Що за минулий місяць подорожчало найбільше

Про це розповів на своїй сторінці у соцмережі відомий економіст Богдан Данилишин.

“Стосовно споживчої інфляції у квітні 2018 року

Уряд має прийняти чіткі заходи щодо підтримки тваринництва в Україні та стимулювання збільшення поголів’я сільськогосподарських тварин, – наголосив він. –

Держстат України оприлюднив інформацію про споживчі ціни за квітень поточного року. Інфляція на споживчому ринку в квітні 2018 року порівняно з попереднім місяцем становила 0,8%. Таким чином, у квітні спостерігалося уповільнення темпів зростання цін на споживчому ринку в порівнянні із березнем, коли цей показник становив 1,1%.

Проте, темпи підвищення цін на споживчому ринку України залишаються високими. За чотири місяці 2018 року споживча інфляція становила 4,4%.
В порівнянні із попереднім місяцем в річному вимірі також зафіксоване незначне уповільнення інфляції – з 13,2% (березень 2018 року до березня 2017 року) до 13,1% (березень 2018 року до березня 2017 року). Така динаміка стала в т.ч. наслідком локального послаблення впливу немонетарної складової інфляції – інфляції витрат: ціни виробників у квітні не змінилися, у річному вимірі їх зростання уповільнилося до 14,1%.
Інфляція за січень-квітень 2018 року у порівнянні із аналогічним періодом минулого року становила 13,6%.
Інфляція у річному вимірі залишається високою й суттєво перевищує цільовий показник для річної зміни індексу споживчих цін на 2018 рік (6% ± 2 п. п.), передбачений «Основними засадами грошово-кредитної політики на 2018 рік та середньострокову перспективу»
Складається ситуація, за якої пріоритетна ціль НБУ щодо зниження споживчої інфляції до 6±2 п. п. у поточному році, як це визначено «Основними засадами грошово-кредитної політики на 2018 рік та середньострокову перспективу», досягнута не буде.
Базова інфляція в квітні 2018 року порівняно з попереднім місяцем становила 0,6%, за січень-квітень поточного року — 3,3%.

У квітні інфляція формувалася переважно традиційними для цього місяця чинниками та діями окремих товаровиробників без адміністративного впливу. Зростання вартості комунальних послуг у квітні на 0,2% (в порівнянні із березнем) свідчить про те, що воно не мало відчутного впливу на загальний рівень інфляції. Збільшення вартості послуг ЖКГ головним чином сформувалося під впливом підвищенням тарифів на каналізацію на 1,5%, водопостачання – на 1,3%, утримання будинків і прибудинкових територій – на 0,4%.

Якщо порівнювати з березнем поточного року, в квітні найбільше зросли ціни на такі групи товарів та послуг:
– «одяг та взуття» – на 2,1%. Підвищення цін чималою мірою є сезонним – воно зумовлено появою в продажу товарів нового сезону, закупка яких могла здійснюватися за вищими, ніж раніше, цінами на аналогічні товари. Проте слід зазначити що підвищення цін по цій групі товарів у квітні відбулося на тлі вельми суттєвого збільшення цін по ній у березні, коли ціни на одяг та взуття зросли на 9,6%.
– «алкогольні напої та тютюнові вироби» – на 1,5%. Зокрема, тютюнові вироби у квітні подорожчали на 2,1% в т.ч. через очікування підвищення акцизів, алкогольні напої подорожчали на 0,7%, що зокрема викликано збільшенням собівартості виробництва.
– «зв’язок» – на 1,3% (впровадження мобільними операторами послуг 4G мало наслідком певне збільшення окремими операторами тарифів для абонентів, які вирішили користуватися послугами нового стандарту швидкісного доступу до Інтернету).
– «продукти харчування та безалкогольні напої» – на 1,1%. Зокрема, продовжили зростати ціни на:
овочі (на 5,4%), у т. ч. через зниження запасів вітчизняної продукції минулорічного врожаю та сезонним зростанням цін на продукцію врожаю поточного року;
м’ясо та м’ясо продукти (на 2,6%), що зумовлено зниженням обсягів виробництва у тваринництві на тлі падіння поголів’я сільськогосподарських тварин (слід зазначити, що сума державної дотації на утримання корів у 2018 році залишена на рівні минулого року – 1,5 тис. грн, разом із тим передбачені дотації за збереження «молодняка» крупної рогатої худоби);
хліб (на 1,4%), через підвищення цін виробників хліба, хлібобулочних і борошняних виробів в умовах збільшення виробничих витрат;
– «ресторани та готелі» – на 1,1%, через збільшення виробничих втрат.

