Тури в травневий Ужгород продають по 3500 гривень, а в Мукачево – по 1200

Весна нарешті повністю вступила в свої права. На Закарпатті почався сезон цвітіння рослин, тож область завмерла в очікуванні гостей. Оскільки однією з візитівок краю є хоч і не карпатські, а японські вишні, то саме на них має приїхати подивитись найбільше туристів. І хоч  нині сакурами засаджені абсолютно всі міста області, навіть багато сіл, то все одно для гостей вони асоціюватимуться саме з Ужгородом. Навіть якщо в якомусь населеному пункті краю рожевих екзотів буде більше, ніж в обласному центрі, гості все одно їхатимуть до столиці Закарпаття, бо сакуровий Ужгород – це вже бренд, відомий на всю країну, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Сакуровий  тур в Ужгород –  найдорожчий з усіх весняних в Україні

У цьому весняному сезоні будуть два періоди для мандрівок. Оскільки у нас все ще багато державних вихідних, то відпочити зможемо  з 28 квітня до 2 травня, 9 травня, а також із 26 по 29 травня. Саме на ці періоди припадає ТОП подорожей.

Тому внутрішні туроператори склали перелік найвідвідуваніших місць України. Цікаво, що хоч Ужгород і не є містом туристичного паломництва, та поїздки до нього на весняні канікули є найдорожчими в державі. І гості готові платити за це чималі гроші. Зокрема, триденний тур до української Японії коштує 3500 гривень. Варто зазначити, що з 18 квітня до 6 травня у місті пройде традиційний «Сакура фест», у рамках якого відбудеться винний фест та фестиваль театрального мистецтва, фестиваль сучасної духовної музики, спортивні змагання, танці, фестиваль вогню та шоу-програм і ще багато цікавого як для дорослих, так і для малечі.

Тим часом триденне гостювання в Мукачеві на фесті «Огинь і мнясо», що проходитиме з 4 по 6 травня,  обійдеться значно дешевше – всього 1 200 гривень.

А от справжня перлина Європи, яка у травні радує дивовижними квітами та духмяним ароматом – Долина нарцисів у Хусті – до переліку рекомендованих для поїздок місцин навіть не потрапила. Сумно, адже таких унікальних куточків одиниці у світі, область могла б на такому природному скарбі добре заробити, але ж у Хусті гостей, очевидно, не чекають, бо там навіть немає не те що управління, але й сектора туризму. Тож розкруткою дива природи у плані залучення гостей займатись фактично нікому. Але ще один нюанс – Долина нарцисів входить до складу  Карпатського біосферного заповідника, тож кошти, залишені туристами, забирає фактично ця структура. Вона передусім і мала б займатися рекламною кампанією, причому на найвищому рівні. Шкода, що через подібні недопрацювання втрачаємо величезний туристичний потенціал.

А от наші сусіди вміють робити гроші на порожньому місці, бо триденна поїздка до урбаністичного Харкова з відвідуванням музею сексуальних культур і дегустацією алкоголю коштує 2400 гривень, на Одещину – до української Венеції – 3 400 гривень,  триденний рафтинг на порогах Південного Бугу зі скелелазінням – 2150 гривень, подорож до Чернівців – тисяча гривень. А от за тиждень у Карпатах з екскурсіями потрібно викласти 3 тисячі 600 гривень.

Тішить, що хоч Ужгород навчився використовувати сакури собі на благо. І хоч іще не так, як міг би, але прогрес у цьому питанні останнім часом  таки є, бо японські вишні нині ростуть по всій Україні, а милуватись ними їдуть саме до столиці Закарпаття.

Оренда житла

Щоб приймати гостей, треба їх десь поселити. Готелів і хостелів у місті чимало. І ціни на них різні. Найдешевший готельний номер коштує 350 гривень. Більшість – 600-800 гривень. Пристойніші – 1500-2500 гривень.

Хостели дешевші, особливо загальні кімнати, у яких можуть жити кілька осіб одночасно. Таке ліжкомісце обійдеться в 130-160 гривень. А окремий номер – в межах 450 гривень. Також нині популярно винаймати квартиру подобово. За даними газети «Закарпатські оголошення», що є лідером пропозицій у сфері нерухомості на Закарпатті, ціни за оренду квартири в Ужгороді стартують від 300 гривень за добу.

Найдешевше можна заночувати у віддалених від центру районах, скажімо, на Гагаріна, у Новому районі. Однак навіть там квартири з євроремонтом і сучасними меблями обходиться в 450-600 гривень. А от на проспекті Свободи можна орендувати непогану квартиру за 330-460 гривень. На Фединця – за 600 гривень за добу, на Мукачівсь-кій та Минайській – за 700, на Слов’янській набережній – за 750. Видається і житло преміум класу. Коштує воно від тисячі гривень за добу. До речі, винаймати житло в Ужгороді можна навіть погодинно.

Проте, як розповіли у редакції газети «Закарпатські оголошення»,  під час цвітіння сакур квартири різко піднімаються у вартості і, як правило, коштують у рази дорожче, ніж у інший час, адже попит на них високий.

А куди їдуть закарпатці

Пропозицій багато. Кожна з турфірм має свої пріоритетні напрямки та свою цінову політику. Але найпривабливішими залишаються пропозиції – кудись недалеко і недорого. А тут, традиційно, у фаворі наші найближчі сусіди, до яких, дякуючи безвізу,  можна завжди чкурнути на кілька днів і швиденько повернутися додому.

Отже, три доби у Празі на травневі коштують 97 євро (3,1 тис.  гривень), тиждень в Карлових Варах – від 259 євро (8,2 тис.), п’ять ночей у Будапешті – 240 євро (7,5 тис. гривень). Кому же до снаги екзотика, то можна знайти гарячі тури за помірними цінами. Скажімо, 7 діб у Єгипті можуть коштувати від  241 долара, у Туреччині – від  329 доларів, поїздка у Грецію на 8 діб – від 649 євро.

Утім більшість закарпатців на свята традиційно залишаться вдома і багато хто планує ці дні провести або на природі з друзями, або ж на дачі чи на городі з мотикою в руках.

Марина АЛДОН, закарпатська газета «НЕДІЛЯ», ексклюзивно для zakarpatpost.net