Погода на Закарпатті на сьогодні, 3 червня. Народні передбачення, повір’я

Сьогодні на Закарпатті буде тепло, але місцями очікуються грози.

В Ужгороді та Мукачеві вночі буде +15, удень – +25 градусів. З ранку до самого вечора небо буде вкрите хмарами. Уночі можливий дощ із грозою. Вранці він стихне, та більше цього дня опади не розпочнуться.

У Хусті та Іршаві – вночі буде +15, удень – +24 градуси.  Сонце в цей день буде рідко з’являтися з-за хмар. Після обіду дощу, який почнеться вранці, прийде на зміну дощ із грозою і продовжуватиметься до завершення дня.

У Воловці – +12 уночі і  +21  градус удень. З ранку до самого вечора у Воловці небо буде вкрите хмарами. Вночі та вранці опадів не очікується. Удень йтиме дощ, проте ближче до вечора він закінчиться.

У Сваляві – +13 уночі і  +23 градуси удень. З ранку до самого вечора у Сваляві небо буде вкрите хмарами. У другій половині дня очікується дощ із грозою, який йтиме до самого вечора.

У Тячеві нічна температура становитиме +16, денна – +23 градуси. Хмарна погода протримається у Тячеві увесь день. Дощ із грозою, який вдень прийде на зміну дощу, продовжуватиме йти до пізнього вечора.

У Перечині – нічна температура становитиме +15, денна – +25. До вечора хмари, що панували в небі у Перечині весь день, заберуться геть. Без опадів.

У Великому Березному – вночі +14, удень – +24 градуси. Ввечері у Великому Березному на небі можливі прояснення, але протягом дня погода буде похмурою. Без опадів.

У Берегові та Виноградові – вночі – +16, удень – +27. Весь день буде хмарним. Вранішній дощ удень зміниться дощем із грозами, який повинен закінчитися до приходу вечора.

У Міжгір’ї – уночі  +12, вдень – +21 градус. З ранку до самого вечора у Міжгір’ї небо буде вкрите хмарами. Удень, можливо, пройде дощ, але він закінчиться ще до приходу вечора.

У Рахові буде уночі +12, вдень температура підніметься до +18 градусів. У Рахові хмарна погода буде триматися до самого вечора. Вранці очікується дощ, після обіду – дощ із грозою, ближче до вечора – дощ.

У цей день вшановується пам’ять рівноапостольного царя Костянтина і матері його цариці Олени. У народі Олену (Ольону) називали Льоносійкою, так як це був час для посіву льону. Наші пращури помітили, якщо в цей день погода буде непогожою, то і осінь буде такою. Також по цьому дню судили про початок зими: “Якщо 3 червня дощ з градом, то 3 грудня – сніг з крупою”. У цей час уже відцвітають сади. Продовжує квітнути малина, шипшина, горобина. Можуть з’явитись і перші гриби: червоноголовки, підберезовики, білі.

Народні прикмети на 3 червня

В цей час селяни намагалися закінчити всі роботи, в’язані з посівом хлібів, починали сіяти коноплі та льон.

  1. Горобина рясно зацвіла до 3 червня – прикмета до того, що буде хороший урожай льону
  2. На Олену, 3 червня, дощ іде, а потім починається гроза – восени також часто будуть опади із сильними вітрами
  3. Увечері 3 червня ковалі скрекочуть без зупинки – прикмета того, що буде гарна погода
  4. Гроза в день 3 червня – потрібно прислухатися до грому. Якщо він дзвінкий – буде сильний дощ. Тихий грім 3 червня піде дощ і скоро закінчиться.
  5. Якщо на Олену град – 3 грудня сніг піде. Аналогічну погоду третього дня зими передвіщає дощ.

zakarpatpost.net