Як закарпатці облаштовують рокарії та міні-ділянки

Про те, як зробити територію біля будинку гарною, знає ландшафтний дизайнер Сніжана БОЙКАС. У прес-центрі закарпатської газети «НЕДІЛЯ» вона розповіла про дива перетворення захаращеної ділянки на справжній шедевр.

Дуже часто на маленькій ділянці намагаються посадити якомога більше цікавих рослин, і виходить така собі купа незрозуміло чого. Чи є якісь рекомендації щодо сумісності насаджень?

Є, не садити дуже багато рослин, один біля одного, адже вони  розростаються. Деколи приходять клієнти і кажуть: «Я це хочу, те хочу». Але треба спочатку дізнатися, що там можна висаджувати, а що – ні.

Одна рослина може дуже скоро вирости, інша ні. Тож біля швидкоростучої маленьку  саджати не  можна. Я стараюся купляти сорти, що повільно ростуть, наприклад, за 10-20 років виросте на 5-10 сантиметрів. Такі маленькі насадження варто використовувати на гірках. Багато дизайнерів беруть звичні рослини. Купляють маленькими, висаджують і потім вони через три роки повиростають і гірка втрачає первісний вигляд. Тоді нам часто доводиться переробляти  об’єкти за іншими. Рослини, що ростуть повільно дорожчі, але краще раз вкласти в них гроші і не витрачатися потім.

zakarpatpost.net