Чому СБУ підозрює угорський фонд на Закарпатті в розпалюванні сепаратизму

Угорський благодійний фонд “Закарпатський центр економічного розвитку” Еган Еде “повідомив, що Служба безпеки України розпочала проти нього провадження за підозрою в сепаратизмі. Про це йдеться в заяві фонду.

У заяві підкреслюється, що “Закарпатський центр економічного розвитку” Еган Еде “є офіційно зареєстрованою організацією на Закарпатті та діє на підставі законодавства України, пише Сегодня.

За інформацією ЗМІ, фонд “Еган Еде” є головною структурою, через яку Угорщина здійснює матеріальну підтримку закарпатських угорців, зокрема програми кредитування в рамках так званого плану Егана, в рамках якого Угорщина виділила Закарпаттю близько 100 млн євро.

Як відомо, вже майже рік триває конфлікт між Києвом і Будапештом. 5 вересня 2017 року Верховна Рада прийняла реформу освіти, основою якої є закон “Про освіту”, який жорстко розкритикувала Угорщина. Міністр закордонних справ цієї країни Петер Сійярто вважає, що цей закон дуже порушує права угорської меншини і “Україна цим самим нібито вдарила Угорщині в спину”.

У свою чергу президент України Петро Порошенко захистив український закон “Про освіту”, заявивши, що Україна гарантує нацменшинам право навчання рідною мовою, але при цьому вивчення державної мови є обов’язковим.

zakarpatpost.net