Ужгород американський. У столиці Закарпаття делегація зі США цікавилася проблемами міста

Делегація з міста-побратима Ужгорода – американського Корвалліса, яку очолює Почесний громадян нашого міста Пітер Бобер, сьогодні в Ужгородській міській раді зустрілася із заступниками міського голови Василем Гомонаєм та Олександром Білаком, керівником ЦНАПу Жанною Павлув, начальниками управління освіти Мариною Пуківською, відділу охорони здоров’я Василем Решетарем і міжнародних грантових програм та інновацій Вікторією Тарахонич.

Про це повідомила прес-служба Ужгородської міської ради.

Американські гості з Корвалліса вже традиційно у травні-червні приїздять в Ужгород, цього року прибули колишня працівниця органу місцевого самоврядування, подружжя медиків, фармацевт, працівник підприємства, яке займається висушуванням харчових продуктів, а також має бізнес, пов’язаний із нерухомістю. Деякі з них в Ужгороді вперше, інші – третій, сьомий раз, а Пітеру Боберу, який започатковував співпрацю наших двох міст, уже й складно порахувати, вкотре він приїхав в Ужгород.

Американці розповіли, що побували в багатьох закладах, зазначали, що їм дуже подобається наше місто, хто був раніше – відзначали позитивні зміни в ньому.

Пітер Бобер повідомив, що в грудні минулого року на флагштоках у парку в центрі Корвалліса підняли прапори міст-побратимів, у тому числі Ужгорода, вручив про це сертифікат та передав газетний репортаж про подію.

Гості докладно розпитували про систему освіти в Ужгороді та про зміни у зв’язку з реформуванням цієї галузі, інклюзивне навчання, дивувалися, що у нас значно більше, ніж у США, випускників здобувають вищу освіту.

Цікавилися також, наскільки доступна медична допомога, чи відвідують лікарі пацієнтів вдома, як на місцевому рівні сприймають реформу охорони здоров’я, що почалася в Україні. Керівник профільного відділу міськради Василь Решетар детально розповів про створену трохи більше року тому в Ужгороді виїзну бригаду “Хоспіс вдома”, державні та міські програми допомоги онкохворим, людям із цукровим діабетом, трансплантованими органами тощо.

На завершення зустрічі делегація зі США оглянула Центр надання адміністративних послуг, який нещодавно відкрили після реконструкції першого поверху будівлі міської ради.

zakarpatpost.net