Чи правильно одягаються закарпатські політики, як часто до стилістів ходять чоловіки і що змінюють в іміджі жінки

Яна МУРЗАЄВА про фатальні помилки у підборі одягу та як стиль може змінити життя людини

Бути стильним і гарним хочеться всім. Але далеко не кожен уміє правильно одягатися. Аби мати бездоганний вигляд, деколи достатньо правильно поєднати ті речі, які вже є в гардеробі і здійснювати дорогі додаткові покупки зовсім не обов’язково. Тож що в моді у цьому сезоні, як правильно проводити шопінг, які речі краще викинути з шафи назавжди – знає стиліст Яна МУРЗАЄВА, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Сьогодні під час наших «Недільних бесід» у прес-центрі закарпатської газети «НЕДІЛЯ» вона поділилася секретами чоловічої та жіночої моди та розповіла про основні помилки, які допускають закарпатці у формуванні власного образу.

Яно, ви допомагаєте закарпатцям і не тільки  стати привабливішими. Розкажіть, будь ласка, що модно в цьому сезоні? Від чого краще відмовитися і який колір у тренді?

Зараз у моді яскраві, пастельні кольори, а також ніжні, які приносять задоволення, допомагають відчувати себе більш впевненими в собі, привабливими, звабливими.

У моді тепер також клітинка. Але не звичайна, а з цікавим кольоровим поєднанням, наприклад, зеленого з фіолетовим, блакитного з рожевим. Мова йде не про чорно-білу чи бежеву клітинку, до яких ми звикли. Крім того, у тренді целофанові  речі типу дощовика. Такий одяг можна використовувати замість піджака чи плаща. Такі елементи додають цікавого незвичного зовнішнього вигляду людині. Можна, наприклад, на роботу в офіс одягнути білу сорочку, штани і замість звичного піджака – такий прозорий. Образ дівчини чи жінки одразу перевернеться з ніг на голову. Також у моді в цьому сезоні речі з бахромою – починаючи від піджаків та суконь, закінчуючи сумками, ременями, взуттям. Якщо ви хочете включити до гардеробу трендову річ, можна просто купити шарфик з бахромою і вже будете модною.

Тобто, до гардеробу трендові речі можна вводити поступово, не обов’язково все одразу.

А які аксесуари зараз вважаються модними?

Поступово чокери, тобто, аксесуари, схожі на ошийники, що прилягають до шиї, починають відходити на другорядні позиції. Дизайнери тепер використовують багатошарові прикраси, наприклад, кілька видів ланцюжків, або ланцюжок із кулоном і стрічка, або тонкий і товстий ланцюжок . Усе залежить від особистих  переваг конкретної людини. Сережки можуть бути цікаві за формою, скажімо, гіпербальзовані кільця. Браслети – пластикові великі, малі, поєднані разом з ланцюжками. Сумки. Зараз дизайнери велику увагу приділяють ручкам. Тобто, може бути звичайна класична сумка, але з яскравою чи широкою ручкою, чимось задекорованою. Або, скажімо,зараз дуже модні сумки. Де замість ручок використовуються широкі кільця. Може бути також кілька сумочок у одному комплекті. Наприклад, маленька для телефону, гаманця та помади і більша – для айпада, планшета та інших речей. Вони можуть бути абсолютно однаковими за кольором, просто мати різні форми і бути поєднаними разом. Дизайнери працюють для того, аби допомогти жінці щодня відчувати себе стильною і гарною, не використовувати якісь додаткові пакети чи окремі сумочки, щоб весь елемент наряду починаючи від аксесуарів до взуття і сумки був наче з голки.

Чому зараз недостатньо купити можні речі, щоб мати стильний і сучасний вигляд?

Мода зараз дуже багатогранна і різноманітна, що просто піти в магазин і купити гарну річ – замало. Важливо знати, із чим її найкраще поєднувати і лише так включати її до гардеробу. Мова йде не лише про настрій чи стиль речі, але й про колір, фактуру, форму, що також дуже важливі. Має чимале значення і кольорова гама, якій жінка взагалі надає перевагу. Тобто, аби модна річ на людині виглядала гарно, треба враховувати ще й інші чинники.

