Ужгородська «Україна» відкрила своє справжнє обличчя

Деякі з відвідувачів колишнього торгового центру згадують, що ходили туди, наче в музей, навіть якщо не щось купити, то бодай глянути

Після пожежі 1 лютого 2016 року Ужгород втратив «Україну». Колишній радянський універмаг, який відкрили 18 вересня 1969 року довго був візитівкою столиці Закарпаття. Більшого торговельного закладу довго в області не було. Це прообраз супермаркетів, але по-радянському, тоді його називали універмагом. Вже з самого початку спорудження назву підібрали відповідну. Туди з’їжджалися на екскурсії люди з усіх куточків краю, аби хоч одним оком глянути на таку величну будівлю. Універмаг користувався популярністю у покупців та гостей міста. Тут можна було придбати одяг як для дорослих, так і для дітей, парфуми, сувеніри та подарунки, канцтовари, взуття. Були там і салон оптики, ювелірні прикраси, біжутерія, шкіргалантерея, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Дехто з опитаних нами ужгородців каже, що йшли туди, наче в музей, навіть якщо не щось купити, то бодай глянути. А старше покоління досі згадує про «Україну з невимовним болем у душі, у багатьох досі меланхолія за старими часами. Адже скільки товару було куплено за всі роки в універмазі, скільки ужгородців там працювало у різні часи! Тож і не дивно, що новина про пожежу сприйнялася закарпатцями дуже тривожно. Десятки підприємців, товар яких було знищено вогнем, опинилися сам на сам зі своїми проблемами… їх боліли душі за торговельним закладом найбільше. Про причини загоряння говорилося багато. Основною версією вважався підпал. Утім до сьогодні у справі так і не поставлено крапку, замовників чи виконавців не знайдено й не  покарано, як і не спростовано жодну зі здогадок громадських активістів.

Та як би там не було, а час назад повернути все одно не можна. «Україна» нині нагадує не торговельний заклад, а радше руїни Колізею. Майже рік будівля мертво простоювала, але згодом там почалися будівельні роботи, завали почали розгрібати, поруч – викопувати велетенський котлован, одні стіни розібрали, інші – укріпили, біля колишнього комунального підприємства «Смерічка» деякі приміщення прибудували… Незабаром споруду обнесли парканом, а ще пізніше на ній з’явився будівельний паспорт із проектом, який забудовник втілює в життя.

Не так давно стало відомо, що на місці колишньої «України» виросте потужний торговельний центр. В Ужгороді дійсно давно була потреба в такому закладі, бо якщо у сусідньому Львові є два велетенські та десятки малих торговельних центрів, то на Закарпатті чогось подібного та ще й  солідних розмірів досі не було. Кілька місяців на місці універмагу нічого не робилося. Складалося враження, що об’єкт заморожено і в найближчим часом роботи не відновляться. Однак днями там знову активно взялися за справу: зняли залізний каркас, повибивали вікна, а також вперше за півстоліття зняли напис «Україна».

І хоч робота кипить, але коли новий торгово-розважальний комплекс відчинить свої двері – невідомо. До речі, забудовник має також облаштувати площу Кирила і Мефодія. Як вказано у паспорті об’єкту, замовником є ТОВ «Центр-СД-Маркет», початок робіт стартував у першому кварталі минулого року, а мав завершитися у третьому. Проте будівництво досі не закінчено. Більшість опитаних нами ужгородців кажуть, що чекають відкриття нового комплексу з нетерпінням. Яким він буде – скоро дізнаємось.

Іван ДУХНОВИЧ, закарпатська газета «НЕДІЛЯ», ексклюзивно для zakarpatpost.net