Як цілющі квіти самого Ісуса потрапили в Ужгород

Ціле маргариткове біле море «розлилося» біля драмтеатру в Ужгороді. Позаду будівлі на зеленій зоні розквітли тисячі крихітних маргариток. Хоч рослини і ніхто не висаджував і вони не є декоративним видом, призначеним для озеленення, але  пахнуть справжньою дикою природою.

Утім мало кому відомо, що ці квіти є справжньою домашньою аптечкою. Латинською мовою їх називають Bellis, що в перекладі означає «перлина», оскільки квітки нагадують дорогоцінний камінь.

У народній медицині маргаритка застосовується при гострих і хронічних захворюваннях дихальних шляхів, наприклад, бронхітах, хворобах печінки, подагрі, патологічних процесах в оболонці серця, захворюваннях нирок і сечового міхура. У рослині, а особливо в суцвіттях, вчені знайшли дуже багато унікальних біологічно активних сполук. До них відносяться різні кислоти органічного походження, ароматні ефірну олію, і такі речовини, як сапонін та інулін. Препарати з маргаритки лікарі рекомендують при серйозних захворюваннях ендокринної системи, а також у початковій стадії гіпертонії.

Маргаритки називають квітами лицарів і кохання. Існує легенда про те, що Діва Марія хотіла посеред зими подарувати Синові букет, але живих квітів не знайшла. Тому вона пошила їх із шовку. При цьому не раз проколювала палець і краплинки крові зафарбовували крайчики пелюсток у червоний і рожевий кольори.

Весною маленький Ісус посадив квіти і щодня їх поливав. І вони ожили. Розрослися маргаритки так, що згодом заповнили всю землю.

Можливо, і до нас вони потрапили таким чином?