Закарпатський дизайнер інтер’єру розповіла, як правильно облаштувати житло, а також про модні матеріали і кольори сезону

Оксана МАЛЕШ:

«Навіть найменший балкон можна зробити відмінним доповненням до житлового простору»

Кожному з нас хочеться , аби в домі було і гарно, і комфортно, аби все помістилося і щоб не було зайвих меблів, аби ремонт обійшовся недорого і при цьому щоб житло потім хотілося  показати  іншим, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Тож які зараз модні тенденції в оформленні інтер’єрів, який дизайн можна вважати унікальним,  як облаштувати крихітну кухню чи балкон, як створити в будинку заспокійливу і затишну атмосферу?

Про це та інше під час наших «Недільних бесід» у прес-центрі закарпатської газети «НЕДІЛЯ» розповіла дизайнер інтер’єру Оксана МАЛЕШ з Ужгорода.

Що вплинуло на вибір професії? Чому саме дизайн інтер’єру? Ви малювали в дитинстві?

Мій життєвий шлях до дизайну був дуже довгим. Мені завжди подобалося малювати. У шкільні роки я навіть відвідувала гурток з образотворчого мистецтва, була учасницею олімпіади. Крім того, любила дивитись передачі на кшталт «Квартирного питання», але ніколи не думала, що моє життя з цим якось буде пов’язане. Я закінчила економічний факультет і протягом тривалого часу працювала в банку. Проте в той же час цікавилась дизайном, мені імпонувало дивитися на проведення ремонтів, перепланування. Такі творчі моменти надихали. І якось на моєму життєвому шляху трапилась людина, колега по банківській роботі, яка паралельно зі своєю основною діяльністю займалася дизайном інтер’єрів. Ми здружилися, почали багато спілкуватися і я зрозуміла, що це мені дуже цікаво, що в мене є багато ідей, які хочеться втілити в життя. Саме ця людина мене спонукала спробувати те, що мені насправді давно хотілося. І я їй дуже вдячна . Потім було навчання, були перші клієнти, і, врешті-решт, банк залишився минулому й тепер я  насолоджуюсь тим, чим займаюся. Це ж щастя – мати улюблену роботу.

Так у вашій професії все почалося саме з малювання?

Насправді дизайнеру не обов’язково вміти малювати. Набагато важливішим є творча і просторова уява, бачення проекції приміщення, вміння презентувати свої ідеї.

Зараз багато кому подобається зонування приміщень. Це досить практично. Що потрібно враховувати при такому підході до роботи?

Справді багатьом подобається ділити приміщення на якісь функціональні зони. Почати найкраще з планування розміщення меблів, із того, що, де і як хоче  господар бачити у своїй квартирі  чи будинку або конкретній кімнаті. Наприклад, у нас тут буде кухня, вона такого розміру із таким наповненням: тут буде ТV-зона, тут – диванна. При цьому вирішуємо, чи  диван будемо використовувати тільки як диван чи і як спальне місце у нічний час. Такі моменти потрібно продумувати  наперед. Потім плануємо освітлення, тобто як саме яку зону хочемо підсвітити. І тільки після цього переходимо безпосередньо до зонування. Це може бути зонування кольором, декоративними елементами, скажімо, за допомогою акваріума, каміна, або встановлюємо декоративні перегородки чи розсувні двері. Тобто, прийомів насправді дуже багато.

Чи є якість кольори, які зараз у моді, скажімо, для стін чи меблів?

Щороку найвідоміша організація в області кольору Pantone, до складу якої входять провідні європейські колористи, визначає колір року. У минулому році це був greenery – зелений. Тепер же – ультрафіолет. Загалом світова тенденція сьогодні – поступовий відхід від пастелі, до якої ми звикли останнім часом  і впускання у особистий простір яскравих насичених глибоких барв. Колористи всього світу вважають, що наше сучасне рухливе життя повинно переходити і в інтер’єр. Як один із варіантів – динамічний колір. Крім ультрафіолету в цьому році у тренді  темно- бірюзовий, синьо-зелений,червоний, темно-синій, чорний, яскраво-жовтий, яскраво-помаранчевий, тобто всі виразні кольори.

А  які елементи декорування приміщень модно використовувати?

Модні матеріали сезону: мармур, дерево, камінь, метал (усіх проявах, приміром, деталі у меблях, металеві поверхні як блискучі, так і матові на кшталт міді або латуні), натуральні тканини, великі рослини, а також імітація шкіри, східні узори . Світла повинно бути багато і воно має бути різним.

Як бути, якщо кухня чи ванна дуже малі? Візуально розширити територію можна, а як помістити необхідне?

