Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 17 травня

День на Закарпатті сьогодні був багатим на події.

Сьогодні про поліграф багато хто чув. Щоправда, більшості він відомий, як детектор брехні. Цей пристрій зараз дуже часто використовується під час різноманітних шоу. За його допомогою перевіряють як працівників, так і подружню невірність і навіть вирішують побутові конфлікти. Якщо в Америці та Європі психофізіологічна апаратура має широке застосування, то в нас вона тільки заходить у вжиток.

Тож що перевіряють закарпатці найчастіше за допомогою детектора брехні. Про це та інше у прес-центрі закарпатської газети «НЕДІЛЯ» розповів поліграфолог Валерій Гарагаль.

Цими днями журналіст закарпатської газети «НЕДІЛЯ» пересвідчився в тому, якими чудовими і надійними компаньйонами можуть бути ці милі пухнасті створіння. Подорожуючи Карпатами, йому поталанило познайомитися з парою лісових собак, які супроводжували його з друзями, наче справжні охоронці.

Весна – пора пробудження від зимової сплячки, тож ми вирішили відправитися в мандрівку на Перечинщину, яка вважається справжньою туристичною родзинкою нашого краю. Там багато цілющих джерел, високогірні водоспади та відомі на всю Україну чани.

Маршрутка на Лумшори з Ужгорода вирушає о 7.50 год. Тож хто не має власного транспорту, щодня може скористатися громадським. Коли ми прибули у ту райську місцину, перед очима відкрилися неймовірної краси краєвиди. У селі малолюдно. Населення під час перепису у 2001 році складало всього 84 особи. Тому вулиці майже пустинні.

Здавалось би, де Ліван, а де Україна: звідки взятися українським слідам у цій близькосхідній країні? Але нашого цвіту – по цілому світу. І країна зеленого кедра – не виняток, – про це пише Андрій Любка.

Минулого тижня на запрошення Посольства України в Лівані на чолі з Ігорем Осташем та Української громади Лівану йому пощастило відвідати цю країну. Власне кажучи, поїздка відбулася в рамках проекту «Українські письменники в Лівані і про Ліван», куратором якого є письменниця Марина Гримич.

Десятки тисяч маленьких квітів зачаровують погляди тих, хто проходить повз це диво. Біля ПАДІЮНу в Ужгороді починає квітнути трояндова алея.

Із року в рік вона вкривається ніжним цвітінням і приваблює погляди перехожих. Біля квітів часто фотографуються як місцеві, так і туристи. Зараз вона розквітла вже приблизно на 40 відстоків, а незабаром забуяє на всю красу.

Після інтенсивних дощів рівень закарпатських річок піднявся. Уж зараз став зовсім повноводним.

А за прогнозами синоптиків опади очікуються ще й на сьогодні-завтра. Крім того, у багатьох куточках області можливі грози.

Припиниться негода, за інформацією метеорологів, лише на вихідні. Зокрема, в суботу-неділю стане на 2-3 градуси тепліше і не дощитиме.

Упродовж 5 років у Закарпатті усиновлено 457 діток.

Це зазначено в проекті рішення «Про результати виконання Програми реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на 2012 – 2017 роки», який обговорять депутати облради, готуючись до другого пленарного засідання 10 сесії.

Сьогодні в Ужгороді на площі Народній людно. Там проходить акція у нетрадиційному форматі, на якій можна побачити багато надзвичайно корисного і цікавого. Свою діяльність презентують заклади професійно-технічної освіти. Кольорові кількашарові коктейлі, виставка електроніки, різні майстер-класи, у тому числі – з манікюру, із виготовлення суші…

Видовище вражає! Вернісаж професій багатий на несподіванки. Зачаровує дівчина, шкіра і плаття якої розфарбовано в один і той же колір. Вона намагається не рухатись і виглядає цікаво.

Усе більше овочів, фруктів та ягід можна купити на Закарпатті. Зараз почався сезон свіжих вітамінів і асортимент продукції справді радує. Зокрема, вже можна придбати  п’ятикілограмові ягоди за 380 гривень, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Що тільки не зробить закарпатська газета «НЕДІЛЯ» заради улюблених читачів. Наш журналіст на одному з ринків міста знайшов кавуни, привезені з центральної Америки, а саме – з Коста-Ріки. Аби дізнатися, які вони на смак, отримав завдання купити смугасту ягоду.

Важила вона 5,5 кілограмів і продавець просив за неї 380 гривень. Тобто кілограм кавуна коштує 70 гривень.

zakarpatpost.net