Site icon zakarpatpost.net

Незвичне Закарпаття. Чоловіки у спідницях, ведмеді-жебраки, гимбата гора та танкодром для водіїв

Кінець весни – чудова пора для подорожей. Ще не надто спекотно, але вже й не холодно. Крім того, після зими хочеться подихати свіжим гірським повітрям, відчути дотик до природи, яка просто вражає красою. Тож журналіст закарпатської газети «НЕДІЛЯ» вирушив підкоряти Карпатські вершини. Що ж відбувалося під час мандрівки?

Які відкриття вдалося зробити? Що цікавого поталанило дізнатися? Про це читайте в наших недільних дорожніх нотатках.

Закарпатський «танкодром»

Як пояснити туристам, чому в нас  погані дороги

Найбільшою проблемою для підкорення Карпат туристами були і залишаються дороги. Це – найзлободенніше питання для нашого краю. Його хоч і піднімає керівництво, та вирішується проблема бездоріжжя слабо.

Хоча певні зрушення останнім часом таки є. Місцями автошляхи відремонтовані, не ідеально, але все одно пересуватися ними можна. Утім не всюди.

І як пояснити туристам, які їдуть сюди на дорогих автомобілях, що у бюджеті немає грошей на нагальні потреби, як їм сказати, що торік кошти від дорожнього експерименту відібрали, як їм довести, що більшість доріг ремонтується неякісно і асфальт викладається навіть у калюжі.

Їм (принаймні, багатьом) цього не зрозуміти. Адже у Києві та Львові такого «танкодрому» немає.

Там за дороги взялися серйозно і таки привели більшість із них до ладу. Якщо згадувати відоме популістське гасло деяких політиків про те, що після анексії Криму туристичною Меккою має стати Закарпаття, то варто наголосити, що ті ж політики та надзвичайно велика кількість чиновників для цього нічого не зробили, аби справді в Карпати ринув потік гостей, аби сюди їхали не лише українці, але й іноземці.

У тому ж таки Криму ще до захоплення його Росією туризм був розвиненим набагато краще. Принаймні дороги там були не просто хорошими, а чудовими. Під’їзди були до всіх історичних пам’яток та визначних місць. І не треба списувати на місцевість. Гори є не лише в Закарпатті, але і в Криму також,  навіть більш недоступні та скелясті, ніж наші, але проїхати ними набагато простіше, бо про транспортні розв’язки там подбали.

У нас же до таких природних перлин мають бути справді європейські дороги. Тоді до нас дійсно їздитимуть туристи… десятками мільйонів.

Далі буде.

Володимир ЗАКАРПАТСЬКИЙ, закарпатська газета «НЕДІЛЯ», ексклюзивно для zakarpatpost.net

Exit mobile version