Ужгород обростає хріном та м’ятою

Ужгород – місто – домашній город. Тут прямо посеред вулиць можна знайти різні овочі, фрукти, ягоди та іншу рослинність, яку дбайливі закарпатські господарі вирощують у себе на ділянках.

Зокрема, восени біля обласної філармонії журналіст закарпатської газети «НЕДІЛЯ» знайшов огірки та помідори. А зараз – на Православній набережній – хрін та м’яту.

Вони, до речі, також виросли неподалік від філармонії.

Видно, там сприятлива енергетика для городніх культур, або спів найталановитіших закарпатців так позитивно впливає на ріст різної зеленини.

Тим більше, що рослини там з’явилися не прості, а лікарські.

Зокрема, хрін вирощували ще в стародавньому Єгипті та Греції. Крім того, що він є пікантною приправою, ще й містить дуже чимало вітамінів та лікує багато захворювань. Навіть у традиційній медицині препарати з нього лідирують серед інших.

А про народну годі й говорити. Ще в сиву давнину наші предки компресами з нього лікували і радикуліт, і гайморит, а настоянкою – кашель. Зараз японці роблять із хрону зубну пасту, яка запобігає виникненню карієсу, а науковці стверджують, що якщо кілька разів дихати над запареною узваром рослиною – раку не буде ніколи.

Духмяну м’яту любить набагато більше наших земляків, ніж гострий хрін.  Чай із неї і смачний, і ароматний, а ще й зміцнює нервову систему, лікує кишково-шлункові захворювання. М’ята – чудовий антисептик. Якщо з’їсти щодня кілька сирих листків – застуд та грипу не буде. Взимку підійдуть і засушені. Також м’ята є антидепресантом і знімає стрес.

Цікаво, що в давнину у багатьох селах за допомогою м’яти боролися з гризунами. Ці рослина володіє специфічними властивостями, в тому числі і запахом, який відлякує мишей та щурів.

Тож чим не домашня аптечка на кожному кроці в Ужгороді. Правду кажуть, що природа у нас –  райська.

zakarpatpost.net