Site icon zakarpatpost.net

Ужгородський безхатько, що вбив діда, був наркоманом

Чи всі жебраки потребують їжі?

Чи знаєте ви, що даючи гроші жебракам, ви не завжди рятуєте їх від голоду? Часом ви своїми ж руками робите внесок у розвиток наркобізнесу рідного Закарпаття, за власні кошти купуєте їм наркотичні речовини? Адже наркомани є не лише серед забезпечених, а навіть серед найбільш нужденних категорій населення, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Здавалося б, це не логічно. Але це так. Зокрема, про гучне вбивство на одному з ринків Ужгорода чули майже всі закарпатці, та не кожному відомо, що безхатько-вбивця позбавив життя свого «колегу», перебуваючи під впливом психотропних препаратів.

Як розповів в.о. керівника Ужгородської місцевої прокуратури Віктор Кузан, в ході досудового розслідування було встановлено, що на початку січня цього року мешканець обласного центру умисно вдарив свою жертву в шию кухонним ножем, перебуваючи у стані наркотичного сп’яніння.

Трагедія трапилась майже на саме Різдво.

5 січня Юрій тинявся між продуктовими рядами, що розташовані на ринку «Нива», який знаходиться на вулиці Тельмана в обласному центрі Закарпаття. Він прийняв «дозу» і блукав територією ринку. В руках у нього був ніж, яким  різав собі ковбасу. Таким чином чоловік вечеряв.

Була майже 17 година.  Настрій у 32-річного ужгородця був поганий. Раптом він зустрів 72-річного знайомого, який теж жив на цьому ж ринку, хоча родом був із Ужгородського району, та через життєві обставини також опинився на вулиці просто неба. Між чоловіками була давня неприязнь, оскільки вони ніяк не могли поділити місце для ночівлі і кожен вважав, що правда на його боці. Тож, побачивши опонента, молодший безпритульний одразу ж почав чіплятися до старшого з докорами. Розгорілася сварка. Старенький був уже досить кволим, ходив із милицею, тож замахнувся на молодика своєю палкою. Розлючений Юрій, не довго розмірковуючи, кинув ковбасу на землю і встромив ніж, який тримав у руках, у шию діда. Потім вдарив ще раз. Старий упав і захропів.

Спочатку безхатько навіть не усвідомлював, що накоїв, але потім збагнув, що його знайомий помирає. Ще мить… і він перестав дихати. З рани полилася кров.

За висновком судово-медичної експертизи, смерть потерплого настала внаслідок колото-різаної рани шиї з пошкодженням м’язів та зовнішньої сонної артерії, що призвело до масивної зовнішньої кровотечі та розвитку шоку.

Юрій сам повідомив поліцію про все, що сталося, у вчиненому каявся, казав, що вбивати діда не хотів, діяв спонтанно, хоча усвідомлював, чим усе може закінчитись.

Як з’ясували правоохоронці, у 2010 році він уже скоював аналогічний злочин – зарізав свою співмешканку, за що «відмотав» термін у в’язниці. Звільнився у 2016-му. На той час він залишився без даху над головою. Оскільки помешкання не мав, тинявся ринком, де фактично і жив.

Дії Юрія суд кваліфікував як умисне вбивство і призначив покарання у вигляді 13 років позбавлення волі.

Цікаво, що під час затримання у чоловіка виявили усього 2 гривні грошей, запальничку, ніж та ранець, у якому він і носив за собою все своє скромне майно.

Але кошти на придбання наркотиків він усе ж знаходив. Із чого жив – незрозуміло. Тож, подаючи милостиню тим, хто її просить, чи знаємо ми, що саме фінансуємо? Чи думаємо над тим, що людина, якій допомагаємо, потребує зовсім іншої допомоги… І все ж… міряти всіх однією міркою не варто, бо між нужденними можуть бути й такі, хто справді не має засобів для існування та хоче їсти.

Оксана ПРИЙМАК, закарпатська газета «НЕДІЛЯ», ексклюзивно для zakarpatpost.net

Exit mobile version