Довкола легендарного ужгородського ясена Масарика розсипається лавиця

Лавиця довкола туристичної родзинки Ужгорода – ясена Масарика розвалюється від старості. Дошки відвалюються, прогнивають. Хоча біля дерева люблять масово фотографуватися туристи і лавиця часто потрапляє в об’єктиви. У такому стані вона зовсім не є окрасою столиці Закарпаття. Радше – навпаки.

Тим часом екскурсоводи продовжують приводити гостей до пенсільванського ясена і розповідають їм легенди про нього. Звісно, не всі вони є правдою.

«До ясена Масарика перший президент Чехословаччини не має жодного стосунку. Нині домисли і фальсифікації називають здебільшого туристичним міфодизайном, коли щось придумують на ходу… У кожному епосі в знаннях про минуле трапляються лакуни, які заповнюють у наступних поколіннях, причому не відразу»,- розповів у прес-центрі газети «НЕДІЛЯ» професор Роман Офіцинський.

Як би там не було, а дерево справді старе і дійсно приваблює увагу гостей. Тим більше, що для більшої переконливості в тому, що воно є не просто ясеном, а унікальним насадженням, його оздоблює ще й табличка з написом, що старовинний велетень  є ботанічною пам’яткою і називається «Ясен Масарика». Тож така лавиця пам’ятці зовсім не личить. Набагато логічніше було б біля дерева встановити ще якусь цікавинку, яка б ще більше привертала погляди, наприклад пам’ятник легендарній кішці, про яку вже писав zakarpatpost.net, яка минулого літа жила на ясені і вилазила на нього плющем. Вона на площі Тетральній часто ловила голубів і її переіодично підгодовували відвідувачі кафе, що на набережній.

zakarpatpost.net