Пошкодив машину через ями на дорозі: як отримати компенсацію

Отримати компенсацію за пошкоджений автомобіль через ями – реально, кажуть юристи

Падав дощ, всю дорогу залило водою. На спідометрі 40 км/год, водій повернув на сусідню вулицю, але через вибоїни автомобіль різко занесло. Ліві передні і задні шини розірвало. Поліція зафіксувала яму глибиною 10 см, відсутність попереджувальних знаків, і матеріальний збиток на 3500 гривень, пише Сегодня.

При цьому поліція частіше оформляє протоколи на водіїв – за те, що не оцінили аварійність шляху. Але для цього обов’язково повинен бути попереджувальний знак. Це підстава звинуватити водія в ДТП.

Як отримати компенсацію, якщо автомобіль зламався через ями, розбирався сайт “Сьогодні”.

Як ями псують автомобілі

Найчастіше в ямах ламаються амортизатори, гнуться гальмівні диски і рвуться шини, розповідають в автосервісі Oiler. Одна поломка може коштує від 1,5 тис. до 10 тис. гривень.

“Через ями цілком може відвалитися колесо, машина може перекинутися. Найбанальніше, що ламається – це амортизатори. Вартість пари в середньому 5 тис. гривень, плюс робота 800. Через ями можна “потрапити” на суму десь близько 7 тисяч гривень. Часто доводиться міняти гуму – це в середньому за одне колесо 2,5 тис. гривень, плюс шиномонтаж. В результаті буде коштувати 3-4 тисячі. Якщо проблема в стабілізаторах – то це ще півтори тисячі. Все залежить від того, яка і ступінь пошкодження автомобіля “, – прокоментували в автосервісі..

Автовласники частіше звертаються за компенсацією, якщо машину потрібно ремонтувати, говорить партнер юридичної фірми ESQUIRES Вікторія Ковальчук. Але погані дороги в загальному скорочують термін експлуатації машини. Явних пошкоджень може не бути, але деталі і сам автомобіль виходять із ладу швидше, ніж зазначає виробник. А дороги в Україні зношені на 95%.

Відшкодування отримати реально, але це довгий і недешевий процес. Тому потрібно порівняти суму компенсації і вартість судових тяжб, радить Ковальчук.

Новий процесуальний закон дозволяє стягувати крім суми збитку і судові витрати. Але від моменту звернення до суду до рішення може піти від трьох місяців до року. Крім того, рішення суду ще треба виконати.

Якщо автодор не відшкодував збитки відразу, то ймовірність добровільного виконання рішення суду теж мала. Власнику машини доведеться звертатися до виконавця для примусового виконання – це коштує 2% від суми стягнення..

Що робити, якщо вскочив у яму

Олена Дроздова, директор адвокатського бюро “Дроздова і партнери” говорить, що підставою для відшкодування збитків є наявність повного складу правопорушення, а саме:

  • чия протиправна поведінка, дія чи бездіяльність;
  • збиточний результат такої поведінки – збитки;
  • причинний зв’язок між протиправною поведінкою і збитками;
  • провина правопорушника.

Тому всі зусилля повинні бути спрямовані на збір і фіксацію інформації про ці чотири елементи. 

Спочатку потрібно викликати поліцію. Саме вона дає оцінку пошкоджень автомобіля, оглядає проїжджу частину і з’ясовує причину ДТП..

Ці дані стануть основою для доказу в суді правопорушення дорожніх служб і зв’язку між станом дороги і причиною пошкодження авто.

“Але не зайвим буде вжити додаткових заходів для допомоги поліції: залучити свідків, виміряти глибину вибоїни, зробити огляд і детальні фотознімки дороги. Робити це бажано відразу, щоб було максимально доказів”, – говорить юрист.

Вікторія Ковальчук радить наполягати, щоб поліція у протоколі вказала причиною ДТП стан дороги. Краще ще попросити правоохоронців викликати на місце співробітників дорожньої служби. Вони теж повинні оглянути яму і скласти акт обстеження з замірами та схемою дороги.

Після поліція повинна видати довідку про пошкодження автомобіля. Щоб оцінити розмір збитку – потрібно звернутися в СТО і взяти рахунок про витрати. На його підставі вимагати відшкодування.

“Потерпілому в ДТП варто звернутися до суду загальної юрисдикції за місцем розташування регіональної служби “Укравтодору”, на балансі якої знаходиться відповідна автомобільна дорога з позовом про стягнення збитків”, – додає Ковальчук.

    Щоб виграти суд у дорожників, потрібно

  • знайти свідків, записати їх ПІБ, номера телефонів. За очевидців зійдуть і пасажири;
  • викликати поліцію;
  • до приїзду інспекторів виставити знак аварійної зупинки і нічого не чіпати, машину з місця не зрушувати;
  • сфотографувати і зняти на відео яму, ділянку дороги, пошкоджений автомобіль;
  • простежити, щоб поліцейські при складанні схеми ДТП вказали розмір вибоїни на дорозі;
  • попросити поліцейських викликати представників дорожньої служби, яка відповідає за дану ділянку дороги. Дорожники повинні скласти акт обстеження ділянки вулично-дорожньої мережі. Якщо з автодору на виклик ніхто не приїхав, це вказується в акті поліцейських;
  • скласти оцінку ремонту автомобіля в автосервісі або зберегти чек.

Автодорожня служба не відшкодує збитки, якщо на дорозі був встановлений знак, що попереджає про “нерівну дорогу”. Поліція може оформити ДТП з провини водія, тому потрібно стежити за тим, що фіксують правоохоронці .

zakarpatpost.net