Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 5 травня

День на Закарпатті був багатим на події.

Сьогодні в Ужгороді  пройшов перший день у перший день «МайсяФесту».

Захід був надзвичайно насиченим. Діти демонстрували таланти, давали майстер-класи юні фехтувальники. Ведучі організували для малечі веселі активні ігри, до яких долучилися і дорослі. Зелену галявину зайняли члени місцевого ПЛАСТу. Пластуни розбили намети, конструювали і будували, а ще грали на гітарі та в інтелектуальні ігри.

В Ужгороді з’явилися підземні смітники. Один із них розташований неподалік пішохідного мосту.

У великих містах практика підземних смітників виправдала себе. На поверхні вони займають мало площі і в той же час у такі посудини може поміститися багато відходів.

Резонанс довкола вбивства дев’ятикласника на Тячівщині: 14-річного підозрюваного у наджорстокому вбивстві товариша намагаються «відмазати» від відповідальності, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ»

Здавалося б, діти – маленькі янголи. Та іноді деякі з них перетворюються на звірів. Зокрема, не зовсім зрозуміло, що трапилося з хлопцем із Тячівщини, коли він жорстоко вбивав свого друга.

14 березня до поліції надійшло тривожне повідомлення від медиків про умисне вбивство неповнолітнього у селищі Нижня Апша. Лікарі засвідчили факт насильницької смерті хлопця, а до розслідування справи долучилися обласні слідчі. Представники відділу з розкриття злочинів проти життя та здоров’я людини спільно з тячівськими поліцейськими встановили, що 14-річний підліток із селища Нижня Апша посварився з приятелем та вирішив його зарізати. Повернувшись зі школи, 15-річний Василь Поп сказав батькам, що сусід запросив його до себе подивитись 5D кінофільм, бо нещодавно нібито батько купив йому відповідну апаратуру за 25 тисяч доларів. Коли юнак пішов з дому, була приблизно 16 година. А о 18 він був уже мертвим.

На Закарпаття їде Гройсман. За попередніми планом візиту, інформують джерела, Володимир Гройсман окрім Ужгорода має відвідати село Бобовище, що під Мукачевом, де на власні очі переконатися у перспективах виноробства на Закарпатті, а також фактично запустити ремонт дороги до КПП “Тиса”, що в Чопі.

Заступник Ужгородського міського голови Василь Гомонай та директор комунального підприємства “Ужгородський муніципальний транспорт” Віталій Готра відвідали напередодні з робочим візитом спільне українсько-німецьке підприємство «Електронтранс» у Львові, щоб погодити карту фарбування 10 закуплених сучасних автобусів для комунального автотранспорту Ужгорода.

Нагадаємо, 26 лютого цього року через онлайн-майданчик електронних публічних закупівель «ProZorrо» відбувся аукціон, на якому КП «Ужгородський муніципальний транспорт» закупило для міста 10 сучасних автобусів. Аукціон виграв “Електронтранс”. Для закупівлі автобусів пасажиромісткістю 104 особи виділили майже 54 мільйони гривень із міського бюджету.

На Закарпатті існує повір’я: якщо в родині народяться семеро дівчат підряд одна за одною, то остання з них буде відьмою. Через такі забобони часом страждають невинні дівчата, їх цураються, остерігаються та всі біди в селах звалюють на них.

До редакції популярної у Закарпатті газети «ПОРАДИ» надійшов лист від нашої постійної читачки, у якому вона вирішила поділитися сумною історією свого життя.

Стало відомо, що до Дня Незалежності може запрацювати Музей лісі і сплвіу. Якщо будуть гроші.Закладені Міністерством екології та природних ресурсів кошти на реконструкцію Музею лісу і сплаву на Чорній ріці, що на Міжгірщині, поки не виділені, тому підрядник, який ще минулого року виграв тендер, не може розпочати відновлювальні роботи.

Про це повідомила прес-служба Закарпатської ОДА.

Чи продають у закарпатських магазинах цукерки з кладовищ?

Щороку о такій порі закарпатсь-кі роми їдуть на «заробітки» до столиці та східних областей, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Справа в тому, що там такі звичаї, що в наступну після Великодня неділю несуть на кладовища різну їжу та солодощі, нібито для покійників. Свято називається «гробки».

І як вони потім дивуються, коли виявляють, що могили порожні, покійники все з’їдають і випивають. Спочатку люди раділи, мовляв, пригощання на тому світі прийняли, їм сподобалося все, але потім почали помічати, що солодощі забирають не мертві, а живі – наші роми.

Як закарпатські чоловіки допомагають дружинам сваритися, вдаючись до сили. Земля для нашого народу – святе. Її на Закарпатті не так уже й багато, особливо в містах. Тож деколи сусіди сваряться між собою за кілька сантиметрів спільної території. І Мукачево не є винятком, пише, закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

У мережі з’явились фотографії завершення будівництва Бескидського тунелю в Карпатах. Проект має стратегічне значення для держави – збільшення транзитного потенціалу у вантажних перевезеннях.

Власникам “євроблях” готують репресії. Але перед цим парламент дасть їм шанс розмитнити машини. Зараз в Україні 425 тис. авто з іноземною реєстрацією. Більше половини з них знаходяться в країні незаконно – це по офіційними даними. Активісти називають цифру в три-чотири рази більше.