Як в Ужгороді кірпічні лебеді виховують пташенят

Цими днями журналіст закарпатської газети «НЕДІЛЯ» мав можливість спостерігати за однією з побутових сцен життя лебедів. Спочатку усі вони були на острівку. Разом проводили гігієнічні процедури – дорослі чистили пір’я, а лебедята – пушок, яким вкрито їхні тіла.

При цьому батьки знаходились із двох боків, а малята були посередині. Відтак усі разом вирішили поплавати і приплили до берега, у надії, що їх нагодують. Справа в тому, що ці пернаті досить ліниві і швидко звикають до підгодовувань. Та відвідувачі часто пригощають їх зовсім не пташиною їжею, а хлібом, що є для них шкідливим. Тому активісти, аби зберегти здоров’я улюбленців навіть встановили інформаційні таблички із відомостями про те, що не можна давати лебедям і чим бажано їх годувати.

Нагадаємо, що харчуються шипуни переважно водними рослинами, черв’яками, ракоподібними і молюсками, листям капусти, буряків, моркви, яблук та крупами. Тож зараз багато хто приносить до озера кукурудзу, зерно та зелень.

Та тим не менше, любителі борошняних виробів все одно час від часу кидають у воду шматочки хліба.

Цього разу також знайшлися бажаючі пригостити птахів булочкою. Та після того, як один із місцевих рибалок зробив зауваження, жінка, сховала батон у сумку, а пернаті поплили шукати собі правильну лебедину їжу.

Цікаво також захищає самець родину від собак. Він розпускає крила, іде вперед і шипить, готується до атаки. Може й напасти… і не тільки на тварин, але й на людей, яким хочеться наблизитись малюків, адже вони не домашні коти, які потребують ласки, дикі пернаті не мають потреби в подібних знаках уваги.

Хоча загалом лебеді до співіснування з іншими давно звикли, а качки взагалі настільки ручні, що навіть не віриться, що вони не свійські, а дикі.

Детально про дике життя ужгородської Кіпрічки читайте у свіжому номері закарпатської газети «НЕДІЛЯ».

У продажу з 15 червня.

zakarpatpost.net