Як лякали привидів Ужгородського замку і що з того вийшло

Про привиди Ужгородського замку говорять багато, та майже ніхто їх не бачив. Тож вчора журналісти закарпатської газети «НЕДІЛЯ» вирушили їх шукати.

Так людно у стінах старовинної фортеці майже не було ще ніколи. Охочих поринути в загадкову та містичну атмосферу виявилося дуже багато. І у сутінках замок був дійсно вражаючим. Мистецька акція «Ніч у музеї» захопила багатьох і подивитись на яскраві видовищні дійства, що проходили там ужгородці та туристи йшли безперестанку.

Той, хто перетворює мотлох на золото: історія найбагатшого британця

Святкування почалося у скансені зі «Сковорода Фесту» у рамках «Слобода Культу».

Музика лунала далеко і крім щирих оплесків дехто ще й танцював. Особливо вражаючою була інсценована  «Закарпатська свальба» у виконанні Заслуженого академічного закарпатського народного хору (керівник Наталія Петій-Потапчук). Виступи колективу дійсно вражали і викликали шквал емоцій у присутніх.

Виступили перед учасниками фесту і гості харківські гурти «Муравський шлях» та «Фарби».

Також багато хто закікавився лекцією екскурсією з любовної магії, яку провів Василь Король.

Крім того, у скансені пройшло шоу-дефіле у традиційному народному вбранні Закарпаття (за участі студентів-істориків УжНУ, Заслуженого академічного закарпатського народного хору та фолькпроекту «Віднова»), а також виступив гурт  «Триставісім».

А у замку проходила презентація та дегустації закарпатських екопродуктів, майстер- з ковальського ремесла та з гончарства, працювали експозиційні зали, які до дієї події було оновлено цікавими еспонатами. Зокрема, муляжі людей у одязі відповідного періоду серед ночі, здавалося, що от-от оживуть. А ще у замковому дворі співав хор хлопчиків із Мукачева.

Тільки привидів там, на жаль, нам так і не вдалося побачити…

«Ніч у музеї» – це щорічна акція, яка дозволяє оглянути музейні експозиції вночі. Зазвичай вона проходить до Міжнародного дня музеїв і основною її метою є  показати ресурс, можливості, потенціал сучасних музеїв, залучити до музеїв молодь.

zakarpatpost.net