Спрощення ввезення авто в Україну: стало відомо про невирішену проблему

Норму про необхідність мати сертифікат підтвердження відповідності екологічним стандартам, який треба надати на внутрішній митниці при оформленні автомобіля, взагалі потрібно скасувати.

Про це в ефірі ObozTV заявив генеральний директор Всеукраїнської Асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко.

“Нам взагалі цю сертифікацію треба скасувати. Уявіть ситуацію: німці сертифікують цей свій “Мерседес”, коли його виготовляють, на відповідність усім європейським нормам, а потім наші доморощені фахівці в Україні починають перевіряти, чи правильний цей “Мерседес”, чи не шкідлива шкіра на його сидіннях. Це взагалі смішно”, – зазначив він.

За його словами, поки що українські чиновники не готові піти на скасування сертифікації для провідних автомобілебудівних країн.

“Нам потрібно автоматично визнати європейські сертифікати і виготовлені в Європі, Японії, Америці автомобілі без усіляких сертифікацій. Але коли я розмовляю з чиновниками, то чиновники кажуть, що потрібне взаємне визнання сертифікатів, а договір про взаємне визнання сертифікатів у нас підписаний тільки з В’єтнамом, “нехай німці наші сертифікати теж визнають”. Виходить ось такий глухий кут”, – наголосив Назаренко.

Крім того, він упевнений, що Україні в цій ситуації варто було б відмовитися від взаємного визнання сертифікатів і зробити першій крок у цьому напрямку.

“Нам треба піти назустріч і без взаємного визнання сказати, що ми визнаємо європейські сертифікати і ніякої сертифікації нам більше не треба”, – вважає експерт.

zakarpatpost.net