Чому ми закохуємось у своїх колег? Пояснили психологи

Робочі стосунки – весела річ.

Якщо у вас регульований робочий день, з 10 до 17 скажімо, ймовірно, ви проводите більше годин з колегами, ніж з друзями, сусідами і навіть другою половинкою, пише УП.Життя.

Загалом, щоб стати з кимось найкращими друзями, потрібно провести разом 200 годин.

Не дивно, що багато людей-найкращих друзів є колегами або були ними.

Близько 17% людей також мають “робочу половинку”, якій вони постійно пишуть, з якою говорять про стрес на роботі і навіть відпочивають.

За дослідженням ресурсу 22% людей зустрічають свого романтичного партнера саме на роботі.

Порівняйте: через онлайн зав’язуються 13% стосунків, через друзів – 18%.

Більшість дорослих проводять мінімум 1 680 годин на рік в офісі, тому ймовірно, що ви проводите більше часу з колегами, ніж з усіма іншими“, – розповідає CEO та співзасновник додатку з- психологічного добробуту Remente Девід Брюдо.

Працюючи в офісі, ви можете пізнати іншу людину так, як не змогли гортаючи любовний додаток на смартфоні чи профіль у соцмережі.

Коли ви працюєте з кимось щодня, бачите, як ця людина реагує на проблеми, як діє, коли на неї тиснуть, як співпрацює з іншими колегами.

Опитування 6 тисяч працівників у Великій Британії показало, що 2 з 3 людей зустрічалися б з колегою, тоді як решта третина ніколи про таке не мріяли.

Головна причина: вони не думали, що можна поєднувати романтику та роботу.

Серед багатьох людей є достатньо упереджень про те, що не варто зав’язувати стосунків на роботі.

Напевно, тому 76% опитаних сказали, що тримали б стосунки з колегою у таємниці.

 Фото: AlexLipa/Depositphotos

Це довготривале правило, що ви не повинні зустрічатись з колегою. Причин багато: ризик втратити роботу, дискомфорт під час дня, або драма в стосунках, яка може зашкодити професійній репутації.

Знаючи це, якщо стосунки не спрацюють, це може призвести до ганьби чи емоційних втрат і ваших і колеги, з яким ви були разом.

Є й інша причина. Близько 60% опитаних сказали, що відчували тиск і їм було важче діяти професійно, коли мали стосунки на роботі.

51% сказали, що хвилювалися через плітки.

Кожен третій розповів, що відчував осуд з боку колег через свої стосунки, кожному шостому було весело, і кожного десятого навіть дискримінували через роман в офісі.

Опитування також показало, що жінка, яка зустрічається з менеджером, ймовірніше здобуде кар’єрне підвищення, ніж навпаки: коли менеджером є жінка.

 Фото: AlexLipa/Depositphotos

Безпосередня близкість може роздвинути кордони

Відносини на робочому місці відносно прямолінійні.

Але вони не завжди розвиваються так, як ви це собі уявляєте.

Наприклад, одна людина може більше вкладати у відносини, ніж інша.

Більше того, напруга, яка притаманна робочій обстановці може відобразитися і на напрузі у сексуальних відносинах і призвести до незрозумілої поведінки.

Але немає нічого дивного, коли колеги раптово розуміють, що розглядають одне одного з сексуальної точки зору.

Коли ви проводите багато часу разом, кордони між вами дуже швидко зтираються.

Так, це не обов’язково призводить до романтичної близькості.

Але іноді хтось один може дозволити собі розслабитися. Тоді ці кордони зникають.

Якщо ж обидва партнери не обережні у тому, щоб постійно утримувати кордони і підтримувати свої відносини у певних рамках, це призводить до того, що хтось з них починає відчувати щось більше за звичайні робочі cтосунки.

Іншими словами, важливо бути чіткими щодо своїх кордонів, і з’ясувати, чого ви дійсно хочете від робочих стосунків –  ви лише друзі чи щось більше?

Іноді лінії можуть розмиватись, і тому важко з’ясувати для себе щось чітко.

Але краще це обдумати перед тим, як щось трапиться, і про що ви потім можете шкодувати.

“Ви можете легко почати відчувати до колеги почуття, ніби це найважливіша людина у вашому житті, романтично чи якось іще.

Тому важливо усвідомити різницю між конкретними почуттям близькості до когось через те, як ви працюєте, і справжньою закоханістю.

zakarpatpost.net