Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 7 травня

День на Закарпатті був багатим на події.

Укрзалізниця через запуск Бескидського тунелю змінила графік руху поїздів на Закарпаття.

На період проведення робіт пасажирські потяги № 45/46 сполученням Ужгород – Лисичанськ – Ужгород, № 81/82 Київ – Ужгород – Київ та № 107/108 Одеса – Ужгород – Одеса слідуватимуть зміненим маршрутом через Львів – Сянки – Ужгород.

Поїзд № 829/830 Львів – Ужгород – Львів відправленням зі Львова 19, 20, 21, 22, 23 і 24 травня та з Ужгорода 20, 21, 22, 23, 24 і 25 травня – в ходу не будуть. Також відміняється курсування приміських поїздів № 6019/6020 та № 6023/6024 сполученням Львів – Сянки – Львів, а потяг сполученням Мукачево – Сянки – Мукачево слідуватиме до станції Ужгород.

Делегація з міста-побратима Ужгорода – американського Корвалліса, яку очолює Почесний громадян нашого міста Пітер Бобер, сьогодні в Ужгородській міській раді зустрілася із заступниками міського голови Василем Гомонаєм та Олександром Білаком, керівником ЦНАПу Жанною Павлув, начальниками управління освіти Мариною Пуківською, відділу охорони здоров’я Василем Решетарем і міжнародних грантових програм та інновацій Вікторією Тарахонич.

Прокуратура розповіла про справи щодо комплексу «Корона», будинку Фунданича та «Червоної ружі». Так, до прикладу, питання законності проведеної приватизації комплексу «Корона» були предметом дослідження в судах всіх інстанцій. Проте, Вищим господарським судом прийнято рішення на користь відповідачів.

Разом з тим, питання ще не закрито і оцінка правомірності дій щодо реконструкції історичної пам’ятки перевіряється в рамках кримінального провадження. Наразі, через існуючу проблему завантаженості експертів,  триває проведення експертиз.

Інший, аналогічний приклад – справа так званого будинку Фунданича.

Прокуратура Закарпатської області скерувала скаргу до Вищої Ради Правосуддя, щодо судді Ужгородського міськрайонного суду, який незаконно змінив запобіжний захід неповнолітньому юнаку, що підозрюється у вбивстві 15-річного школяра в с. Нижня Апша, Тячівського району та вимагає притягнути суддю до відповідальності.

Журналіст закарпатської газети «НЕДІЛЯ», перебуваючи у службовому відрядженні у Києві, познайомився з унікальною людиною, яка може стати чудовим прикладом багатьом закарпаткам. Бути таким оптимістом, так не підкорятися рокам і так упевнено дивитись у майбутнє вміє не кожна людина такого віку.

Отже, знайомимось. Лілії Зірці з Києва 70 років. Вона тренується у парку Шевченка – на гарно доглянутій ділянці в центральній частині столиці, площею 5 гектарів. Сама місцина дуже гарна, доглянута, з космічними лавицями, різнокольоровими квітами.

Ужгород – місто – домашній город. Тут прямо посеред вулиць можна знайти різні овочі, фрукти, ягоди та іншу рослинність, яку дбайливі закарпатські господарі вирощують у себе на ділянках.

Зокрема, восени біля обласної філармонії журналіст закарпатської газети «НЕДІЛЯ» знайшов огірки та помідори. А зараз – на Православній набережній – хрін та м’яту. Вони, до речі, також виросли неподалік від філармонії.

Цими днями в Ужгороді відкрили чергову міні-скульптуру Михайла Колодка. «Метеорит Княгиня» встановлено на площі Петефі. Пам’ятка оригінальна і виконана у вигляді великого каменю та закарпатця, що стоїть на ньому.

Поруч із нею навіть з’явилася автобусна зупинка з однойменною назвою.

Міністерство фінансів України значно підвищило Закарпатській митниці планові показники надходжень митних платежів, 50 відсотків від перевиконання яких іде на ремонт автодоріг згідно з «дорожнім експериментом».

– У квітні цього року Закарпатська митниця не те, що не перевиконала, а навіть не виконала «спущені» Мінфіном плани, – заявляє Геннадій Москаль. – У результаті область не отримає ні копійки на ремонт доріг.

Ландшафтний дизайнер Сніжана БОЙКАС у прес-центрі закарпатської газети «НЕДІЛЯ»розповіла як маленьку ділянку зробити затишною.

– Створити красу можна на будь-якій площі. Навіть на двох квадратних метрах. У мене була найменша ділянка – клумба 10 на 10 метрів. І в замовника на території більше нічого не було, тільки невеличка площа перед будинком, – наголосила вона.

Цими днями в Ужгороді пройшов Міжнародний турнір з петанку. У заході взяли участь більше півтори сотні спортсменів із Данії, Литви, Латвії, Білорусі, Росії, Болгарії, Монголії, Марокко, Угорщини, Польщі, Словаччини, Румунії, Франції, Нідерландів, США, Швейції, Австралії, а також міст України: Ужгород, Мукачево, Хуст, Червоне, Івано-Франківськ, Копачинці, Львів, Харків, Черкаси, Ніжин, Київ та інших. Серед суддів змагань була і одна з редакторів сайту zakarpatpost.net Альона Колодій.

Закарпатський академічний обласний музично-драматичний театр ім. братів Шерегіїв провів Другий фестиваль камерних театрів «Під цвітом сакури». Усі покази відбулися при незмінних аншлагах. Кожний показ відкривали дві ужгородські актриси, убрані сакурами, які відразу задавали тон усьому подальшому дійству. Також глядачів перед початком вітали музиканти ужгородського театру.

У перші дні – скрипковий ансамбль, у наступні –  акордеоніст Микола Бойко. Кожному колективу-учаснику вручався на пам’ять сувенір – керамічна сакура роботи О.Сопільняка, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Тюльпани, як і сакури, в Ужгороді відцвіли. Замість них на міських клумбах почали висаджувати бегонії та пеларгонії. Так, на площах Поштовій, Петефі та Дружби з’явилися пеларгонії, а на проспекті Свободи – бегонії. Цікаво, що бегонія – квітка тропічна і своєю назвою завдячує губернаторові Гаїті — Мішелю Бегону, який був колекціонером рідкісних рослин і організував експедицію на Антильські острови.

zakarpatpost.net