Маленькі ванни кімнати і кухні – не рідкість у наших помешканнях. Зробити їх візуально більшими – зовсім неважко. Потрібно додати лише світлих кольорів, глянцевих поверхонь, дзеркал. Простір від цього зміниться. А от що стосується раціонального використання площі, то тут я раджу робити акцент на вертикальних деталях. Тобто кухню варто робити до стелі. Верхні ящики можна використати для зберігання того, що потрапляє до наших рук рідко. Також можна використати бокові елементи, задні частини фасадів кухні. Якщо це стосується ванни,то можна встановлювати багаторівневі системи. Для прикладу, внизу розмістити вбудовану пральну машину, а зверху – шафку або полички для дрібничок. Замість дзеркала краще встановити дзеркальну шафу. Якщо приміщення дуже мале, краще відмовитися від ванни і розмістити душову.

Лоджії, балкони – окрема родзинка квартир і будинків. Як перетворити їх на щось гарне і стильне. Чи є якісь практичні поради?

Навіть найменший балкон можна зробити відмінним доповненням до житлового простору. Там,скажімо, можна розмістити робочу зону, або дитячу ігрову кімнатку, або спортивний  майданчик, або міні-гардеробну чи вбудовану шафу для зберігання дрібничок. Також на балконі можна зробити мініатюрний зимовий сад: поставити декілька рослин, маленький столик, плетені меблі і вже можна сидіти й насолоджуватися життям, пити каву з подружкою. За рахунок балкону можна також розширити житлове приміщення, використавши підвіконня, як барну стійку.

Працюючи з замовником, дизайнер проникає в особистий простір господарів – знає їхні уподобання, смаки. Чи довіряють вам якісь таємниці? Дизайнер повинен бути психологом?

Дизайнер обов’язково повинен бути психологом. Смаки, вподобання, хобі клієнта – це основне в побудові дизайну і простору для нього. Що ж стосується таємниць, то ні… хіба що якщо щось сокровенне потрібно врахувати у роботі.  Взагалі зрозуміти, чим саме живе клієнт – дуже важливо.

Чи були якісь особливі замовлення? Чи просили неможливого?

Із сучасними матеріалами неможливого практично немає. У мене трапляється навпаки, коли пропоную нестандартні рішення, до яких клієнт не додумався б,навіть не міг раніше уявити, що так може  бути. Зазвичай люди погоджуються і йдуть на експерименти.

Розкажіть про найцікавіше замовлення.

Цікавого багато, але найбільше запам’ятався мій перший клієнт. Я робила квартиру для молодого чоловіка, який просив щось дуже простеньке і зручне. Він хотів використовувати квартиру як тимчасове житло під час перебування в Ужгороді, коли приїжджав до батьків, оскільки жити в Україні не планував. Але коли ми почали робити ремонт, він так захопився, так зайшов у азарт, що в підсумку у нас вийшло надзвичайно затишне і недешеве житло. Врешті-решт він залишився в ньому жити, одружився тут і навіть з часом докупив суміжну квартиру і розширив житлову площу для родини.__

А що найчастіше просять закарпатці?

У моїй практиці люди просять щось світленьке, щось сучасне. Але є й такі клієнти, які хочуть якийсь уже визначений стиль, наприклад, прованс. Але зазвичай закарпатці просто шукають в Інтернеті картинки, відбирають ті, які їм подобається і кажуть: «Мені щось таке зробіть». Тоді ми відштовхуємося від вподобань і приймаємо індивідуальне рішення.

А ваші замовники – лише ужгородці? Чи просять допомогти з дизайном і мешканці інших куточків області?

Ні. Не лише ужгородці. У Тячеві, Хусті тепер люди почали розуміти, що раціональне використання площі, яка в них є – це добре. Тому __там все частіше замовляють дизайнерів.

Які деталі надають приміщенню більшого комфорту?

Якщо казати про комфорт у плані сприйняття – це текстиль, якісь цікаві картинки, ординальні декоративні елементи. Взагалі навіть якась маленька деталь, вдало розміщена в інтер’єрі цілковито змінює відчуття загального простору, загального комфорту. Якщо говоримо про раціональні речі, то все має бути ергономічно, тобто пристосоване до потреб і зручно.

А з будівельниками, які безпосередньо втілюють у життя ваші фантазії як співпрацюєте? Чи бувають якісь курйози? Чи є таке, що їм не вдається на практиці зробити те, що передбачалося у проекті?

Із будівельниками ми – друзі, але вони всі знають, що я – бос. Маю постійну бригаду. У процесі роботи я відібрала групу людей, із якими мені добре працювати, які відповідають за якість роботи, які готові разом зі мною експериментувати. Якщо чесно, я не сприймаю тих людей, які говорять, що щось зробити не можна. Усе, що пропонує дизайнер, насправді зробити можна,треба тільки трішки подумати і докласти певних зусиль.

