбань.

Автор: kizlady
Синоптик розповів про погоду на наступні 3 роки
Синоптик розповів про погоду на наступні 3 роки

2019 рік буде сирий і холодний. Ще й менш врожайний, аніж очікується 2018-го. Планета Меркурій керуватиме наступним роком. Він любить часті коливання температур. У весну вносить зиму. Морози можуть тривати до 25 березня. Літо почнеться дощами. Червень і липень прохолодний. А в серпні – сильна спека. Осінь – спочатку суха, потім сиро і холодно. Зима починається рано з плюсовою температурою, а закінчується міцними морозами.

2020-й буде помірнішим. Зима сніжна і морозна. Холод протримається аж до середини березня. Лише в кінці квітня потепліє. Літо тепле, а у серпні – найспекотніше. Осінь – холодна і сира. В жовтні та листопаді – можливі морози.

2021 рік. Весна холодна. Дерева будуть розпускатися пізно. Таке ж буде холодне літо з вітрами та дощами. Лише у червні буде помірно тепло. Тому літо скоріш буде маловрожайне. Осінь теж холодна і з дощами. Зима буде довгою з міцними морозами.

zakarpatpost.net