Тремтячими руками закарпатка підлила рідину в борщ, який давала чоловікові на обід

Одного разу моя подружка Таня закохалася у свого однолітка – Валеру. Але він не дуже звертав на неї увагу. Або ж просто вдавав, щоб вона його не дуже цікавить. А саме цим і знав розпалювали її увагу ще більше. Але Таня не могла нікого бачити, крім цього гордого Валери, пише популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ».

Якось вона надумала піти до ворожки.  Вона й порадила підлити чаю у якогось чарівного напою, яким вона буде пригощати хлопця. А Таня ні на хвильку не вагалася, дуже хотіла причарувати коханого.

Того дня вона запросила Валеру до себе. Хлопець мав добрий настрій і погодився на таке побачення у Тані. А та заздалегідь підлила в каву  чаклунського напою. Як була приголомшена Таня, коли поведінка хлопця раптом змінилася. Він не зводив закоханого погляду з дівчини. Будь яку її фразу він зустрічав так захоплено, що та навіть почала підозрювати, що він вдає з себе дурника. Але ні –  Валера і справді почав вважати дівчину найбільш вродливою і найбільш розумною поміж усіх знайомих.

Він навіть не міг нахвалитися Танею у колі друзів. А батькам розповідав такі захоплення історії про кохану, що ті вже квапилися з нею познайомитися.

Весілля було гучним та веселим. На весіллі Валера теж не зводив закоханого погляду від своєї нареченої. Всі милувалися цією чудовою парою. За роки шлюбного життя Таня часто підливала  нову порцію чарівного зілля. А ворожка не скупилася на чари, Бо знала, що Таня щоразу дасть  великі гроші.

Про це знали і батьки Тані. Але що вони могли вдіяти, якщо не хотіли завадити щастю доньки. Тож  чималі гроші із сімейного бюджету бурхливим струмком витікали до ворожки.

А все складалося настільки чудово, що в це неможливо було повірити. Невдовзі Таня народила красивого хлопчика. Але раптом Валера захворів. Він ставав все слабкішим. Лікарі тільки руками розводили -ніби нічого серйозного знайти не змогли. А тим не менше, Валера танув у неї на очах.

Тепер вже гроші йшли на обстеження у різних центрах. Звичайно, Таня і до ворожки бігала. Але та не змогла зарадити горю молодої жінки. А коли одного разу Таня накинулася на неї, та одразу відрубали:

– Ти хотіла привернути енергію до чоловіка, то я це зробила. А потім природа вирішила по-своєму і відібрала в нього силу.

Таня не могла дивитися на  чоловіка. Він навіть не міг сказати напевне, що з ним коїться. І що саме його болить. Таня зовсім впала у відчай і вирішила знову податися до знайомої ворожки.

– Врятуй мого чоловіка, – благала Таня. – Все, що хочеш забери, тільки збережи його життя.

– Але ж тоді ти напевно його втратиш, – похитала головою ворожка.

– Хай він тільки живе! – випалила Таня.

Вона чомусь подумала в цю мить, що все одно Валерій буде їй вдячний за збереження життя і не зможе від неї відмовитися.

Ворожка ще раз прискіпливо подивилася на клієнтку, а потім зітхнула:

  • Ну, то нехай буде, як ти хочеш. Але якщо він захоче від тебе піти, я зарадити цьому вже не зможу.

Таня не сприйняла ці слова всерйоз. Валера настільки закоханий у неї, що не могло бути й мови про зраду або про розлучення. Вона не могла собі цього навіть уявити. І зараз її найпершим завданням було врятувати чоловіка.

Ворожка пішла у комору із зеленою пляшечкою. Вода у ній мінилася кольорами. Ось вона червона, а за мить – уже фіолетова. А ще за мить набула синього кольору.

– Що це? – спитала перелякана Таня. – Він від цього не помре?

– Це поверне йому силу, – спокійно відказала чаклунка. – Сім днів ти маєш давати йому це у їжу. А потім побачиш, що буде.

У Тані не було вибору – вона виклала кілька сотень і забрала пляшку.

Тремтячими руками вона підлила рідину в борщ, який давала чоловікові на обід. Дивно, але він не зауважив якогось дивного смаку. І жодних перемін з ним сталося. Увечері він так само стогнав. Таня ж продовжила цю процедуру і наступного дня. Але так само не побачила якихось видатних результатів. Хоча Валера і не зауважив дивного доважку до їжі.

Але Таня була впертою. Вона підливала чарівне пійло кілька днів поспіль.  І робила це вже радше за звичкою. Бо вирішила,  що наостанок ворожка вирішила її надурити. Ніякого порятунку в цьому вона вже вибачила для чоловіка. І внутрішньо вже була готова до найгіршого.

Але минуло з того часу сім днів. А на восьмий день Валера заявив, що він йде шукати нову роботу. Це говорив той чоловік, який ще вчора дивився в очі смерті і ледве міг пересуватися по кімнаті. Його голос став сильним, а рухи впевненими і вправними. Таня просто не могла впізнати чоловіка і заусміхалася від щастя.

А коли Валера пішов на двір і взяв у руки заступ, щоб копати город вона, вона зойкнула від страху та подиву одночасно. Здавалося, що його тіло набирається все більше сили – з кожною хвилиною.

Навіть зовні він почав швидко мінятися. Ще вчора запалі щоки налилися рум’янцем, а в очах спалахнули веселі вогники. Валера не жартував, що він хоче братися до роботи. За один тільки день він переробив тільки роботи, що сусіди просто заніміли від подиву .Адже вони знали, як Таня

Але Таня мовчала про головне. Казала, що навіть не знає,  що саме допомогло Валерію. Вони ж стільки находилися  по лікарях та ворожках, що щось таки мусимо спрацювати.

Так збіг тиждень. Зараз Валерій вже всерйоз задумувався над тим, як йому влаштуватися на роботу. У них в гаражі стояла машина Тож він вирішив таксувати. Почав заробляти якісь гроші, адже в останній рік сімейний бюджет дуже схуднув.

Але минуло ще кілька днів. І от Валера за обідом заявив Тані, що вони мають розлучитися. Він сказав, що в нього з’явилася нова жінка і він хоче пов’язати з нею життя.

Таня розплакалася. Хіба він не пам’ятає, як не так недавно вона за нього переживала, як доглядала за ним? Але наступного дня він пішов. І більше не повернувся.

Таня більше не стала йти до ворожки. Хоч, бідна, все ще має надію, що чоловік верне до неї. Але що поробиш, якщо він не твоя доля.

Оксана КИНІВ, газета «ПОРАДИ», ексклюзивно для zakarpatpost.net