Стрічку про вівчарів, зняту в Карпатах, показали у форматі віртуальної реальності

У межах 47-го Міжнародного кінофестивалю “Молодість” відбулась прем’єра фільму “Вівчарі” у форматі віртуальної реальності режисера Ігоря Стрембіцького.

На великому банері зображені двоє чоловіків. Один сивий, у брудній зеленій футболці. Другий – бородатий і в шльпанцях. Кожен тримає по недопалку. Біля плакату стоять 12 стільців, що за потреби крутяться. Всі зайняті. Люди в окулярах та навушниках. Хапають повітря, совають ногами, крутять головою, пише gazeta.ua.

“Акцент у цій кінострічці — на характері чоловіків-вівчарів, глибині та чуттєвості. Вони живуть у своїй атмосфері та у звичному для них середовищі. Портрети людей на екрані демонструють стародавні зв’язки людського світу із землею, їхню повсякденну і напружену роботу”, – каже режисер.

Показ складається з чотирьох документальних історій у 360-градусній віртуальній реальності. Перш ніж почати зйомки фільму, режисер і оператор вирушили в експедицію Карпатами. Упродовж п’яти днів вони жили разом із місцевими і вивчали їхній побут.

“На той час це був дуже складний технічний процес — упоратись зі шістьма камерами одразу, слідкувати за батареями, заряджати їх вчасно. Перебувати в горах, коли в тебе немає ні електрики, ні доступу до звичних благ, аби слідкувати за всім цим, переписувати на комп’ютер, архівувати. В сучасному світі до таких умов не звикнути, – каже оператор Івана Чернічкін.

Переглянути стрічку можна безкоштовно за попередньої реєстрації

“Мамо, мамо, я наче в горах побула -, каже дівчина, щойно відійшовши від стійки з окулярами. -“Уяви, ти тут, але тебе ніхто не бачить. Певно так себе відчувають духи. А ще майже піді-мною горів вогонь і текла річка. Цього року в Карпати вже можна не їхати”.

zakarpatpost.net