Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 11 червня

День на Закарпатті був багатим на події.

Про історію на КПП “Лужанка” ми розповідали, бо тоді стався неприємний інцидент з побиттям митника.

На цій спецоперації силовики вели себе доволі агресивно. У результаті вони знайшли 27 тисяч гривень у підсобному приміщенні і затримали прикордонника.

Як повідомляє сайт 368.медіа, Берегівський райсуд виправдав прикордонника.

Прокуратура звинуватила прикордонника в тому, що він брав по 50 гривень з автомобілів, які завозили в Україну різні товари на суму більшу мінімальної для обов’язкового розмитнення. Тоді в підсобці силовики знайшли не тільки гроші, а й записані номери автомобілів, які заїжджали.

Тим не менше, у суді прокуратурі нічого не вдалося довести: ні те, що знайдені гроші належали прикордоннику, ні те, що це були гроші від перевізників. Прокуратура також не знайшла жодної людини, яка б підтвердила, що вона давала хабара.

В Ужгороді живі курчата рідкість, але їх також можна побачити у столиці Закарпаття. На вулиці Грушевського біля п’ятиповерхового будинку № 37 хтось обгородив собі ділянку. Нагадує територія дачну. Цікаво, що там є міні-сад, літній будиночок, столик, лавиці і… домашня птиця.

Між зеленною гордо походжає мама-курка зі своїм виводком. Пташка невеликого розміру з двома крихітними курчатами насолоджуються прогулянкою. Вона вчить їх знаходити черв’ячків та шукати собі іншу їжу.

Перехожі, які бачать маму-квочку з малюками біля багатоповерхівки, зупиняються і з подивом розглядають пернату родину.

На Закарпатті у розпалі сезон ягід. Вітамінів на ринку дуже багато, – на всякий смак і за всяку ціну.

Малину продають як звичайну, так і рожеву, білу та навіть чорну. За півлітровий стакан на ринку на Корятовича в Ужгороді просять 25 гривень. На смак вона трохи нагадує шовковицю, ароматні та солодкі.

Рік тому, 11 червня 2017 року почав діяти безвізовий режим України з державами Європейського Союзу. Відповідну угоду 17 травня 2017 року президент Петро Порошенко та голова Європарламенту Антоніо Таяні підписали у Страсбурзі. Україна отримала безвіз лише на третій рік президенства Порошенка.

“Безвізовим режимом з країнами Європейського Союзу, починаючи з червня 2017, вже скористалися півмільйона українців!”, – у травні 2018-го написав у Twitter президент Петро Порошенко.

Найпопулярнішим напрямком стала Польща. Найменш популярним — Словаччина. Активно купували квитки до Барселони, Риму, Парижа, Мілана, Лісабона, Амстердама, Афін та Мадрида. Більшість пошукових запитів припадало на перельоти з Києва, Львова, Одеси, Харкова, Запоріжжя, Дніпра та Івано-Франківська.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що правоохоронні органи мають поставити “багато запитань” команді українських угорців “Карпаталія” у зв’язку з її участю у чемпіонаті світу з футболу серед представників невизнаних територій.

“Я дуже люблю футбол, але мене зовсім не радують спортивні “успіхи” команди із Закарпаття, яка бере участь в чемпіонаті світу з футболу під егідою КОНІФА за участю команд з невизнаних держав. Вважаю, що правоохоронні органи мали б зустріти команду з “дружнім” прийомом на Батьківщині та запитати, звідки у них фінансування, чиєю підтримкою користуються гравці та й взагалі поставити ще багато запитань”, – написав Клімкін на своїй сторінці у Facebook.

Ще 5-6 років тому знайти хороший літній дитячий табір було проблемою. Державні установи “зникали” щороку десятками, та й якість відпочинку в них часто не задовольняла запити сучасних батьків і дітей. Приватні дитячі установи літнього відпочинку тільки почали з’являтися, але в зв’язку з дефіцитом відлякували багатьох захмарними цінами.

Рідкісні птахи на Ужі – уже давно не дивина. До лебедів ужгородці вже звикли настільки, що без них столицю Закарпаття навіть не уявляють.

Крім того, на Ужі селилися і сірі чаплі, бачили тут і бакланів, а чайки та качки взагалі вже вважаються корінними містянами.

Утім останнім часом в Ужгороді знову з’явився чорний лелека. Вперше його побачили ужгородці ще торік. А зараз він знову вийшов на полювання, яке влаштував собі в Ужі.

У закарпатських річках Боржава, Тересва, Латориця та Шопурка, де інвестори планують будувати каскади міні-гідроелектростанцій, є рідкісні, зникаючі та занесені до Червоної книги України види риб, у тому числі харіус європейський, лосось дунайський, ялець звичайний, ялець-андруга, пічкур-дунайський тощо.

Як ідеться в листі Державного агентства рибного господарства України на адресу Закарпатської облдержадміністрації, гідробудівництво  на ріках – це потужний зовнішній фактор, який кардинально впливає на екологічний стан водотоків та призводить до деградації включно до повного зникнення умов існування видів із низькою пристосовуваністю до зміни до навколишнього середовища, до яких, зокрема, належать усі види, занесені до Червоної книги України.

zakarpatpost.net