Роботи, доріг немає, хліб привозять два рази на тиждень. Як вимирає закарпатське село

Селяни впевнені, що якби була хороша дорога, люди б не виїжджали із села назавжди

Роботи немає, молодь їде до обласного центру. У селі Липовець на Закарпатті залишилося менше ста осіб. Населення продовжує скорочуватися, незважаючи на те, що тут є всі принади для туристів: чисте повітря і мальовничі долини, пише Сегодня.

На висоті близько 700 метрів над рівнем моря лежить село Липовець. Навколо гори і відома серед туристів долина Руна. І сюди вкрай складно дістатися. Нормальної дороги немає, автобуси не їздять.

До найближчого районного центру всього 12 кілометрів, і останні 7 – це лісова дорога вгору, подекуди із залишками покриття. За радянських часів тут працювала радіолокаційна станція. Бетонні плити, якими й донині користуються, залишилися ще з тих пір.

“Працюю в клубі, це 2 рази на місяць, коли нарада, коли план роботи, то я 7 кілометрів пішки йду в Турички, 7 – з Турічок в Липовець пішки, хоч там громи б’ють, а йти повинна”, – зізнається жителька Липовця Марія Барна.

Марія Барна – завідуюча сільським клубом, корінна мешканка Липовця. Впевнена, якби була хороша дорога, люди б не виїжджали з села назавжди. Навіть хліб до місцевого магазину привозять тільки два рази на тиждень. Всі інші закупівлі роблять із запасом.

“Бачите, скільки будинків – все порожні стоять. Старожили померли. Молодь їде в Ужгород, шукає роботу, тому що в селі важко жити”, – говорить Марія Барна.

Офіційно в Липовці живе 108 осіб, але насправді менше 80.

Крім занедбаних будинків, тут і чимало доглянутих. У кожної родини машина. До певного віку молодь тут проживає. У маленькому селі є початкова школа. Зараз у школі навчаються 7 дітей в 3 класах. А викладає тут уже 23 роки єдина вчителька Липовця Надія Бескид.

“Вчимо кожен клас окремо. Ніби індивідуальне навчання. До 4 класу вони навчаються тут, потім випускники ідуть в сусіднє село. У понеділок їх забирає автобус шкільний, в п’ятницю їх відвозить, і цілий тиждень вони перебувають в пришкільному інтернаті”, – розповідає вчителька початкової школи Надія Бескид.

Через Липовець на пасовище Руна їдуть туристи, яким хочеться екстриму. Селянам же долина дає сезонний заробіток – збирають чорницю і гриби. Унікальний гірський масив разом з неймовірними видами – ідеальне місце для розвитку екотуризму, кажуть фахівці. Але його тут немає.

“Численні виходи на екостежки, на гірські хребти, на збір ягід, збір грибів, але тим не менше немає того стимулюючого фактора, немає власної ініціативи з боку місцевих жителів”, – говорить туризмознавець Юрій Славік.

Серед туристичних маршрутів вихід на полонину Руну – один і найпопулярніших. Чимало туристів везуть саме через Липовець, але зупинок для них тут не роблять.

Фото zakarpatpost.net

 

zakarpatpost.net