Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 29 квітня

День на Закарпатті був багатим на події.

Директор Ужгородського коледжу культури і мистецтв розповіла, чому деякі талановиті випускники після закінчення навчання їдуть працювати за кордон, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ»

Хоча носієм культури є кожен із нас, але далеко не кожного можна назвати її творцем. І найбільшим осередком цього містичного й загадкового культуротворчого процесу в області є Комунальний вищий навчальний заклад «Ужгородський коледж культури і мистецтв» Закарпатської облради, де навчається найбільш обдарована молодь нашого краю: майбутні музиканти, артисти, актори, режисери, шоумени, фахівці з інформаційної, бібліотечної та архівної справи. Тож сьогоднішнім гостем закарпатської газети «НЕДІЛЯ» є директор коледжу, кандидат психологічних наук Наталія ШЕТЕЛЯ. Під час «Недільних бесід» вона розповіла про здобутки закладу, відомих випускників, перспективи випускників після отримання диплому, виїзд закарпатської інтелігенції за кордон, власні секрети та багато іншого.

Соцмережі стали для мене життям навіть більш реальним, ніж те, що протікає довкола. Та й не тільки для мене, а й для багатьох інших закарпатців, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Там ми дізнаємося, хто що приготував на вечерю, хто де відпочивав, у якому кафе обідав, які подарунки отримав на День народження, хто з ким одружився чи розлучився, у кого народилася дитина і як її назвали, у якій церкві хрестили і хто був на святі…. Новин там набагато більше, ніж показують по телевізору. Та й цікавіші вони, адже мова йде про тих, кого ми знаємо особисто, а не про якихось далеких незнайомців.

Закарпатець сів на дружину і так її лупцював. Сімейні конфлікти в нашому краї не рідкість. Але до побиття найчастіше доходить справа здебільшого після вживання алкоголю. Любителі спиртного, як правило, саме і скоюють (за  статистикою) найбільше кримінальних злочинів: як пограбувань, так і вбивств, як хуліганства, так і інших неправомірних дій.

Побої від п’яних чоловіків добре відомі частині закарпатських жінок. Такі випадки трап- ляються чи не в кожному населеному пункті. Іноді. Щоправда, буває й навпаки, коли представниці слабкої статі гамселять своїх благовірних. Проте частіше все ж дістається саме жінкам. Тим більше що вони люблять докоряти чоловікам за пияцтво, хоча говорити з п’яним так само марно, як носити воду в ситі.

Проблема кладовищ для Закарпаття актуальна давно. Все менше і менше залишається місць для поховань не тільки в Ужгороді, але і в райцентрах та навіть у селах області. Під кладовища виділяють окремі ділянки, але їх також обмаль. Тож що буде через століття, коли ховати наших покійників буде зовсім ніде? Не вирубувати ж під цвинтарі Карпати, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

В Україні після травневих свят пасажирські залізничні перевезення можуть подорожчати.

“Узгодили це питання на рівні профспілок. Отримали відповідь від ГРС і Мінекономіки. Зараз знаходимося на фінальній стадії з кількома міністерствами. Сподіваюсь, що в травні зможемо говорити, що рішення прийняте і тоді його введемо в дію”, – заявив глава ПАТ “Укрзалізниця” Євген Кравцов.

В Україні лише 24% громадян мають заощадження на пенсію. За результатами проекту USAID “Трансформація фінансового сектора”, більшість українців, 57%, зазначають, що не готові відкладати гроші не пенсію. Водночас 68% респондентів прогнозують, що не будуть отримувати достатньої пенсії.

Ужгородці знають про це унікальне дерево, що росте на площі Корятовича багато. Кажуть, що йому більше ніж сто років. Але мало кому відомо, що павлонію століттями ростили в Китаї. Своєю красою і високоякісною деревиною ця рослина здобула собі також звання імператорського дерева. Павлонія – швидкоростуча, її деревина використовується при виготовленні пресованих матеріалів, стелажів, фанери, меблів і навіть музичних інструментів.

zakarpatpost.net