Дослідники дізналися, кого і чому найчастіше кусають собаки

Дослідники Університету Ліверпуля виявили, що собаки кусають чоловіків на 81% частіше, ніж жінок, а також можуть напасти на неспокійних та тривожних людей.

Свої висновки фахівчиня із епідеміології Керрі Вестгард із колегами опублікувала у виданні Journal of Epidemiology and Community Health, пише УП. Життя.

Команда науковців опитала 694 британців, яких попросила вказати свій вік, стать а також відповісти на запитання про те, чи кусав їх коли-небудь собака, коли та як це відбувалося.

 

 

Учасники дослідження також вказували, чи є у них самих домашні тварини.

Керівниця дослідження Вестгард розповіла The Guardian, що взялася за розробку, тому що її в дитинстві саму кусав собака.

“Більшість укусів собак не приведуть людину в лікарню, але це не означає, що ми не маємо намагатися уникнути їх”, – пояснила Вестгард.

За результатами виявилося, що людей, яких коли-небудь кусав пес, набагато більше, ніж офіційно звітують уповноважені органи Британії.

Майже 25% (24,78%) опитаних розповіли, що хоч раз переживали укус собаки, і лише третина з них отримувала медичну допомогу. Менше відсотка, 0,6% – йшли після укусу собаки в лікарню.

Із цим пов’язують і розбіжності в офіційній статистиці – її в Британії можуть фіксувати лише за випадками звернень у медичні заклади.

Далі науковці попросили людей, яких кусали пси, розповісти за яких умов це відбувалося – скільки опитаним тоді було років, чи був це знайомий собака, наскільки сильним було пошкодження.

Виявилося, що 44% людей, які пережили укус собаки, відчули це на собі у дитинстві – у віці до 16 років.

Разом із тим, 55% розповіли, що покусав їх незнайомий пес. Жертвами частіше ставали чоловіки на 81% випадків частіше, ніж жінок.

А наявність собак удома підвищувала ризик нападу чужого пса у 3 рази.

На цьому Вестгард із колегами не спинилася – учасників анкетування також розподілили за групами на схильних до екстраверсії, інтровертності, невротичності, легкості у спілкуванні та сумлінності.

Психологічне опитування також показало, що собаки частіше агресивно реагують на людей, схильних до тривожності, особливо дратівливих та тих, хто на момент нападу переживав депресивний стан.

zakarpatpost.net