Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 6 травня

День на Закарпатті був багатим на події.

До чого лише не додумаються власники автомобілів.

Цими днями журналіст закарпатської газети «НЕДІЛЯ» став свідком, як в місті припаркувалася машина із номерним знаком «LOVE». Потім цей же транспортний засіб вдалося побачити ще кілька разів.

Цікаво, хто ж виявив такий кеатив?

В Україні продовжує зростати собівартість будівництва.

Через стрибок курсу долара, подорожчання будматеріалів і збільшення зарплатного фонду. Водночас деякі забудовники заманюють покупців дешевими квартирами. Пропонують за квадратний метр заплатити 10, а не як інші – 12 тис. грн.

Сьогодні біля ужгородської дитячої залізниці було людно. На поїзд чекала і малеча, і  чимало дорослих. Сонечко ховалоться між вітами дерев і бажаючі відчути дорожню романтику задивлялися на пахучу зелень та на набережну Ужа.

Прокататися вирішив і журналіст закарпатської газети «НЕДІЛЯ».

Це була перша поїздка у маленьких, але комфортних вагонах. Всередині вони гарні, розмальовані відбитками дитячих долонь, які між собою утворюють малюнки.

Обслуговували пасажирів також маленькі провідники. Хоча їм і допомагали дорослі. Але основна місія лягала на плечі саме дітей.

В Ужгороді вже майже літо. Спека така, що можна купатися в Ужі. Навіть не віриться, що десь ще може стояти сніг. Але він є… і всього за 170 кілометрів від столиці Закарпаття, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Сотні гектарів снігу досі лежать на високогірних хребтах масиву Полонини Боржава. Гора Магуре-Жиде розташована на межі Свалявського і Міжгірського районів. Назва її закручена і туристам вона ні про що не говорить.

Колись закарпатці масово щоліта збирали бузину, заготовляли її цвіт на зиму.

Наразі вона розквітла в Ужгороді за ляльковим театом. А у Боздоському парку, де зараз проходить «Майсяфест», напій із неї продають по 10 гривень.

Сьогодні про поліграф багато хто чув. Щоправда, більшості він відомий, як детектор брехні. Цей пристрій зараз дуже часто використовується під час різноманітних шоу. За його допомогою перевіряють як працівників, так і подружню невірність і навіть вирішують побутові конфлікти. Якщо в Америці та Європі психофізіологічна апаратура має широке застосування, то в нас вона тільки заходить у вжиток. Тож що перевіряють закарпатці найчастіше за допомогою детектора брехні, чи можна його обдурити, чи правдивими є його результати. Про це та інше під час наших «Недільних бесід» у прес-центрі закарпатської газети «НЕДІЛЯ» розповів поліграфолог Валерій Гарагаль.

Весна в Ужгороді радує цвітінням дерев, кущів та квітів. Сонячна погода, фестивалі в місті і туристи. Саме такими є вихідні в обласному центрі Закарпаття. На було вулицях людно, багато хто милується красою рослин. Біля ОДА цими днями розквітли три кущі диких троянд. Вони цвітуть до пізньої осені, ціле літо.

В Ужгороді на площі Театральній нині було людно. Там проходило видовищне і захоплююче дійство «Юніор стронгмен – Козацькі розваги». А розважалися закарпатці з особливим запалом. Та й для цього в них було  все необхідне. Величезні шини посеред гамірної площі, гирі, колоди та багато інших незвичних засобів для демонстрації сили.

Кажуть, що геніями не народжуються, ними стають, але школяр із закарпатського села Сокирниця, що на Хустщині, здається, народився  вже з унікальними задатками. З раннього дитинства хлопець був винахідником і вражав близьких тим, що робив речі, не притаманні його віку, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Журналіст закарпатської газети «НЕДІЛЯ» зустрілася з мамою Валентина Фречки Наталією і попросила  більш детально розповісти про талановитого сина, адже хто може більше знати про власну дитину, як не рідна мати. Жінка пишається своїм унікальним сином і каже, що зараз її багато хто вітає, телефонують друзі і знайомі як її, так і Валентинові.

Вчора в обласному палаці дитячої та юнацької творчості відбулося нагородження переможців конкурсу творчих робіт до Дня Матері. Напередодні дітей повідомили, що учнів запрошують в Ужгород на нагородження. Щасливі школярі вранці поїхали до обласного центру. З кожного міста і району їх назбиралося по повному автобусу. Душа раділа! Скільки ж у нас талановитих учнів. Уже з самого ранку біля ПАДІЮНу транспорту була сила-силенна! Але радість тривала недовго. Як виявилося, більшість школярів зігнали туди лише для кількості.

В Ужгороді у ці дні стільки туристів, що яблуку ніде впасти. Хтось приїхав із туристичною групою, хтось – сам. Є між ними навіть автостопери. Переважно це – молодь. А от між тими, хто їде автобусними рейсами, чимало сімейних пар, навіть із малими дітьми, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Журналісту закарпатської газети «НЕДІЛЯ» вдалося познайомитися з родиною з Києва, яка у столиці українських сакур побувала вперше.

Закарпатська земля унікальна. У нас гриби ростуть всюди – і на газонах в Ужгороді, і на берегах річок, і в лісах, і навіть вдома у людей. Дарам природи пораділа цими днями і наша постійна читачка з Перечина. Жінка вдома вирощує не лише кімнатні рослини, але й гриби. Зокрема, перший у цьому році грибок у неї виріс у вазоні поруч із монетним деревом. Зараз він сягає у висоту вже більше 3 сантиметрів.

В Ужгороді біля дитячої залізниці запрацював єдиний у місті бювет із питною водою. Це – цікава родзинка столиці Закарпаття. Тим більше, що бювет має оригінальну форму і вода б’є ключем із нього у вигляді фонтану. Відкрито його було ще в 70-х роках. За словами старожилів, колись в Ужгороді подібних «водопоїв» було декілька. Зараз залишився єдиний. Щоправда, біля дитячої міської лікарні функціонує ще один – із мінеральною водою. Але її пити багато не можна.

zakarpatpost.net