620 тисяч американців мають принаймні одного предка, який є вихідцем із Закарпаття

Перші закарпатці вирушили підкорювати Америку ще у 1860-ті роки. Однак найпотужною стала еміграція наприкінці 1870-х і в 1880-ті. Як правило, більшість з перших іммігрантів переїжджали у пошуках заробітку. Вони, як і наші сучасники,  сподівалися знайти вигідну роботу, попрацювати декілька років і, заробивши певну суму грошей, повернутися назад. Часто так і траплялося. Деякі закарпатці мігрували туди і назад кілька разів, часом перевозячи у нову домівку власну сім’ю.

Вважається, що між 1880 і 1914 роками в США прибуло 225 000 закарпатських переселенців. Однак у ті часи ще ні пароплавні компанії, ні федеральні органи США не вели фіксованого обліку прибулих, тому точну кількість переселенців із Карпатського регіону встановити неможливо.

Ось як про це пише Вікіпедія: «Оскільки при в’їзді їм задавали питання лише про мову, віросповідання та національно-державну приналежність, численні закарпатські іммігранти з Австро-Угорської імперії називали себе «угорцями», вказуючи при цьому «грецьку» або «руську» віру і «слов’янську» мову. Лемки іноді іменували себе «австрійцями» або «поляками». Траплялися випадки, коли русинів-українців записували як росіян, хоча етнічно вони ними ніколи не були. Збір відомостей стосувався тільки пасажирів третього класу, про решту інформацію не збирали взагалі. Таким чином, на основі статистичних даних щодо міграції і членських записів у релігійних і світських організаціях, припускається, що близько 620 000 американців мають принаймні одного предка, який є вихідцем із Закарпаття».

Отже, опинившись у нових умовах, у чужій державі наші земляки починали працювати задля її блага і багато хто з них став відомим на весь світ.

zakarpatpost.net