На Закарпатті продається рослина, рецепт із якої є в найстарішій кулінарній книзі світу

Унікальна рослина багата на корисні речовини

В Ужгороді зараз купити можна все. Останнім часом як на ринках, так і в супермаркетах почала з’являтися  спаржа.

Утім не всім закарпатцям відомо, що цей делікатес давно схвально оцінений європейцями. До того ж цей продукт не лише володіє тонким смаком, але й дуже корисний, містить масу вітамінів та цінних для організму речовин.

У народній медицині спаржа в основному використовується як протизапальний, болезаспокійливий і сечогінний засіб. Ліки, приготовані з спаржі, сприяють зниженню артеріального тиску, посилюють діурез, сповільнюють ритм серця і розширюють судини.

Отже, кілька цікавих фактів про продукт.

А чи знаєте ви, як визначити, чи спаржа свіжа? Виявляється, дуже просто. Достатньо потерти два стебла спаржі один об інший, якщо почується своєрідний звук, що нагадує писк, її можна купувати.

А ще спаржа є чемпіоном серед рослин за ростом. За один теплий день вона виростає до 10 сантиметрів в довжину.

Спаржу ще називають продуктом королів. Популярною в багатьох країнах вона стала завдяки Людовику XIV, для якого її вирощували в теплицях цілий рік. На сьогоднішні існує більше 200 видів спаржі і ще більше способів її приготування.

Першими використали в кулінарії  цю рослину римляни. Рецепт приготування спаржі був виявлений в найстарішій кулінарній книзі світу, автором якої був римський гурман Апицій.

У Стародавній Греції вінками з цієї рослини прикрашали наречених, а у Франції була традиція подавати молодятам три страви зі спаржею.

У сучасній Німеччині є навіть пам’ятник продавчині спаржі. Там же щороку під час фестивалю вибирають короля і королеву спаржі.

На Закарпатті продукт не вирощують масово, хіба що одиниці. Але в Україні останнім часом з’явилося чимало фермерських господарств, що спеціалізуються саме на культивуванні цієї рослини.

zakarpatpost.net