На Закарпатті цвіте весільний кущ. Чому калину пов’язують із нечистою силою

Та які вона має магічні властивості

Плоди цієї унікальної рослин називають плодами кохання, адже жодне інше дерево чи кущ не містить насінин у формі сердечка.

Калина у наших предків була учасницею весільного обряду. Букетами з неї прикрашали дівочі вінки, столи, страви, пише популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ».

Крім того, червоним кольором вона наливалася саме тоді, коли в нас справлялося найбільше шлюбних церемоній. Тож одяг нареченої мав містити червоні штрихи, що означали любов. Біле ж цвітіння калини асоціюється з невинністю та білою сорочкою нареченої.

А ще калині приписували магічні властивості. Травники-знахарі стверджували, що якщо час від часу підходити до калини і гладити кору рослини, то це допоможе позбутися від безлічі бід і напастей.

Калина – дуже розповсюджена рослина і побачити її можна не тільки в Україні, хоча лише у нас вона вважається національним символом. Загалом існує більше 150 видів калини.

Українська назва калини походить від праслов’янського слова «калити» (гартувати, розжарювати). Рослина у наших пращурів асоціювалася з розпеченим залізом, адже її плоди мали такий же насичений яскравий червоний колір.

У наших пращурів навіть існували народні прикмети, пов’язані з калиною. Зокрема, коли зацвітала калина, вони починали сіяти гарбузи, кукурудзу і огірки Якщо калина вже достигла, а листя на ній залишалося зеленим – це віщувало теплу осінь; якщо ж кетяги починали рано червоніти – чекали холодної та ранньої зими.

Утім пов’язували калину і з нечистою силою, гадаючи, що біля її вогненних плодів полюбляють грітися упирі, відьми та всяка нечисть.

Про цей дивовижний кущ існує дуже багато  легенд.

Згідно однієї з них, колись на наш край напали татари. Вони захопили в полон дівчат і примусили бути вести їх до осель, де жили їхні рідні. Дівчата завели чужинців у непрохідні лісові хащі, подалі від свого поселення. Напасники не могли звідти вибратися, а молодиці, незважаючи на жахливі тортури, відмовились показати їм дорогу. Розлючені чужинці порубали дівчат шаблями і там, де пролилася кров бранок, зросли калинові кущі з кетягами яскраво-червоних ягід.

Однак калина не лише гарна та романтична рослина, але й справжній домашній лікар. Вона містить дуже багато корисних мікроелементів, а вітаміну С у ній утричі більше, ніж у цитрусових.

Рослина настільки унікальна, що лікарськими властивостями наділено і її листя, і квіти, і кору.

Наприклад, відвар з кори калини володіє чудовими жарознижувальними і протизапальними властивостями, успішно застосовується при застудах і інфекційних захворюваннях.

Відвар із калинових квітів застосовують при кровотечах та запальних процесах. Цей засіб не тільки стимулює підвищене потовиділення, але й відмінно підвищує апетит.

Але найціннішими є саме плоди. Їх можна їсти свіжо зірвані, засушені, заморожені. Перемішані з медом вони підвищують імунітет.

Вчені довели, що щоденне з’їдання кількох невеликих грон ягід сприятиме повноцінній роботі серця, а також вбереже назавжди від інфарктів та інсультів. А свіжовичавлений калиновий сік може зцілити шлунково-кишкові захворювання.

Чай із калини лікує ангіни, бронхіти, запалення легенів.

Іван ДУХНОВИЧ, газета «ПОРАДИ», ексклюзивно для zakarpatpost.net