Чому в Україні не буде більше референдумів

Відміна Конституційним судом України закону “Про всеукраїнський референдум” від 6 листопада 2012 року скасовує можливість проведення референдумів в Україні до прийняття нового аналогічного закону.

Про це в коментарі “Обозревателю” сказав народний депутат від фракції “Народний фронт” і один з авторів подання до КСУ Леонід Ємець, при цьому назвавши закон про всеукраїнський референдум “глибоко і абсолютно неконституційним”.

За його словами, Конституцію визначено, що для того, аби винести законопроект на референдум він має бути спочатку проголосований двома третинами народних депутатів.

“А цим законом пропонувалося, що напряму, без Верховної Ради, одразу на референдум. Плюс вводилося таке поняття, як новий текст Конституції, в якій власне відсутня Конституція. Грубо кажучи, змінюється процедура голосування за зміни до Конституцію у спосіб, який Конституцією не передбачений. Оскільки Конституція це є основний закон, всі інші закон можуть бути лише в тому обсязі, який визначений Конституцією, і не можуть виходити за межі переписів конституції. То цей закон був абсолютно неконституційним”, – пояснив Ємець.

Політик додав: “Через цей “закон Януковича” можна було узурпувати владу президенту-диктатору, він власне це для себе і готував. Цей закон усував парламент від процедури референдуму”.

Тепер, як говорить народний депутат, рішення КСУ вирішує питання правовідносин, а не окремого закону, це означає, що, якщо буде прийнято будь-який інший законопроект, який буде міняти процедуру референдуму в спосіб, який не визначений Конституцією, то КСУ буде легше його скасувати.

Що стосується долі проведення референдумів в Україні, зокрема, чи може зараз президент Петро Порошенко після рішення КС провести референдум за вступ України до НАТО, Ємець відповів: “Ні, не може, потрібно прийняти закон. Але це не проблема, я і мої колеги є авторами тих законів, які абсолютно Конституційні, про всеукраїнський і про місцеві референдуми, а парламенту просто потрібно проголосувати цей закон”.

За словами нардепа, проводитися референдуми будуть, коли буде прийнято закон, але Конституція визначає, що громадяни мають право на пряме волевиявлення через референдум, і це є обов’язок влади, в тому числі, суб’єктів законодавчої ініціативи, серед яких є президент, та парламент, прийняти два закони.

“Вони вже давно внесені. Я думаю, що на наступній сесії ми це питання будемо дуже гостро піднімати”, – додав Ємець.

zakarpatpost.net