Як гадаєте, чому люди звертаються до стилістів? У які моменти життя це відбувається і що спонукає закарпатців замислитись над візуальними змінами власного образу?

У різні моменти життя. Але як правило, найчастіше звертаються жінки, які втомилися від побутових проблем і зрозуміли, що час зайнятися собою. Багато жінок звертаються після закінчення декретної відпустки, коли дитина і домашні турботи протягом певного часу відволікли їхню увагу від себе. У певний момент жінка прокидається і розуміє, що, дивлячись на себе в дзеркало, вона не отримує від цього задоволення і не знає, що робити. Тож дізнавшись про стиліста, просить допомогти і ми працюємо, змінюємо її образ.

Із жінками все зрозуміло. Бути гарними хочеться всім. А чи звертаються закарпатські чоловіки?

Звертаються. Хоч і не так часто, як жінки, не так часто, як у інших областях України. Серед моїх клієнтів є і студенти, і люди, які мають певний бізнес. Єдине, це може бути не так відкрито, наприклад, задають питання консультативного характеру, або просять допомогти укомплектувати вже куплені речі. Напевно, закарпатські чоловіки ще не «дозріли» до такого, коли візьмуть стиліста і відправляться на шопінг. Набагато простіше працювати з чоловіками, які живуть за кордоном. Ми з ними робимо онлайн-шопінг і всі задоволені.

Такі покупки, напевно, обходяться дуже дорого… яку приблизно потрібно мати суму, щоб вкластися в шопінг  зі стилістом? Що робити, якщо бюджет скромний?

Треба мати від 3 тисяч гривень, щоб отримати повний комплект – починаючи від взуття, закінчуючи аксесуарами.

Якого віку були ваші наймолодша і найстарша  клієнтки?

У середньому звертаються жінки від 35 років. Це представниці прекрасної статі, які вже знайшли та зрозуміли себе у житті, знають власні «плюси» і «мінуси», уже мають певний позитивний і негативний досвід. Тоді вони приходять усвідомлено.

А що найчастіше в іміджі просять змінити закарпатки?

Волосся. Усе починається саме із зачіски. Це – швидко, візуально помітно і досить легко.

 Із чого почати пошук власного стилю і чим цей стиль визначається?

Передусім потрібно визначити, де найчастіше буває людина. Наприклад, робота, дім, дитячий майданчик. Якщо робота – то яка саме. У когось творча, у когось – офісна. Тобто, потрібно визначити власний стиль життя, які речі хотілося б одягати: чи класичні суворі, чи зручні, чи мікс. Крім того, потрібно стежити в  Інтернеті за тредами, дивитись власними очима на інших, що саме подобається. Коли я починаю працювати з клієнтом, спочатку робимо анкетування і продивляємося Інтернет на визначення смакових переваг. Не знаючи людину, її неможливо «прорахувати», її вподобання потрібно відчути. Коли я зрозуміла, який стиль жінці подобається, проглядаємо речі більш детально. Складаємо комплекти, аналізуємо образи.

У Інтернеті часто піднімається питання про суть шопінгу. Інформації багато, при чому – різної. А що скажете ви. Чи може бути правильний шопінг?

Звичайно. Ми й проводимо правильний шопінг. Стилісти власне над цим і працюють. По-перше, самі готуємося до шопінгу, передивляємося гардероб клієнта, складаємо лист бажань – що нам потрібно, оцінюємо бюджет, який жінка може виділити для покупок, потім  самі йдемо в магазини, переглядаємо товар, вибираємо, що можна було б для цієї людини придбати… і лише після цього відправляємося на шопінг із замовником, примірюємо і купуємо одяг. Таким чином клієнт заощаджує дуже багато часу і навіть грошей, адже в деяких магазинах я маю бонусні скидки. Тобто, продуманий, грамотний шопінг і є метою моєї  роботи. Замовити стиліста не дорого, а навпаки вигідно. Звичайно, шопінг може бути і стихійним, коли людині щось захотілося і вона пішла й купила, або просто не було часу на ретельну підготовку, терміново потрібно щось вибрати. Тоді орієнтуємося на обставини.

Назвіть три фатальні помилки у підборі одягу.

