Ким був американский президент закарпатської землі

Ким був американский президент закарпатської землі

Ще однією цікавою сторінкою американського Ужгорода  те, що першим губернатором Підкарпатської Русі (регіону в складі Чехословаччини) був  громадянин США, випускник Пенсильванського університету, адвокат Григорій Жаткович.

Цю подію детально описано у книзі Романа Офіцинського  «Екскурсії Ужгородом».

«Тоді вихідців із Закарпаття проживало в Північній Америці майже стільки ж, як на батьківщині. Г. Жаткович неодноразово зустрічався з президентом США В. Вільсоном, чехословацькими лідерами Т. Масариком та Е. Бенешем, узяв участь у Версальській мирній конференції, а 16 березня 1919 року розпочав політичну кар’єру в Ужгороді, – йдеться у виданні. – Спочатку 19 серпня 1919-го Г. Жаткович став головою Директорії Підкарпатської Русі – крайового уряду. 5 травня 1920 року президент Томаш Масарик призначив Григорія Жатковича першим губернатором краю. Збереглося його фото, датоване липнем 1920-го, з воєначальником регіону, французьким бригадним генералом Марі-Костянтином-Робером Парі, віце-губернатором Петром Еренфельдом перед сходами урядової будівлі, а нині Лінгвістичної гімназії ім. Т. Шевченка, де, мабуть, невипадково десятиліттями поглиблено вивчають англійську. Від 16 травня 1921 року Жаткович у відставці через зволікання з наданням краю автономії, Повернувся до США, продовжив адвокатську практику. Тепер одна з ужгородських вулиць у мікрорайоні Дравці називається в його честь».

А 2 грудня 2017 року перед будівлею Закарпатського обласного художнього музею імені Йосипа Бокшая в Ужгороді  відкрили 29-ту із 30-ти, встановлених у столиці Закарпаття міні-скульптур. Нею стала бронзова фігурка  Георгія Жатковича, який задумано сидить на «дзвоні Свободи» — головному символові американської історії боротьби за незалежність від Великої Британії. Михайло Колодко навіть зобразив  на легендарному дзвоні тріщину та викарбував на ньому слова з Біблії: «Нехай свобода буде проголошена через цілий світ усім жителям його!».

Міні-сусідами пам’ятки стали також американці –  сержант морської піхоти США Майкл Стренк — військовий українського походження, який під час Другої світової війни підняв американський прапор на вершині гори Сурібаті під час битви за Іодзіму та мініатюрний Енді Воргол.

zakarpatpost.net