Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 14 травня

День на Закарпатті був   багатим на події.

У вівторок представники уряду Угорщини передадуть Закарпаттю партію вакцин, які закуплені Міністерством людських ресурсів у рамках угорської національної програми по імунізації.

Препарати як гуманітарну допомогу отримає Закарпатська обласна організація Червоного Хреста України.

Медпрепарати будуть надані у відповідь на прохання облдержадміністрації для покриття дефіциту вакцин, які відчуває Закарпаття.

Ландшафтний дизайнер із Ужгорода Сніжана Бойкас у прес-центрі закарпатської газети «НЕДІЛЯ» розповіла про модні тенденції у озелененні в цьому сезоні.

-Клієнти не просять зробити ділянку у жовтих чи червоних тонах. У 2018 році в моді яскраві барви і контрасти. А ще багато пишної зелені, щоб все просто буяло відтінками і кольорами природи. До речі, колір ультрафіолет – найбільш популярний відтінок 2018 року за версією інституту кольору Pantone, – наголосила вона.

Де тільки не можна побачити наших смаглявих земляків. Вони, здається, всюди… Але в Києві, Львові, Одесі та в інших великих містах їх найбільше. Туди вони їздять на «заробітки», але не на будівництво та не копати буряки, а випрошувати милостиню. Проводяться при цьому прохачі досить нахабно і часто не просять, а вимагають гроші в перехожих.

Журналіст закарпатської газети «НЕДІЛЯ» зустрів землячку біля одного зі столичних кафе. Те, що вона з Закарпаття, було чути по розмові, за специфічним акцентом та добре знайомими словами.

Торгівля на Корятовича кипіла з давніх часів. Недарма її «останки» залишилися до сьогодні і Зелений ринок насправді такий же древній, як і сам Ужгород (до речі, редакція закарпатської газети «НЕДІЛЯ» також знаходиться на площі Корятовича).

Ужгородці ж, які жили неподалік, все одно постійно скаржилися місцевій владі на бруд та сморід. Особливо багато непотребу залишали по собі торговці після ярмарків.

Невже менталітет закарпатців за кілька століть не змінився зовсім? Крім того, у 1861 році так само, як і тепер, у місті було багато безпритульних собак.

Зараз по всій Україні триває озеленення, сакури інтенсивно висаджують і в інших областях. Та ще й не такі, як у нас. Зокрема, у Києві, а найбільше гостей до нас їде саме звідти, саджанці настільки великі, що їхні розміри вражають, – пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Такі деревцята в Ужгороді виростають аж через 3-5 років після висадки саджанців у ґрунт. Столичні японські вишні одразу цвітуть і мають вигляд дорослих дерев.

Ужгороду потрібно думати над тим, щоб зберегти потік туристів до нашого краю. Тому ми також повинні висаджувати не тоненькі пагінці, а справжні дерева. Крім того, до озеленення потрібно залучати професіоналів, найкраще – столичних фахівців, які мають багатий досвід, у тому числі – бачили, як це робиться у Європі.

Торік 1,73 млрд витратили на на здійснення законотворчої діяльності Верховної Ради, інформаційно-аналітичне та матеріально-технічне забезпечення роботи парламенту, видатки на висвітлення роботи парламенту на радіо та телебаченні, фінансування газети “Голос України” та телеканалу “Рада”.

Завершилась кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2017 року. Відтак, починаючи з 1 січня 2018 року і закінчуючи 2 травня, закарпатці подали 4750 декларацій про майновий стан і доходи за 2017 рік.

Декларанти, які зобов’язані задекларувати отримані доходи, подали 2582 декларацій, у тому числі 497 декларацій про отримані доходи у вигляді спадщини, 387 декларацій про доходи від продажу нерухомого майна, 3 декларації про отримання іноземних доходів та 486 декларацій про отримані інші доходи, з яких не утримано податок на доходи фізичних осіб.

Закарпатці – люди нібито й побожні, але настільки непередбачувані, що часом зрозуміти мотиви декого дуже важко, особливо коли йдеться про релігію та злочини. Дивне пограбування сталося нещодавно на Іршавщині, – пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Село Дубрівку облетіла тривожна звістка – хтось обікрав церкву. При цьому зловмисники виламали двері та викрали сейф.

На місце події викликали правоохоронців. Вони обстежили церкву і зрозуміли, що злодіїв цікавили гроші, але чомусь разом із сейфом зникли й інші речі.

На Закарпатті цвіте жасмин. Ця рослина завдяки унікальним якостям є цілющою, її додають до зелених чаїв, вона використовується в лікуванні лихоманки, болю в горлі і депресії, розслабляє і заспокоює нервову систему.

Хоча основне її призначення інше.  Жасмин використовується у виробництві парфумів, косметики і ладану. Його ще називають місячним сяйвом кохання.

Міст через річку Красношурка, який використовувався переважно для перевезення лісу, був зруйнований під час паводку ще в листопаді-грудні минулого року. Громадські активісти з села Красна Тячівського району повідомили про порушення природоохоронного законодавства працівниками лісництв, що знаходяться в межах Краснянської сільської ради.

zakarpatpost.net