Як таке можливо? Отримувач субсидії накупив телефонів на 190 тисяч гривень

У цьому році державної допомоги можуть позбавити 200 тисяч сімей

Через субсидії на Україні починається великий шухер. Отримувачів державної допомоги обіцяють масово позбавляти виплат. Мінфін відтепер ретельніше перевірятиме доходи, оскільки Міністерство отримало доступ до банківських рахунків субсидіантів. Також спеціальний відділ звірятиме різні державні реєстри. Перші масштабні перевірки уже стартували і за результатами першого кварталу «знижок» можуть позбавити близько 200 тисяч сімей. Закарпатці також непокояться, що можуть залишитись без субсидій. Багатьом така допомога справді необхідна, проте далеко не всім. Чому? Закарпатська газета «НЕДІЛЯ» спробувала розібратись.

Хто залишиться без субсидій?

Сьогодні у вигляді соцдопомоги в Україні щороку виплачується близько 70 мільярдів гривень. Але борги за комуналку при цьому лише зростають.

За словами екс-міністра ЖКГ Олексія Кучеренка, кількість субсидіантів в Україні сильно роздута, а в бюджеті на цей рік на компенсацію виділено рекордну суму.

Тому у парламенті було зареєстровано законопроект, який надає можливість соціальним інспекторам навідуватися будь до кого в гості і здійснювати перевірку майна, аби з’ясувати, чи господар помешкання дійсно має потребу в державній допомозі.

Законопроект також дозволяє інспекторам приходити на підприємства, де працюють отримувачі субсидії, вивчати бухгалтерію підприємців, вимагати від керівництва офіційні довідки про зарплати і дохід працівників, опитувати сусідів, співробітників та багато іншого.

З одного боку, пхатися на чужу територію дуже неетично. Побачити в себе на порозі таких гостей, безумовно, не хочеться нікому. Проте з іншого – справді серед субсидіантів є чимало таких, чиї статки дозволяють самостійно сплачувати за газ, яким би він дорогим не був. М’яко кажучи, інколи цілковито забезпечені люди вдаються до таких хитрощів, про які інші навіть не здогадуються, аби не віддати державі зайву копійку.

Тож хто може залишитися без субсидії?

Передусім ті, хто не впустить додому соціального інспектора. Він має оглянути житло і скласти відповідний акт.

Також допомоги будуть позбавлені ті, хто дозволив собі їздити на відпочинок за кордон, або ті, хто протягом 12 місяців з моменту отримання субсидії здійснив покупку на суму понад 50 тисяч гривень. Винятки становить лише оплата дороговартісного лікування будь-кого з членів сім’ї, довготривале накопичення коштів на купівлю квартири чи оплата навчання дитини.

У «чорний список» автоматично потрапляють і ті, хто приховує свої справжні доходи, або ті, хто згідно з новим законом має заборгованість за комунальні послуги щонайменше за два місяці. Таким родинам у разі непогашення боргів субсидію можуть не продовжити і відновити лише тоді, коли борги буде погашено.

А скільки закарпатців отримують субсидії?

Сьогодні субсидії отримують близько шести з половиною мільйонів українців, серед них – майже 140 тисяч закарпатців.

За інформацією Головного управління статистики у Закарпатській області, у березні цього року кількість краян, які отримували субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, склала 136,7 тис., що становить 38,6% від загальної кількості домогосподарств області. У січні–березні 2018р. за субсидіями звернулось 16,4 тис. родин, що на 57,7% менше, ніж за відповідний період 2017 р. А це ж більше, ніж наполовину!

Тож цікаво, чому закарпатці самі почали відмовлятися від субсидій? Скоріш за все, через те, що дехто перейшов на альтернативне опалення, а дехто боїться «парі» з державою і воліє «тягнути» комунальні виплати на собі. Та й чи настільки та допомога є суттєвою, адже як засвідчує та ж статистика, середній розмір призначеної субсидії у березні цього року порівняно з відповідним періодом минулого зменшився на 22,5% і становив 781,9 грн. Але ж тарифи за рік космічно зросли! Та виплати чомусь скоротилися. Парадокс!

Крім того, субсидіантів перевіряли й раніше. Зокрема, як повідомили в департаменті соціального захисту населення Закарпатської ОДА, торік перевірили 200 тисяч 502 родини.

Але що чекає на наших земляків далі? Перевірки обіцяють бути ще ретельнішими і масовішими.

Тим часом у Мінсоцполітики заявляють, що приблизно 20% субсидіантів отримують допомогу неправомірно. Що ж дає підстави чиновникам робити такі висновки? Передусім, ті, хто отримує субсидію справді незаслужено. А таких чимало.

Телефони на 190 тисяч та запальнички на 100 тисяч гривень

Наші земляки вміють вдаватися до різних хитрощів. За словами юристів, люди часто звертаються за консультаціями, як саме можна отримати субсидію.

Для цього вони і фіктивно розлучаються, і виписують із квартир родичів, і усіляко приховують свої щоденні витрати, тобто за покупки розраховуються готівкою, оскільки такі витрати простежити неможливо, або банківські картки оформляють на підставних осіб і таким чином роблять цінні придбання.

Утім трапляться і дуже цікаві випадки.

Зокрема, останніми перевірками були виявлені досить оригінальні покупки серед субсидіантів. Наприклад, родина з Чернівецької області накупила гаджетів продукції Apple на 189 тисяч гривень, у тому числі телефони та ноутбуки. Крім того, що відтепер цю сім’ю позбавили державної допомоги, їй тепер ще й доведеться повертати ту суму, яку вона отримувала для компенсації витрат на опалення раніше.

Ще один чернівчанин накупував запальничок на 100 тисяч гривень, через що також позбувся субсидії.

Однак найчастіше наші земляки втрачають допомогу через те, що не повідомляють органи соцзахисту про покупку новенького авто або квартири.

У міністерстві тішаться і щасливо потирають руки, кажуть, що завдяки перевіркам до бюджету вже повернуто сотні мільйонів гривень допомоги, яку люди отримували незаконно.

Звісно, це так… але ж сама держава, тобто її представники у вищих ешелонах влади чи завжди справедливо поступають зі своїми громадянами?

Марина АЛДОН, закарпатська газета «НЕДІЛЯ», ексклюзивно для zakarpatpost.net