На журналістів з іноземцями, які виявили незаконну вирубку, напали 15 агресивно налаштованих людей. ВІДЕО

В суботу, 21 квітня на околицях Ужанського нацпарку близько 15 агресивно налаштованих людей напали на представників лісової команди WWF в Україні, WWF Німеччини, німецьких журналістів та експертів проекту “Лісова варта”.

На околицях Ужанського нацпарку на представників WWF та німецьких журналістів напали невідомі (ВІДЕО)Найімовірніше, це були мешканці села Стужиця, яке межує з нацпарком. За цим фактом у поліції зареєстровано кримінальне провадження, пише zakarpattya.net.

Уже більше року WWF в Україні реалізує проект “Лісова варта”, який покликаний розбудувати мережу волонтерів для боротьби проти нелегальних рубок в Українських Карпатах та пропонувати законні шляхи сталого розвитку лісового господарства. Один із активістів на Закарпатті неодноразово надсилав відео та фотографії з вирубками в Ужанському національному природному парку, які на його думку є незаконними. На прохання активіста експерти проекту 16 квітня разом із представниками правоохоронних органів провели попередній огляд однієї із таких ділянок біля с. Стужиця Великоберезнянвського району.

Вирубка мала усі ознаки незаконнності – ані маркування, ані ділянкових стовпців виявлено не було. Більше того, на офіційне прохання надати документи на вирубку нацпарк відмовився, відповівши, що саме ця ділянка не є в межах нацпарку, а тому вони не несуть за неї відповідальність. Однак дослідження геодезистів з “Закарпатського науково-дослідного та проектного інституту землеустрою” під час винесення меж парку в натуру, проведеного на прохання місцевої поліції, доводять протилежне. Детальний аналіз вирубки – у висновках нашого експерта.

21 квітня експерти “Лісової варти” разом з представниками WWF в Україні, WWF Німеччини та журналістами, які їх супроводжували, повторно відправилися на ділянку, оскільки була підозра на рубку також і в пралісах ЮНЕСКО, що починаються у безпосередній близькості до вирубаної ділянки.

“Приблизно хвилин через 30 після прибуття на місце на нас напали близько 15 агресивно налаштованих людей, від багатьох із них добряче тхнуло алкоголем. Вони погрожували, кричали, штовхали нас і шарпали за одяг та руки, намагалися відібрати наші телефони та ключі від моєї машини із криками “чого ви тут ходите і знімаєте”. Нам заледве вдалося зателефонувати в поліцію та попросити про допомогу. Ми так і не зрозуміли, чим був спровокований напад, та хто і з якою метою його організував. За об’єктивного розслідування відкритої кримінальної справи ми готові надати усі наявні у нас записи у правоохоронні органи, про що було повідомлено місцеву поліцію”, – розповідає Дмитро Карабчук, експерт з лісових питань WWF в Україні та координатор проекту “Лісова варта”.

Це вже не перший напад на лісову команду WWF в Україні у Карпатах. Восени минулого року близько 30 осіб “спортивної зовнішності”, в тому числі працівники Вижницького нацпарку, намагалися перешкодити “Лісовій варті” разом з волонтерами потрапити на територію парку. Улітку в Берегометському лісництві, що на Чернівеччині, п’яні та озброєні рушницями працівники лісової охорони та невідомі особи теж агресивно поводилися і погрожували міжнародній групі науковців.

“Цей інцидент свідчить про серйозні проблеми в Ужанському нацпарку, як із боротьбою проти нелегальних рубок, так і з безпекою відвідувачів парку, одними з основних завдань якого є збереження природних екосистем, розвиток еко-туризму та рекреації. Ми звератимемося до Глави Поліції, Прокуратури, НАБУ та Президента, вимагатимемо негайного службового розслідування в Мінприроди” – наголошує Роман Волосянчук, координатор лісового напрямку WWF в Україні.

zakarpatpost.net