Частіше послугами дизайнерів користуються фірми чи населення?

Я дуже тішуся, що останнім часом люди почали розуміти, що дизайнер – це не зайві гроші, а заощаджені гроші. Адже добре, коли поруч є людина, яка все чітко спланує, зробить кошторис витрат, підкаже де і як можна зекономити, а ще й створить квартиру мрії. Тому зараз тенденція йде до того, що населення все більше замовляє дизайнерів. Але все ж на сьогодні більше замовлень від організацій.

У себе вдома ви реалізовували якісь авторські проекти?

Загалом проведення ремонту цілковито завжди лягає на мої плечі. Мій чоловік цього категорично не любить. Тому моя квартира – це повністю мій авторський проект.

Чи є проект, який вважаєте для себе найдорожчим?

Якщо в матеріальному плані,то це буде десь колись, а якщо для душі, то кожен є дорогим, адже в процесі роботи я знайомлюся з людьми і часто так трапляється, що ми залишаємося друзями після закінчення роботи,продовжуємо спілкуватися.

Якщо бюджет обмежений, як зробити дизайн самостійно. Кілька практичних порад.

Якщо грошей у бюджеті для проведення ремонту небагато,то перше, що нам потрібно – це скласти чіткий план. Найкраще вибирати стилі, які не потребують багато декоративних деталей, скажімо, скандинавський, або мінімалізм. Якщо потрібно замінити труби, або проводку, то на цьому не слід економити. Таке робиться не на місяць, не на рік і не на два, а надовго. Плюс – раджу не заощаджувати на кахлі (плитці). Переробити такі речі досить важко і витратно. Отже, це робимо в першу чергу. Далі фарбуємо стіни, підбираємо необхідні меблі. При цьому шукаємо акції, знижки. Декор та інші меблі, які можна докупити в процесі життя, відкладаємо на потім. На цьому теж можна зекономити.  Ще проста порада – зверніться до дизайнера за конкретною послугою: чи це план розміщення меблів, чи навіть просто консультація . Такі послуги коштують недорого, але збережуть вам купу нервів і грошей. Ну а вже маючи чіткий план – ви можете все інше спробувати зробити самі.

Чи є зараз у дизайні якийсь особливо модний тренд?

Найбільш модний тренд сьогодні – це натуральність. Натуральне дерево на підлозі, натуральний камінь, натуральні тканини в декорі. Це зараз дійсно в тренді__. Світова тенденція така, що інтер’єр має інтегруватися в навколишнє середовище.

У якому стилі найчастіше просять зараз облаштувати житло закарпатці? Який найбільше подобається вам?

Це залежить від віку, вподобань, від стилю життя замовника. Чим старші клієнти, тим більше їм подобається затишний класичний спокійний інтер’єр.

Молодь частіше обирає щось динамічне – хай тек, мінімалізм.

А чи є замовники, яких цікавить антикваріат, або стилізація під нього?

У мене особисто таких не було.

Що важливіше враховувати під час роботи – те, як має виглядати приміщення за правилами, чи те, як бачить його клієнт? Чи доводиться в чомусь переконувати замовників задля досягнення бажаного ефекту?

При оформлені сучасного інтер’єру все менше правил. Змішання стилів, така собі еклектика – це те, що диктує сучасна мода. А ще дизайнери в оформленні інтер’єру прагнуть все більшої індивідуальності. Якщо клієнт хоче сині і помаранчеві стіни, і саме так він уявляє своє комфортне життя – ОК, задача дизайнера зробити все так, щоб було гармонійно і стильно. Інша справа – ергономіка. Якщо клієнт хоче саме цю шафу і саме в цю кімнату, а вона за  габаритами ну зовсім не підходить, тут уже потрібно наполягати. Інакше пройде час , кожного дня йому буде незручно нею користуватись.  Та він її зрештою зненавидить, а заодно і дизайнера, що не переконав…

Дачні будиночки, сільські садиби як найкраще облаштовувати?

На мою думку, саме вже розташування нашої області в серці Карпат підказує, що який стиль при облаштуванні потрібно вибрати. Має бути багато дерева, натуральних матеріалів і природних кольорів . Саме це хочеться  бачити в дачних будиночках і садибах.

Біле і чорне в інтер’єрі. Що означають ці кольори і що ними можна підкреслити. І чи часто облаштовуєте житло у яскравих кольорах, наприклад, у червоних тонах.