У порівнянні із минулими місяцями суттєво уповільнилося зростання цін по групі «транспорт», яке у квітні становило 0,3%. Однак, продовжилося помітне зростання цін на послуги автодорожнього пасажирського транспорту (на 2,2%) та залізничного пасажирського транспорту (на 1,2%). Водночас, знизилися ціни на паливо та мастили (на 0,7%), чому сприяла ревальвація гривні у квітні (на 1,2%).
Окрім палива та мастил у квітні зафіксовано зниження цін на наступні продукти харчування:
– яйця – на 2,5%
– молоко – на 1,2%
– фрукти – на 1,2%
– цукор – на 1,1%
Зниження цін на яйця та молоко має сезонний характер, здешевлення фруктів пов’язано у т.ч. із ревальвацією гривні, тенденція до зниження цін на цукор має сталий характер (триває з минулого року, викликана в т.ч. зниженням внутрішніх та світових цін через значне перевищення пропозиції над попитом у 2017/2018 маркетинговому році).

Стосовно цін виробників. Підвищення цін в переробній промисловості (на 0,7%) компенсувалося зниженням цін у добувній промисловості (на 1,9%) та постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря (на 0,5%).

Загальна ситуація із динамікою споживчих цін в Україні протягом чотирьох місяців 2018 року залишається такою, що викликає занепокоєння (навіть не зважаючи на те, що базова інфляція у квітні суттєво зменшилася у порівнянні із березнем – 0,6% проти 1,4%).
Заходи впливу на інфляцію, які використовує Правління НБУ (зміна облікової ставки), поки що не в повній мірі дають позитивний ефект. Причини цього полягають як у факторах, що знаходяться у межах компетенції НБУ, так і за межами компетенції Нацбанку. Зокрема, слід зазначити такі чинники, що спричиняють високу споживчу інфляцію:
– високий рівень монополізації економіки, що не сприяє ціновій стабілізації внаслідок низької конкуренції;
– імпортована інфляція (в першу чергу, внаслідок зростання світових цін на нафту);
– продовження перенесення ефекту підвищення облікової ставки на споживчі ціни (через підвищення вартості кредитування, яке пов’язано із збільшенням облікової ставки);
– зростання виробничих витрат – незважаючи на те, що у квітні ціни виробників промислової продукції не змінилися, за січень-квітень 2018 року вони підвищились на 5,9%.

Серед основних чинників немонетарного характеру, що можуть негативно вплинути на інфляцію у травні, слід зазначити наступні:
– ймовірність продовження зростання світових цін на нафту через загострення ситуації на Близькому Сході (зокрема, станом на 11 травня барель нафти сорту Brent коштував 77,5 долара, з початку травня нафта подорожчала на 6,2%);
– можливість подальшого скорочення обсягів виробництва у тваринництві – в разі продовження тенденції до зниження поголів’я сільськогосподарських тварин;
– підвищення в середньому на 12% вартості залізничних квитків;
– підвищення вартості послуг зв’язку (найбільший провайдер телекомунікаційних послуг компанія «Воля» анонсувала збільшення з 1 травня тарифів на свої послуги в середньому на 7%).
Серед основних чинників немонетарного характеру, що можуть позитивно вплинути на інфляцію у травні, слід зазначити наступні:
– сезонне підвищення пропозиції плодоовочевих товарів;
– ймовірне подальше укріплення курсу гривні.

zakarpatpost.net