Історія з хабарем в Держгеокадастрі має продовження

За версією слідства, очільниця з заступником ДГК в Закарпатті вимагали від бізнесмена хабар за виділення землі під туристичний об’єкт.

Чиновникам з головного управління Держгеокадастру в Закарпатській області, які нібито вимагали хабар у бізнесмена за виділення у власність землі в Воловецькому районі, повідомили про підозру. Про це пише прес-служба Генпрокуратури, інформують Ліга Новості.

2 травня ГПУ повідомила, що на вимогу хабара $ 270 тисяч затримані керівник регіонального Госгеокадастра і його заступник. На місці ці дані спростували, заявивши, що “ніхто не затриманий, всі співробітники на своїх місцях”. Хоча в той же день в ГПУ наполягли, що якісь співробітники все ж затримані після отримання другої частини хабара ($ 117,5 тис).

Генпрокуратура стверджує, що ще 3 травня обом повідомили про підозру: керівнику – за ч. 4 ст. 368 КК (одержання чиновником хабара в особливо великому розмірі за змовою групи), співробітнику – за ч. 5 ст. 27 і ч. 4 ст. 368 КК (пособництво в отриманні хабара).

Сьогодні, 4 травня, прокурор запросив арешт для фігурантів. Письмові підозри вручені захисту і передані до Печерського райсуду Києва – в тому числі для відсторонення підозрюваних з посад.

Передісторія. За даними ГПУ, в середині лютого 2018 го до працівника ДГК в області звернувся бізнесмен: для будівництва гірськолижного спуску та готелю в Воловецькому районі. Він хотів купити або безкоштовно отримати у власність земельні ділянки. На початку березня службовець відомства відповів підприємцю, що зараз “немає можливості” отримати йому цю землю, і розповів, як “через певний проміжок часу” можна їх придбати. Так, підприємець повинен був знайти чотирьох учасників АТО, від яких одержати доручення на представництво їх інтересів, щоб потім їм безкоштовно передали ділянки с / г призначення за межами селища – по 2 га кожному. Після виділення землі “можна буде” змінити їх цільове призначення, а в подальшому (після реєстрації юрособи) – і викупити їх.