Чим вражає туристів Невицький замок на Закарпатті. ВІДЕО

Сьогодні наша історія – про пам’ятку архітектури ХІІ століття. Йдеться про Невицький замок на Закарпатті. Нині він під загрозою руйнування через аварійну вежу. Про історію унікальної споруди та її збереження – дивіться в сюжеті “5 каналу”

Ольга Смирнова разом із подругою з Одеси подолали більш як тисячу кілометрів залізницею і ще 15 кілометрів велосипедом задля знайомства з Невицьким замком. Про історичну споруду знають лише те, що датована вона ХІІ сторіччям і розташована на горі вулканічного походження. Більше почули вже від хранителя замку.

Невицький замок

За його словами, в середині ХV століття до замку прибудували “башту Барбакан” і додаткову замкову стіну.

Олександр Дзембас керує археологічними розкопками в замку вже двадцять років поспіль. Каже: чи не найунікальніша знахідка – водогін, якого немає в жодному замку західної України.

Невицький замок

“Є закон сполучених посудин і фізика, чиста фізика, але цей закон сформував і довів Блез Паскаль наприкінці ХVII століття, а цей водогін побудований в середині XV століття. Будівельники, не знаючи цього закону, абсолютно імперично використали його. Сусідня гора за цим будівництвом набагато вища, там було зроблено водозбірники, і звідти дерев’яними трубами (на той час це знову-таки надсучасні технології) вода йшла вниз, а потім через перепад висот піднімалася наверх і заповнювала зовнішній замковий рів”, – розповідає археолог Олександр Дзембас.

За століття свого існування замок тричі руйнували та тричі відбудовували. Зокрема, найвищу його башту. Остання її відбудова була у XV сторіччі, з’ясували історики. Тепер споруда потребує негайної реставрації.

 

 

“В критичному стані дах, який от-от впаде на когось і може при падінні зруйнувати частину замкових стін”, – зазначає археолог Олександр Дзембас.

Розпочати реставраційні роботи обіцяють уже цього року. В січні Закарпаття виграло проект у сфері туризму і рекреації, який проводило Міністерство регіонального розвитку. За цією програмою, на відновлення башти, консервацію стін та впорядкування навколишньої території замку мають спрямувати 10 мільйонів гривень.

Невицький замок

“Сказати, що цього досить – ні. Унікальний Невицький замок, ви знаєте, зруйнований був у 1644 році і на сьогодні його можна навіть відновити, бо це одна з небагатьох пам’яток у Європі, яка закінчена, і проглядається замковий ансамбль. Усе залежить від того, яку ціль поставлять, тому грошей цих, звичайно, не досить”, – коментує головний спеціаліст департаменту культури Закарпатської ОДА Томаш Сопко.

Загалом Закарпаття – єдина область, яка має 13 замків, але не має історико-культурного заповідника навколо них. Історики впевнені, що цей статус дав би змогу зберегти від забудови і територію навколо Невицької фортеці. Адже кілька років поспіль тут триває активне зведення готелів і туристичних баз.

Світлана Максимова, Микола Томаш

zakarpatpost.net