Як закарпатцям навчитися бути щасливими у норвежців

Починаючи з 2012 року Дослідницький Інститут Землі під егідою ООН проводить дослідження, за результатами якого складає індекс щастя. Учасниками дослідження є 155 країн. Згідно з минулорічними результатами найщасливішою країною світу стала Норвегія. Україна ж посіла аж 132 сходинку, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Тож у чому секрет щасливого життя норвежців? У чому таємниця їхнього успіху, вдоволеності, добробуту? Саме це й намагалася з’ясувати закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Гроші

Проводячи паралель з Україною загалом та Закарпаттям зокрема, варто зазначити, що норвежці не є такими матеріалістами, як ми. Понти там не проходять.

Більше того, демонстрація багатства там вважається поганим тоном. Хоч рівень матеріального благополуччя  населення дуже високий, ніхто ніколи не виставляє на показ свої статки, ніхто не хизується будинком, новою машиною чи високою посадою. Норвежці б такого не зрозуміли. У соцмережах вони не постять новопридбану побутову техніку, не роблять селфі в ресторанах, не вихваляються впливовими друзями.

Мультимільйонера можна зустріти в дешевій закусочній, а його малолітражний автомобіль нічим не нагадує про розмір банківського рахунку господаря.

Норвежці не вважають, що статки впливають на щастя, вони часто займаються добрими справами безкорисно. Серед них чи не найбільше волонтерів у світі. Кілька років тому група  вчителів, лікарів, держслужбовців та підприємців із Норвегії, представники якої ніколи раніше не тримали в руках цеглу та будівельні інструменти, приїхала на Закарпаття зводити дитсадок для хворих дітей. Працювали вони протягом двох тижнів безкоштовно і для цього оформили вдома відпустки. Хоча добродійники могли, як закарпатці, вирушити кудись на море грітися на сонці, але вони обрали  важку фізичну працю на благо зовсім незнайомих людей у чужій державі.

 Освіта

Ще один вражаючий факт. У Норвегії рівень освіти вважається одним з найкращих у світі. Вони активно вчать іноземні мови вже з п’ятирічного віку і в 10 років будь-яка дитина вільно розмовляє англійською. За статистикою, 84 відсотки норвежців мають вищу освіту. Але справа не в цьому. Нині дипломи університетів має більша частина й нашого населення. Проте після закінчення вузу у нас воліють назавжди забути про навчання і прагнути більшого.

А от норвежці переконані, що вчитися треба все життя. Вони вдосконалюються і поглиблюють багаж знань до самої смерті. Різні тренінги, семінари, курси, онлайн-уроки там користуються величезною популярністю. Вони стверджують, що чим вище рівень освіченості у широкому значенні слова, тим легше людина може осягнути власну суть і тим щасливішою може бути.

Вони дивляться вперед і не оглядаються назад. Там переконані, що сучасна система освіти у світі – це вчорашній день, адже зараз навчаються так, як вчились 300-400 років тому і при цьому хочуть, аби діти з учорашніми знаннями ставали людьми майбутнього. Але так бути не може, тому в Норвегії популярною є самоосвіта , а батьки ніколи не карають дітей за погані оцінки.

Та й учнів у школах вміють зацікавити, вони обирають для себе лише ті дисципліни, до яких мають хист, а всі інші вивчають поверхово. При цьому у них немає такої завантаженості дітей, як у нас. Але це не заважає їм успішно реалізувати себе згодом. У них майже немає безробіття і при цьому чи не найбільша кількість підприємців у Європі.

Життя

Живуть норвежці активно. Займаються спортом із раннього віку. Уже в три дитина стоїть на лижах. Відпочинок там також пов’язаний із природою, мандрівками, а не лежанням на дивані.

Крім того, в них дуже багато соціальної реклами, яка пропагує здорове харчування, правильний спосіб життя, засуджує алкоголізм,  закликає допомагати іншим.

Хоч у Норвегії погода сувора, але вони кажуть: «Поганої погоди не існує, є лише погане вбрання». Ці люди завжди налаштовані на позитив, завжди посміхаються, вони дуже довіряють один одному.

Крім того, маленька держава прогресує у питаннях екології та до 2025 року планує пересадити все населення на електрокари. Зокрема, через сім років там зовсім припиниться продаж автомобілів із двигуном внутрішнього згорання. Уже зараз 192 тисячі (з населенням всього 5,2 млн осіб) норвежців їздять на екетро- та гібридних автівках.  У нас же електрокарів усього 3,1 тис.

У Норвегії також панує політика гендерної рівності, там із  19 міністрів 9 жінок, а в парламенті із 169 депутатів 70 є представницями слабкої статі.

Норвежці, як і ми, цінують незалежність. У 1905 році вони розірвали унію зі Швецією і утворили Норвезьке королівство. Можна сказати, що ця держава дуже молода. При цьому вона не є членом ЄС і навіть не хоче бути. Це  населення підтвердило аж двічі – на референдумах у 1972 та в 1994 роках. А ще Норвегія першою в світі побудувала паркан на кордоні з Росією. Робили вони це, щоправда, не через загрозу вторгнення, а щоб зупинити потік нелегальних мігрантів.

До того ж Норвегія є аграрною країною. Хоч землі там і мало, але сільське господарство активно розвивається, багато продукції експортується навіть до нас.

Отже, повчитись ми маємо в кого. Та й Україна має такий потужний потенціал, що за правильного розумного господарювання ресурсами за кілька якщо не років, то десятиліть можемо мати набагато кращі показники. А от щастя, як кажуть норвежці, залежить не від грошей, не від зовнішніх факторів, а від себе особисто, від власної налаштованості, воно всередині  кожного з нас. Тож вчімося бути щасливими уже сьогодні!

Василь КОРОЛЬ, закарпатська газета «НЕДІЛЯ», ексклюзивно для zakarpatpost.net