Найперше – вибір нарядів із неправильних тканин, наприклад,синтетичних, які не дихають,  всмоктують і видають неприємний запах, чи із тонкого трикотажу, який підкреслює всі недоліки тіла, які не варто афішувати. Друге – незнання своїх фасонів, коли жінки купують одяг, який на них негарно виглядає, або який не відповідає їхнім розмірам. І третє – незнання своїх кольорів. Часто дівчата обирають чорне, біле чи червоне – те, що звикли максимально часто бачити. Але ці кольори пасують не всім, не всіх омолоджують і шкіру обличчя не кожної представниці прекрасної статі роблять візуально гарнішою чи здоровішою.

А що можете сказати про чоловічі стилі? Закарпатські чоловіки роблять макіяж?

При складанні чоловічого образу так само треба враховувати всі деталі. Макіяж, за виключенням артистів, моделей, чоловікам не наносять. Але їм так само потрібно доглядати за бровами, за шкірою обличчя, видаляти зайве волосся із вух і носу. Стрижка також має бути стильною і пасувати до обличчя, а волосся повинне бути чистим. Крім того, треба звертати увагу на аксесуари в одязі, підбір правильних тканин, правильних фасонів костюмів, гармонійне поєднання краватки, сорочки і піджака, кольорову, текстурну відповідність. Якщо мова йде про буденний одяг, теж варто враховувати якість тканин, цікаві деталі, скажімо, ремінь, браслет, кулон, якийсь значок. Усі ці дрібниці додають чоловікові певного шарму, виводять його на інший рівень сприйняття оточуючими.

Кого з політиків хотілося б передягнути? Щоб ви змінили у гардеробі найвідомішого на Закарпатті чоловіка – Геннадія Москаля?

Переодягнула б багатьох. Якщо  ж брати до уваги конкретно Москаля,  який є дійсно найвідомішою людиною Закарпаття, обличчям нашого краю, то він постійно буває у людних місцях і йому треба мати гарний вигляд. Я стежу за його зовнішністю і є багато деталей, які я б змінила. У першу чергу, це – краватки. Вони часом не підходять до його форми обличчя, до його настрою, харизми, його проявлення себе як лідера, політика, публічної людини, яка диктує певні політичні правила. Також я б змінила поєднання  сорочки з піджаком. Деколи він одягає сорочки з дрібним малюнком, дрібною клітинкою, що трішки відсуває його авторитет, лідерські якості  на другий план, спрощує його зовнішність. Також у нього неправильно зав’язана краватка. Форма вузла має бути гармонійною з формою обличчя. А це має дуже важливе значення, адже в першу чергу ми дивимося саме на обличчя і краватка може підкреслити або «зіпсувати» його форму. А ті краватки, які я бачила у Геннадія Москаля – нікуди не годяться.

Із яких джерел рекомендуєте жінкам черпати інформацію про модні тенденції?

Передусім із Інтернету. Є багато Ютуб-каналів від стилістів, де вони розповідають багато цікавого.  Проте Інтернет пропонує масу різної інформації, яку потрібно перевіряти, треба знаходити надійні джерела. На своїй сторінці я теж даю чимало рекомендацій та порад. Варто також читати модні журнали.

А що ви читаєте?

Зараз читаю чудову книгу, яка  називається «Та, що біжить з вовками». Вона про природу жінки, про те, що в сучасному світі практично всі представниці прекрасної статі забули про свою сутність, як себе проявляти, почувати, чого жінка хоче і як саме, адже іноді, на жаль,ми змушені пристосовуватись до різних вимушених обставин, які диктує економічна, соціальна ситуація, чоловіки, діти,робота. Тож ми деколи у це так глибоко занурюємося, що забуваємо про себе, виявляємо себе інакше. Тому ця книжка мені дуже подобається,вона дуже корисна як для мене особисто, так і для моєї діяльності. Крім того, читаю все, що пов’язане зі світом моди, стежу за новинками.

Спасибі за розмову! Успіхів вам у житті та в роботі, подальшого позитиву та цікавих клієнток.

Марина АЛДОН, закарпатська газета «НЕДІЛЯ», ексклюзивно для zakarpatpost.net