Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 15 червня

День на Закарпатті був багатим на події.

Прокурорами Свалявського відділу Мукачівської місцевої прокуратури підтримано публічне обвинувачення у кримінальному провадженні, щодо умисного вбивства мешканцем с. Голубине, Свалявського району своєї 56-річної матері.

Про це повідомила прес-служба прокуратури Закарпатської області.

Під час судового розгляду доведено, що в кінці грудня 2017 року, 32-річний чоловік, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, в ході сварки з матір’ю вдарив її кухонним ножом в серце. Від отриманої травми жінка загинула на місці події.

Хоч кораблі на закарпатських річках не плавають, але один усе ж охороняє Уж – це «Карпатія», що знаходиться поруч із Миколайчиком на перилах Ужа.

Цікаво описує ужгородський міні-корабель історик Роман Офіцинський у книжці «Екскурсії Ужгородом».

«Неподалік Миколайчика на парапеті бачимо бронзовий кораблик “Карпатія” авторства Михайла Колодка. Встановлений у століття наймасштабнішої з морських катастроф, що трапилися біля берегів Північної Америки. У ніч на 15 квітня 1912 року найбільше пасажирське судно світу – британський пароплав “Титанік” (269 метрів у довжину і 28 метрів у ширину) за добу до очікуваного прибуття в Нью-Йорк зіткнувся з айсбергом і затонув за 600 км південніше острова Ньюфаундленд.

Близько 2 тисяч волохів проживають у селі Порошково Перечинського району на Закарпатті.

Це найбільше поселення етнічної меншини в Україні. Загалом їх нараховують з 6 тис осіб, пише gazeta.ua.

Мешкають в одинадцятьох селах Перечинського, Свалявського, Ужгородського та Мукачівського районів Закарпатської області. Місцеве населення часто називає волохів ромами, вони ж себе – румунами.

На Закарпатті цвіте юкка. Ця унікальна рослина не є чимось новим для нашого краю, її вирощували ще за радянських часів.

Наразі в Ужгороді її можна побачити біля ПАДІЮНу, готелю «Ужгород», біля приватних будинків.

Квітка має досить цікавий вигляд і тому давно полонила серця закарпатців. Утім мало кому відомо, що рослина налічує більше 50 видів, між якими є не лише декоративні, але й харчові та навіть технічні. Адже перші у світі джинси було зроблено не з бавовни, а саме з юккової матерії. Навіть зараз найякісніші джинси роблять з ниток, що містять бодай кілька відсотків волокон з листя юки.

Незважаючи на перешкоджання з боку місцевої влади, до Закарпаття приїхали представники організації “Лісова варта”, аби зупинити варварське нищення Карпат.

Проте на лісосіку їх не пустила група місцевих молодиків.

Більше того, вчора прес-служба Закарпатської ОДА від імені Геннадія Москаля закликала закарпатців не вірити столичним телеканалам, а самих журналістів “котрі приїжджають в область для «гучних розслідувань», які потім подаються глядачам усієї України під драматичний музичний супровід, ретельно перевіряти факти перед оприлюдненням і не давати себе втягувати в брудні міжусобиці”

Крім того голова ОДА зазначив: “Численні перевірки скарг і наведених «фактів зловживань» із боку правоохоронних органів не знаходять підтверджень, тому на підставі судових розглядів прокуратура виносить постанови про закриття кримінальних проваджень у зв’язку з відсутністю правопорушень. Нижче подаємо постанову Прокуратури Закарпатської області про закриття кримінального правопорушення стосовно Свалявського лісгоспу (оскільки документ містить персональні дані, наводимо тільки першу й останню сторінки)”

Дивно, чому Москаль так поводиться? Невже він прикриває лісових бандитів, які ладні рідну матір продати, не те що Карпати.

“Йду Парижем і бачу у вітрині модного бутика пальто, відшите нашою фабрикою!” – про такі випадки в європейських столицях директор Ужгородської швейної фабрики Мирослава Каламуняк з гордістю розповідала і раніше, до підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Проте завдяки угоді, каже директор, відбулося кілька важливих речей, пише Європейська правда.

Одна з головних – уже не ужгородське підприємство щосили шукає собі замовників у Європі. Навпаки, європейські бренди самі пропонують контракти українській легкій промисловості.

Тростина, комиш, або звичайний очерет вважається чагарником, що росте на водоймах. Якщо у світі всього понад 300 видів цієї рослини, то в нас – усього два.

Проте в Ужгороді віднедавна комишів багато… ростуть вони переважно на Кірпічці та на Чорних озерах, а тепер – іще й на Ужі.

Вважається ця рослина зовсім непотрібною, але насправді з неї можна отримати целюлозу, папір, картон, штучний шовк, спирт, дубильні речовини, молочну кислоту, гліцерин. Також у деяких областях України кореневища їдять із сиром, оскільки вони багаті на крохмаль та цукор і навіть роблять із них роблять борошно, придатне для споживання.

Журналіст закарпатської газети «НЕДІЛЯ» отримав редакційне завдання купити королівське манго і дізнатися, чим же воно відрізняється від звичайного тропічного фрукта.

Справа в тому, що кілька років тому у нас на Закарпатті гостювало подружжя з Бразилії. Тож наші гості розповідали, що манго росте в них прямо під вікнами, що зірвати фрукти можна будь-де на вулиці. На смак вони, за їхніми словами, зовсім не такі, як ті, до яких ми звикли.

Отже, вирушаємо на пошуки королівського манго. Знаходимо фрукти на ринку на Корятовича. Ціна чимала – 200  гривень за штуку. Уважно придивляємося, аби не придбати «кота в мішку»

Розміром плід більший за звичний. Зовнішньо також дуже привабливий. Продавець нахвалює, радить спробувати, обіцяє райську насолоду.

 zakarpatpost.net