Якою буде сьогодні, 5 травня, погода на Закарпатті. Кому Ляля кидала вінок

Сьогодні на Закарпатті буде тепло і сонячно.

В Ужгороді та Мукачеві вночі буде +17, удень – +25 градусів. Небо буде ясним до самого завершення дня. Без опадів.

У Хусті та Іршаві – вночі буде +12, удень – +27 градусів. Вранці небо буде ясним, а вдень вкриється хмарами, які не зникатимуть до завершення дня. Ніч та ранок пройдуть без опадів. Удень очікується дощ із грозою, який до вечора повинен закінчитися.

У Волівці – +9 уночі і  +22 градуси удень. Увесь день у Воловці утримувалася ясна погода. Без опадів.

У Сваляві – +11 уночі і  +24 градуси удень. У Сваляві ясна погода спостерігалася протягом усього дня. Без опадів.

У Тячеві нічна температура становитиме +13, денна – +27 градусів. У Тячеві ясна погода може ввечері змінитися на хмарну. Без опадів.

У Перечині – нічна температура становитиме +17, денна – +25. Вранці та вдень у Перечині буде триматися ясна погода, а ввечері небо вкриється хмарами. Без опадів.

У Великому Березному – вночі +12, удень – +24 градуси. Небо у Великому Березному буде ясним увесь день, лише ввечері воно затягнеться хмарами. Без опадів.

У Берегові та Виноградові – вночі – +14, удень – +28. Вранці небо буде ясним, а вдень вкриється хмарами, які не зникатимуть до завершення дня. Удень, можливо, пройде дощ із грозою, але він закінчиться ще до приходу вечора.

У Міжгір’ї – уночі  +9, вдень – +23 градуси. У Міжгір’ї погода порадує нас безхмарним ранком, але вже у середині дня вона зміниться та буде похмурою до самого вечора. Без опадів.

У Рахові буде уночі +9, вдень температура підніметься до +21 градус. З самого ранку у Рахові небо вкрилося хмарами, які протрималися до кінця дня. Без опадів.

5 травня вшановується пам’ять апостолів Нафанаїла, Луки, Климента. Колись помітили, що якщо 5 травня вночі станеться заморозок, то ще 40 днів вранці буде достатньо холодно. Напередодні дня Юрія (6 травня) святкували свято “Ляля”. Найкрасивіша дівчина (Ляля) повинна була кидати подругам вінки. Хто спіймає, ховає подарунок до наступної весни. З цього дня починали висаджувати картоплю.

Народні прикмети на 5 травня

  1. Місяць у ніч на 5 травня рано сходить на небі – будуть ранні морози, а сіяти, за прикметами, краще всього ранній цибуля-сіянка
  2. При убуваючому Місяці 5 травня з посівами краще почекати
  3. Не варто йти в ліс одному у цей день, оскільки нечиста сила 5 травня диявольські хороводи водить і може за собою повести.
  4. Якщо зозуля 5 травня кує голосно і довго – погода найближчими днями буде хорошою
  5. Гроза в цей день буде багатий урожай
  6. Вранці встановилася ясна погода – прикмета до того, що можна проводити посівні роботи
  7. Спостерігаються заморозки – ще 40 ранкових морозів зашкодять поля

zakarpatpost.net