Скільки сала можуть придбати закарпатці за свою зарплату

Про це розповів директор Асоціації постачальників міст Олексій Дорошенко.

За його словами рівень добробуту українців він вирішив виміряти салом.

“Чому салом? Цей продукт є нашою національною гордістю та навіть існує легенда, що при виборі религії Київської Русі іслам не відповідав традиції істи свинину, – наголосив він. –

Як з’ясувала Асоціація постачальників торговельних мереж, у 2018 році на середню зарплату українець може дозволити купити сала на третину менше, ніж минулоріч. Ми порахували скільки можна придбати національного продукту за середню зарплату в кожній області України. Для розрахунку взяли дані офіційної статистики за березень 2017 і 2018 років. Слід також звернути увагу на велику нерівномірність у розмірі середньої зарплати між регіонами України і ціною сала, а також на те, що сало стало соціальним продуктом №1 за рівнем зростання вартості минулого року. 2017 року воно зросло в ціні на 67% та лише цьогоріч за рахунок імпорту відбувається здешевлення.

Розрахунки показали, що за рік купівельна спроможність впала на 30%. Якщо в березні минулого року українець на середню заробітну плату міг купити 168кг продукту, то в березні 2018 – 117кг. Це при тому, що середня зарплата в Україні за цей період часу зросла на 24%, тобто з 6752 до 8382грн.

Якщо проаналізувати у регіональному розрізі, то найбільше сала можуть придбати жителі Волинської і Рівненської областей – по 145кг за середню зарплату регіону, а також Запорізької області – 137кг. А найменше сала можуть дозволити собі купути жителі Чернігівщини – 92кг, а також Одещини, Харківщини та Херсонщини – по 94кг у кожній. За рік найбільше зменшилась купівельна спроможність , вимірювана в салі, у Миколаївській і Київській областях – відповідно на 75кг і 69кг жителі цих регіонів можуть купувати цього продукту менше.

Закарпаття, де я зараз знаходжусь на відпочинку. У березні 2018 року закарпатці могли придбати сала на 30кг менше, ніж минулого року. Той, хто отримував середньостатистичну зарплату 5864 грн у 2017 році міг придбати 143кг сала, тоді як у цьому році при 7487грн вистачить лише на 113кг”.

zakarpatpost.net