Ділила квартиру з п’ятьма місцевими жителями і їла на колективній кухні, – наша землячка про життя в Данії

У Данії популярні “колективні кухні”, на яких в кінці тижня збираються абсолютно незнайомі люди і спільно готують. Зазвичай на такі дійства місцеві супермаркети бескоштовно привозять нереалізровані продукти.

Про це розповідає українка Юлія Гудошник, яка рік прожила в цій країні. І в першу чергу це, звичайно, стосується їжі, пише foodandmood.

“В Данії я вчилась, потім працювала в Центрі досліджень розвитку комунікацій. Із точки зору кулінарії країна мене спочатку не тільки не вразила, а навіть розчарувала, – розповідає Юлія Гудошник. – Данці обожнюють продукти, які я не дуже люблю, – свинину та картоплю. Оскільки ділила квартиру з п’ятьма місцевими жителями, в нашому холодильнику бекону було в рази більше, ніж якихось інших продуктів. Данська вечеря рідко обходилася без м’яса і пива”.

“Я за рік дуже схудла. Правда, не через спорт. Ця країна дуже дорога. Перші півроку постійно лякалася цін і у всьому себе обмежувала. Потім трошки звикла, зрозуміла, на чому можна зекономити. Наприклад, завдяки данській традиції готувати разом. Вони ніколи не їдять самі, завжди кличуть друзів. Популярні “колективні кухні”, коли в кінці тижня збираються абсолютно незнайомі люди і спільно готують. Туди приходять навіть ті люди, яким не треба економити. Просто відпочити та поспілкуватися”.

Данці з дитинства уміють готувати. Чоловіки зазвичай печуть хліб, а жінки роблять десерти.

“У ресторани тут ходять рідко. Це дуже дорого: в середньому вечеря на двох обійдеться в 100 євро. Мій друг збирав гроші, щоб на 5-річчя з дня знайомства повести дівчину в знаменитий ресторан “Noma”. Там вечеря на двох з вином коштує приблизно 500 євро. Незважаючи на дуже просту домашню їжу, саме Данія переосмислила скандинавську кухню. І зробила це так оригінально, що тепер в Копенгаген їдуть у гастротури зі всього світу. Не їсти, а смакувати. В тому ж “Noma” це може бути до 20 страв за вечерю, але ці страви – розміром з горобчика”.

zakarpatpost.net