АНОНС. Чому на Закарпатських полонинах не хворіють, тут живуть або вмирають

Закарпатська газета «НЕДІЛЯ» спеціально навідалася в гості до вівчарів, які живуть і працюють на найвисокогірнішій полонині Закарпаття Балцатул, і поговорила з «депутатом по полонинах»

Обкладинка свіжого номера закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Третій місяць у високогір’ї Карпат триває літування – період, який вівчарі з отарами проводять на полонинах. А це майже півроку: з квітня до пізньої осені. Там вони випасають худобу, роблять сири. Як виглядає сучасне вівчарство, та до чого тут депутати – наша газета напросилася в гості до тих, хто пильнує овець у горах.

«Мокрий лягаєш, мокрий встаєш»

Майже дві сотні овець щойно повернулися з полонини. За день пастухи зі стадом долають 20 км гірськими масивами. І так щодня: тут нема ні вихідних, ні свят. На заваді не стоїть і погода, яка в горах змінюється часто.

Вівчар Микола Лазоряк про умови роботи та обов’язки говорить так: «коли дощ, гримить, то складно. Бо тяжко, мокрий. Мокрий лягаєш, мокрий встаєш. Сушишся слабо, нема часу. А я для того тут, аби’м їх, овець, сокотив (беріг – прим. ред.), аби вони не губилися, аби їх звірка не кивала (не чіпала. – ред.), другі аби не крали, бо є такі люди, що крадуть овець, шашлики роблять. І ми для того є, аби робили сир, аби вони собі пасли, аби файні були, чисті, ситні, аби не були худі».

Літні канікули по-особливому

Микола на літуваннях третину свого життя. Тож по півроку проводить високо в горах, поки родина внизу, у селі, за 40 км звідси. Досвідченому вівчареві допомагають 14-річний Іван Ворохта і 13-річний Павло Юрак. Хлопці вже освоїли всі етапи роботи.

Наймолодший із місцевих вівчарів – Павло. Про своє життя на полонині розповідає спокійно, ніби нічого дивного в такому способі нема: «Прокидаюся рано, в пів на четверту ранку веду овець до струмка, коли дою, коли мию відра, сири робимо, лягаємо о дев’ятій вечора. Робимо хоч дощ, хоч сонце. – Скільки місяців ви тут проведете? – Три місяці».

Як живуть вівчарі? Що робить між ними жінка? Чому 9-річний Павло літніх канікулах хлопець не сидить за ґаджетами, а пасе овець?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері закарпатської газети «НЕДІЛЯ».

Купуйте свіжий номер газети «НЕДІЛЯ» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 21 червня.

zakarpatpost.net