Білий для мене – це як чистий аркуш паперу. Якщо додати до нього яскравих кольорів,  інтер’єр можна змінювати за своїм настроєм, своїм бажанням. Білий додає повітря, простору, а чорний – це глибокий колір, досить такий аристократичний і важкий. Чорний колір в інтер’єрах квартир я люблю більше в деталях, а не в об’ємах. Але якщо мова йде про кафе чи ресторан, то чорний гарно виглядає і додає приміщенню вишуканості, якоїсь шляхетності, шику. Червоний колір досить суперечливий. У інтер’єрі він досить важкий для сприйняття. Ну а взагалі чорно-білі інтер’єри я не люблю. Наше життя настільки багатогранне, багате на відтінки, що робити його чорно-білим не варто.

Виходить, що сміливі нестандартні рішення чи часто приймаєте в роботі…

Так. Це – моє кредо. Загалом люблю інтер’єри з якоюсь родзинкою, тому сміливо експериментую постійно.

Фен-шуєм користуєтесь під час роботи?

Більше використовую власне відчуття простору, намагаюся уявити, як замовник почуватиметься в тому приміщенні. Але зрештою фен-шуй це і є гармонія, відчуття людини в просторі. Хоча  в  такі речі, як узголів’я має бути спрямоване на північ чи на схід, не дуже вірю.

Які основні помилки допускають під час облашування квартир чи будинків закарпатці?

Як на мене – емоційні покупки. Це – коли заходимо в магазин, нам подобається якась річ і ми її купуємо, не замислюючись над тим, як вона виглядатиме в нашому будинку чи у нашій квартирі, у загальному інтер’єрі помешкання. На жаль, буває так, що таких речей у людей багато і це має вигляд якогось нагромадження, що зовсім не створює красу і комфорт.

Що порадити тим, у кого маленька квартира. Як максимально гарно і корисно використати площу?

Маленькі квартири – це не вирок. Якщо додати світлих кольорів, глянцевих поверхонь, дзеркал, використати максимально простір вверх до стелі, все виглядатиме практично. Вікна не треба нагромаджувати текстилем, вони повинні бути світлими, освітлення треба зробити різноплановим… і відчуття простору з’явиться. Плюс потрібне бути раціональне використання площі. Меблі добре використовувати вбудовані, а їхнє наповнення повинне бути практичним. І ще… не треба використовувати багато дрібних деталей, вони загромаджують простір.

Краще на стіну повісити один великий постер, ніж багато малих панно, картин чи інших елементів декору.

Чи варто використовувати в декорі хенд-мейд?

Обожнюю  хенд-мейд. Мені подобається його енергетика. Люблю  вишиті подушечки в інтер”єрі  в стилі, приміром, прованс, або графічні картинки у мінімалізмі чи скандинавському стилі. Єдине правило –  хенд-мейд повинен бути в приміщенні доречним, повинен вписуватися в інтер’єр.

Вікна – ділянка особистого простору, яку видно чужим. Принаймні, мається на увазі не саме вікно, а жалюзі, штори, тюлі, гардини… Тут є  теж своя мода?

На вікна справді теж є мода. Зараз у тренді прості лаконічні лінії, натуральні тканини, відсутність нагромадження текстилю. Кольори – дуже спокійні, теплі і природні.

Розкажіть про себе, як про людину. Чим цікавитесь, що читаєте, як проводите час…

Я – мама двох дітей: дівчинки-студентки і хлопця-підлітка, яких просто обожнюю. Люблю своїх друзів,свою роботу. Мені подобається мандрувати, читати історичні романи. Не люблю фільми про війну і насилля. Люблю весну, квіти, людей, просто гуляти за містом і вдихати аромати природи. А  ще я вважаю, що якщо кожен буде просто добре робити свою справу, у нас все буде гаразд.

Поділіться веселою історією з життя, яка запам’яталася найбільше.

Одного разу мене мало не прийняли за терористку. Це було в Римі, восени 2016 року. Тоді саме скоїли теракт у Парижі і в Італії було дуже багато поліції і військових. Ми стояли біля метро з подружкою і чекали наш екскурсійний автобус. Раптом помітили, що на нас якось дивно дивляться двоє поліцейських та перешіптуються. Враз вони підійшли, спитали, звідки я і попросили показати документи. Я трішки розмовляю італійською і з переляку почала тараторити: «Нон сонно ун теростісто. Соно   Україна».  Вони засміялися і відпустили нас. Але поки автобус під’їхав, вони ходили назад-вперед, махали руками і говорили: «Україна». І тоді вже вся група на мене дивилася підозріло …

Спасибі за розмову. Успіхів вам, натхнення, нових творчих  проектів та веселих цікавих пригод.

Марина АЛДОН,  закарпатська газета «НЕДІЛЯ», ексклюзивно для zakarpatpost.net