АНОНС. Талановитий закарпатець у 9 років вдало прооперував кішку, а в 16 побував у Африці

А ще Валентин Фречка хоче врятувати Карпати і робить папір із опалого листя

Обкладинка свіжого номера закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Кажуть, що геніями не народжуються, ними стають, але школяр із закарпатського села Сокирниця, що на Хустщині, здається, народився  вже з унікальними задатками. З раннього дитинства хлопець був винахідником і вражав близьких тим, що робив речі, не притаманні його віку.

Журналіст закарпатської газети «НЕДІЛЯ» зустрілася з мамою Валентина Фречки Наталією і попросила  більш детально розповісти про талановитого сина, адже хто може більше знати про власну дитину, як не рідна мати. Жінка пишається своїм унікальним сином і каже, що зараз її багато хто вітає, телефонують друзі і знайомі як її, так і Валентинові.

Справа в тому, що нещодавно хлопець отримав аж дві золоті медалі за власну наукову розробку – виробництво паперу з опалого листя.

Спочатку винахід  закарпатського 16-річного генія гідно оцінили на олімпіаді в Тунісі. Він здобув не просто перемогу в непростому поєдинку, у якому брала участь найобдарованіша молодь 86 країн світу, а  Золоту нагороду та Гран-прі. Потім юнак переміг на  Міжнародній олімпіаді з екології у Кенії. І це далеко не перші успіхи нашого земляка.

Тож що спонукало його до таких масштабних досліджень, які ще він має захоплення, чим живе і що планує робити в майбутньому?

«Валентин завжди був незвичайною дитиною, – каже Наталія. – Пам’ятаю, коли йому було шість років, перед святом Миколая, ми з чоловіком спитали, що б він хотів отримати у подарунок. Він відповів, що хотів би в Хусті піти в один магазин. Назву його не знав. Але ми довірилися йому і поїхали до міста. Там він відвів нас у книгарню. Довго переглядав літературу, щось вибирав, як дорослий, і врешті-решт зупинився на величезній енциклопедії «Анатомія людини». Продавець, яка працювала там уже 30 років, зізналася, що за період її роботи це перший такий випадок, коли дитина вибирає не казки чи розмальовки, а науковий підручник».

Валентин дійсно багато читав, але його цікавили не такі книжки, як інших дітей, він вибирав таку літературу, яка була корисною, черпав знання, які можуть знадобитися в житті.

Хлопець ніколи не жив ілюзіями. На речі завжди дивився об’єктивно.

Що робив хлопець із телескопом, подарованим батьками? Чому вирішив прооперувати кішку? Чим планує зайнятися в житті після закінчення школи?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері закарпатської газети «НЕДІЛЯ».

Купуйте свіжий номер газети «НЕДІЛЯ» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 27 квітня.

zakarpatpost.net