Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 18 червня

День на Закарпатті був багатим на події.

Ужгородські злодії знахабніли до такої міри, що крадуть уже не лише каналізаційні люки, а навіть поцупили огорожу з мосту Масарика.

Металеві перила хтось відрізав від основи. Коли це зробили – невідомо, але вчора на місці їх уже не було.

На ремонт огорожу також не забирали, це підтвердили у мерії.

Тому зараз справа за поліцією. Але чи знайдуть злодіїв – невідомо.

Дорогою до Ужгорода перекинулася «Швидка», яка  перевозила з Міжгірської райлікарні пацієнта з інфактом до обласного кардіодинспансеру. Для нього оперативно іншу машину  швидкої допомоги з Свалявської райлікарні і відвезли його в обласну.

Зараз поліція встановлює всі обставини того, що сталося. За фактом порушення безпеки дорожнього руху на водія «Швидкої» складено адмінпротокол, який буде направлений до суду для прийняття остаточного рішення.

Безвізовий режим не сприяє збільшенню трудової міграції. Адже він стосується туристичних чи ділових поїздок.

“Щоправда люди перед тим як мігрувати по роботі, можуть поїхати за кордон, щоб дізнатися про умови праці. Однак вони все одно виїхали б. Тоді рішення було б менш обґрунтованим і з більшими ризиками”, – заявив завідувач сектору міграційних досліджень Інституту демографії та соціальних досліджень Олексій Позняк, пише “Деловая столица”.

Півтора тижні тому Геннадій Москаль здійснив робочу поїздку в Румунію й зустрівся з власником залізничного депо, котрий реставрує ретро-паровози та вагони до них, повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА.

Нагадаємо, що голова ОДА замовив відреставрувати для Боржавської вузькоколійки (в народі – «Анця Кушницька») два старі пасажирські вагони і один паровоз із заміною колісних пар під потрібні розміри. Відреставрована техніка буде доставлена на Закарпаття й передана на баланс «Укрзалізниці». Оскільки державні структури не можуть фінансувати реставрацію й купівлю паровоза з вагонами, для реалізації проекту відкрито благодійний фонд під назвою «Відновлення Боржавської вузькоколійки».

Емма Зайцева завжди шукає найточнішого втілення ідеї режисера.

Якщо публіка говорить про театр, то про що говорять? Перш за все це будуть розмови про акторів, інколи – про режисерів, і майже ніколи – про авторів костюмів та сценографів. Пишуть про сценографів теж нечасто, забуваючи про незаперечну силу візуального образу. Рідкісна нагода потрапити за лаштунки професії головного художника Ужгородського обласного українського музично-драматичного театру імені братів Шерегіїв Емми Зайцевої трапилась в червні. В ужгородському історико-культурному центрі «Совине гніздо» відкрилась її виставка «Ескізи життя».

Дивний випадок трапився на початку цього року на Свалявщині. У селі Уклин до місцевих мешканців прийшов знайомий, який зарізав жінку у їхньому ж будинку в присутності її чоловіка, хоча той стверджує, що на момент вбивства спав у сусідній кімнаті, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

2 січня приблизно об 11 годині Дмитро проходив повз хату Меланії, в якій 70-річна бабуся проживала разом зі співмешканцем. Пара жила сама, дорослі діти старенької мали власні родини і мешкали окремо. Жінка побачила знайомого через вікно і запросила в гості.

З початку року небезпечною хворобою захворіло понад 20,5 тисяч українців

З початку року на кір в Україні захворіли вже 20 553 особи – 8331 дорослий і 12 222 дітей.

Про це повідомили в прес-службі Міністерства охорони здоров’я України, пише Сегодня.

Найбільше хворих виявилося у Львівській області – 2973 особи (918 дорослих і 2055 дітей), Закарпатській – 2547 осіб (463 дорослих і 2084 дитини), Івано-Франківській – 2367 осіб (685 дорослих і 1682 дитини), Одеській – 1839 осіб (898 дорослих і 941 дитина), а також у Києві – 1466 осіб (910 дорослих і 556 дітей) і Чернівецькій області – 1177 осіб (383 дорослих і 789 дітей).

На Закарпатті гриби – стратегічний продукт. Його не тільки заготовлюють для себе, на ньому заробляють: для людей, що живуть у віддалених гірських селах, це справді чи не єдиний вид зарібку. У сезон гриби збирають у лісах і здають заготівельникам сотнями кілограмів – і таким чином, забезпечують собі кошти на прожиття на півроку вперед, пише Укрінформ.

Ба, грибники-професіонали навіть кажуть, що гриб треба домалювати на гербі Закарпаття. Звісно, при такій любові до цих дарів лісу і грибних страв у закарпатській кухні є цілий спектр: і перші страви, так звані закарпатські грибні поливки, і другі, і закуски. Про це смакове розмаїття – у сьогоднішній нашій розвідці.

В Ужгороді проблема крадіжки покришок із каналізаційних люків актуальна давно.

Є навіть вулиці-рекордсмени, з яких цуплять метал найчастіше. Часто ці люки перетворюються на сміттєві баки, деколи в них падуть перехожі. Чорні діри так і чатують на тих, хто поспішає й не дивиться під ноги. Але мова не про це.

На вулиці Швабській біля одного з магазинів вирішили питання з люком надзвичайно цікаво. Там не лише встановили неординарну покришку, але й облаштували ділянку довкола неї.

zakarpatpost.net