Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 26 травня

День на Закарпатті був багатим на події.

Нині відзначали Батьківську суботу перед Трійцею.

Вона відрізняється від інших батьківських днів тим, що в цей день потрібно молитися за всіх, навіть за тих, хто покінчив життя самогубством. Субота перед Трійцею називається батьківського просто тому, що ті, у кого померли батьки, як правило, спочатку поминають їх, а вже потім інших людей.

Напередодні Трійці будинки та квартири прикрашають гілками липи, а в деяких населених пунктах – ще й  ліщини, берези,  стеблинами м’яти.

В Ужгороді засмажили дико-домашнього кучерявого кабана. ФОТО. ЕКСКЛЮЗИВ

Хоч свято вважається і християнським, але такі дії є справжнім язичницьким звичаєм.

Колись наші предки у суботу звечора прикрашали хату зеленню всією родиною ввечері. При цьому підлогу, яка тоді була глиняною,  встеляли зіллям, полином, чебрецем, за ікони ставили волошки і м’яту, а на ворота вішали гілки липи.

А загалом субота перед Трійцею називалася клечальною, тобто оселю потрібно було прикрасити клечанням, а точніше – зелениною. Це робилося, аби задобрити богів природи, щоб урожай був щедрим, а господарі будинку – здоровими. Липа вважалася деревом, що рятує від ударів блискавки, а ще вірили, що вона не пропустить до подвір’я нечисту силу.

На Закарпатті нині була негода. В Ужгороді – град, а на Рахівщині – зсув грунту.

Маса вологої землі із рештками старих і повалених дерев зійшла з крутого схилу прямо на трасу національного значення «Мукачево – Рогатин», яка після міжнародної траси «Київ – Чоп» є основною транспортною артерією Закарпаття. По обидва боки від зсуву утворилася черга з автомобілів.

Чи живуть у замках Закарпаття привиди? Чесно кажучи, після тієї шаленої спеки, яка впала на ужгородців у першій половині травня і перетворила нас усіх на млявих і очманілих істот, ми давно вже прагнули дощику і прохолоди. Але у нас нічого не буває в міру: після задухи – грози, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Місто контрастів, яке просто створено для сильних духом. Чи для пофігістів, що практично те саме. Бо коли починаються дощі, то це надовго і всерйоз. Разом з ними у наше життя повертається справжня містика, а простіше сказати – різна чортівня. Численні повітрулі, громовики, водяники і лісовики так і пруть з усіх усюд на численні ужгородські фестивалі, ярмарки, концерти, товариські посиденьки та інші культурні заходи.

Чи знаєте ви, що даючи гроші жебракам, ви не завжди рятуєте їх від голоду? Часом ви своїми ж руками робите внесок у розвиток наркобізнесу рідного Закарпаття, за власні кошти купуєте їм наркотичні речовини? Адже наркомани є не лише серед забезпечених, а навіть серед найбільш нужденних категорій населення, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Здавалося б, це не логічно. Але це так. Зокрема, про гучне вбивство на одному з ринків Ужгорода чули майже всі закарпатці, та не кожному відомо, що безхатько-вбивця позбавив життя свого «колегу», перебуваючи під впливом психотропних препаратів.

Як розповів в.о. керівника Ужгородської місцевої прокуратури Віктор Кузан, в ході досудового розслідування було встановлено, що на початку січня цього року мешканець обласного центру умисно вдарив свою жертву в шию кухонним ножем, перебуваючи у стані наркотичного сп’яніння.

Сьогоднішнім гостем прес-центру закарпатської газети «НЕДІЛЯ» є людина, яка не просто на словах знає про живу їжу, але й дотримується правильного харчування – ужгородець Олег БЛАЖІВСЬКИЙ. Він розповів про те, як правильно переходити на сироїдіння і з чого почати.

В Ужгороді проходить дводенний фестиваль «Hungari fest». Дійство надзвичайно насичене подіями. На Православній набережній встановлено намети із наїдками та сувенірами. Особливо привертає погляди альтанка зі ставами австро-угорської із Івано-Франківська.

Цікавинкою фесту є засмажений кучерявий мангальський кабанчик. Такі свині є травоїдними, у дорослому віці можуть важити до 300 кілограмів, майже ніколи не жиріють і вважаються м’ясною породою. Виведено їх шляхом схрещування дикого західноєвропейського кабана з карпатською мангалиця.

Житло – одна з головних потреб усіх нас, тож попит на нього завжди є. Оголошень хро продає нерухомості в Ужгороді також достатньо.

Зокрема, за інформацією газети «Закарпатські оголошення», однокімнатні квартири у різних районах міста коштують у травні в межах 16-26 тисяч доларів.

Найдорожчими є квартири у новобудовах. Скажімо, у новобудові в Новому районі можна купити за 27 500 $, на вулиці Єньковській господар просить за однокімнатку 20 тисяч доларів, на вулиці академіка Корольова є пропозиція за 23 тисячі,  у новобудові біля «Дастору» -28500, у новому будинку житло класу «Еліт» вартує 36 800 тисяч доларів, при чому – в будинку, який ще зводиться.

Ужгород атакують цілі колонії клопів-солдатиків.

Зовсім безпечна для людей комаха і навіть дуже мила на вигляд, є шкідником для рослин, який може завдати чимало прикрощів.

В Ужгороді вже багато десятиліть так інтенсивно не косили траву, як зараз.

Газони дійсно не встигають заростати. Регулярно проводяться сінокоси і на набережних, що не дозволяє розповсюджуватися небезпечним бур’янам, зокрема, борщівнику.

Облагороджується і Боздоський парк, що також неймовірно радує. Там також раніше так не прибирали і не косили траву.

Громадські вбиральні – питання актуальне для всіх закарпатських міст і для Ужгорода також. Зараз, коли на порозі літо, вулиці обласного центру Закарпаття стали надзвичайно людними, і багато хто просто не має де справити потребу. Особливо це стосується туристів, які не знають місто.

Тож містяни та гості часом поливають траву під опорами пішохідного мосту та мосту Масарика.

Утім є в Ужгороді усе ж одна вбиральня, при чому – безкоштовна. Щоправда, у всі пори року вона, як коштовний скарб у золотій скрині знаходиться під замком. Розташована вона біля дитячої залізниці на березі річки. Це така собі чудернацька старовинна конструкція у етно-стилі, схожа на сільський, як кажуть на Закарпатті, бударь. Дехто навіть не здогадується що це таке насправді, оскільки туалет завжди зачинено.

Але днями хтось зламав замок і відчинив двері.

zakarpatpost.net