Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 20 червня

День на Закарпатті був багатим на події.

З 1 липня органи Пенсійного фонду України проведуть перерахунок пенсій у зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму. Хто із закарпатських пенсіонерів отримає збільшені виплати під час брифінгу роз’яснила  заступник головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Галина Маслякевич.

Про це повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА.

Підвищення пенсій відбудеться у закарпатців, котрі на сьогодні отримують виплати в розмірі від 1373 (мінімальну) до 1435 гривень і не мають необхідного стажу роботи (25 років – для чоловіків і 20 років – для жінок, якщо пенсію призначено до 1.10.2011 р. та відповідно 30 та 35 років страхового стажу – для жінок та чоловіків, якщо пенсію призначено після цієї дати), – каже Г. Маслякевич. Таких пенсіонерів в нашій області понад 30 тисяч, або 12 відсотків від загальної кількості. Після перерахунку їхня пенсія становитиме не менше 1435 гривень на місяць. Тобто максимальне підвищення становитиме 62 гривні.

Президент Петро Порошенко переконаний, що завдяки таким представникам молодого покоління, як школяр із Закарпаття Валентин Фречка, який отримав золото на “Олімпіаді геніїв” у США, Україна може посісти провідне місце у клубі держав-інноваторів.

Про це він написав у Facebook.

“Валентин Фречка – один з тих представників нового покоління українців, завдяки яким, я впевнений, Україна може зайняти провідне місце у клубі держав-інноваторів. Його ідея виготовлення паперу з опалого листя – це не просто приклад екологічної новації, а ще й прекрасний бізнес-проект. Не дарма Валентин отримав золото на “Олімпіаді геніїв” у Сполучених Штатах”, – зазначив Президент.

Про те, як зробити територію біля будинку гарною, знає ландшафтний дизайнер Сніжана БОЙКАС. У прес-центрі закарпатської газети «НЕДІЛЯ» вона розповіла про дива перетворення захаращеної ділянки на справжній шедевр.

-Одна рослина може дуже скоро вирости, інша ні. Тож біля швидкоростучої маленьку  саджати не  можна. Я стараюся купляти сорти, що повільно ростуть, наприклад, за 10-20 років виросте на 5-10 сантиметрів. Такі маленькі насадження варто використовувати на гірках. Багато дизайнерів беруть звичні рослини. Купляють маленькими, висаджують і потім вони через три роки повиростають і гірка втрачає первісний вигляд. Тоді нам часто доводиться переробляти  об’єкти за іншими. Рослини, що ростуть повільно дорожчі, але краще раз вкласти в них гроші і не витрачатися потім, – наголосила вона.

На Закарпатті у п’ятницю, 22 червня, відбудеться зустріч міністра закордонних справ України Павла Клімкіна та глави МЗС Угорщини Петера Сіярто.

Також будуть присутні міністри освіти двох країн, повідомив Клімкін у ході брифінгу в середу, 20 червня, передає кореспондент РБК-Україна.

Сторони будуть обговорювати мовну статтю закону про освіту. “Ми будемо зустрічатися в п’ятницю на Закарпатті у форматі: два міністри закордонних справ та два міністри освіти. Ми з Лілією Гриневич їдемо туди завтра ввечері. Наша позиція чітка – ми вважаємо, що українські угорці мають залишатися на сто відстотків угорцями, але вони мають стати на сто відстотків громадянами України, оскільки зараз вони дискриміновані, бо у багатьох у них немає знань української. Те, про що ми кажемо – це можливість дати кожному вивчити українську. Але звичайно й зрозуміти, в якій країні вони живуть”, – сказав Клімкін.

На Тячівщині, що нещодавно «засвітилася» на всю Україну завдяки лісовому скандалу, крадуть не лише ліс, але й гравій.

Про факт варварського нищення природи повідомила відома закарпатська письменниця Людмила Загоруйко.

Вона не пройшла мовчки повз грубе правопорушення, а викликала поліцію. І тішить, що серед наших земляків є люди, небайдужі до довкілля, до майбутнього рідного краю.

Закарпаття славиться домашнім вином та різними м’ясними стравами. Але цього разу мова піде про напої. Працьовиті ґазди із року в рік представляють наш край на різноманітних фестивалях і пригощають продуктами власного виробництва як закарпатців, так і туристів.

Те, що виноробство у нашому краї розвивається, це добре. Але чи може область конкурувати з іншими? На жаль, асортимент напоїв назвати широким доволі важко.

Здавалося б, чому… вина в нас дійсно багато, та й земля щедра на усілякі сорти винограду. Але ж наші сусіди вміють здивувати ще більше. У Львові, скажімо, продають вино навіть із меду та троянди, настоянки з імбиру, яблук,  малини, полуниці, абрикосів, усілякі наливки, лікери мигдалевий, до кави, з горіхів… перераховувати можна ще дуже довго.

Про візит на Закарпаття повідомив відомий актор Роберт Патрік, опублікувавши фото на своїй сторінці в Інстаграм, пише zik.ua

Американський актор отримав головну роль в історичній стрічці режисера Ахтема Сеіталбаева «Захар Беркут».

Голлівудського актора пам’ятають за стрічками «Термінатор», «Від заходу до світанку».

Світлина, яку Роберт Патрік опублікував в Інстаграм зроблена на Міжгіррщині, а саме поблизу озера Синевир. Наразі не відомо, чи актор приїхав на Закарпаття аби відпочити чи саме для зйомок фільму.

Активісти «Лісової варти» WWF виявили масштабні суцільні рубки в Усть-Чорнянському лісництві, що у Закарпатській області.

Про це повідомляє прес-служба WWF Україна, пише zik.ua.

Проаналізувавши супутникові знімки експерти виявили 50 гектарів оголених схилів, де вели рубки кілька попередніх років. Також вони з’ясували, що у лісництві планують суцільно-санітарні вирубки ще на площі понад 13 гектарів.

Екологи запідозрили порушення та вирушили на територію рубок. Проте у селищі Усть-Чорна кілька десятків невідомих осіб переважно міцної статури перекрили міст, який вів до лісосіки, і влаштували словесну перепалку.

Активісти були змушені викликати поліцію. Втім, троє полісменів не змогли забезпечити того, щоб перевірка таки відбулася. Наступного дня екологам та журналістам вдалося потрапити на лісосіку: частині групи – вночі, а іншій – вдень у супроводі Національної поліції.

В Ужгороді цвіте герб міста. В Ужгороді ще багато ділянок потребують і більш дбайливого догляду, і кращих рослин. Але прогрес почався. Раніше zakarpatpost.net писав про дивовижні квіткові композиції на львівських, київських та рівненських клумбах. Там дійсно справжнісінький квітковий рай.

Проте в Ужгороді на площі Поштовій біля мерії було висаджено з квітів герб міста, який днями зацвів. Хоч він не ідеальний, квіти висаджено не дуже щільно, але все ж поява таких елементів ландшафтного дизайну свідчить про позитивні зрушення у плані озеленення міста.

В Ужгороді зараз купити можна все. Останнім часом як на ринках, так і в супермаркетах почала з’являтися  спаржа.

Утім не всім закарпатцям відомо, що цей делікатес давно схвально оцінений європейцями. До того ж цей продукт не лише володіє тонким смаком, але й дуже корисний, містить масу вітамінів та цінних для організму речовин.

У народній медицині спаржа в основному використовується як протизапальний, болезаспокійливий і сечогінний засіб. Ліки, приготовані з спаржі, сприяють зниженню артеріального тиску, посилюють діурез, сповільнюють ритм серця і розширюють судини.

zakarpatpost.net